tunia 26.07.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 w domu ogrzewanym piecami (stare kominy) chcielibyśmy SAMI zamontować kominek. W sumie wydaje się to proste, ale czy tak jest naprawdę?Chcielibyśmy do kominka zrobić ze 2, 3 nawiewy.Czy ktoś posiada może jakąś instrukcję montażu, którą mógłby udostępnic? Może ktoś podzieli sie jakimiś wskazówkami odnośnie montażu... ?Pozdrawiam i liczę na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.07.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Tunia najprostsza instalka jaką widziałem to dwa bloki suporeksu lub porothermu, na nich kominek z rurą wpuszczoną do komina.U co najmniej dwójki moich przyjació przestał tak całe lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 26.07.2004 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 a czy jest jakaś minimalna wysokość, na której powinien się znajdować wlot do komina?przepraszam, że zadaję takie banalne pytania, ale próbujemy zrobić wszystko sami, nie bardzo mamy gdzie dowiedzieć się szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.07.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 A to już zależy od kominka i pytanie kieruj do autoryzowanych przedstawicieli producenta/ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamcia 26.07.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 W tamtym roku też miałem takie wątpliwości, ale po dokładnym pobserwowaniu pracy firmy mogę powiedzieć, iż nie jest to coś nadludzko trudnego. ZObacz sobie zdjęcia z budowy http://www.misiatek.republika.plJak masz inne pytania to pytaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.07.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 a czy jest jakaś minimalna wysokość, na której powinien się znajdować wlot do komina? przepraszam, że zadaję takie banalne pytania, ale próbujemy zrobić wszystko sami, nie bardzo mamy gdzie dowiedzieć się szczegółów... Swego czasu była taka książka za ok. 15 zł (a może 45) o budowie kominków - tak było sporo w tym temacie. Jak masz czas i nie masz nic innego do roboty ... to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 27.07.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Piękne te zdjecia mamci, nic tylko drukować i sprawdzać czy tak samo robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 27.07.2004 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 ale śliczne fotki dziękuję za pomoc!!!! mam kolejne pytanie: chcielibyśmy zrobić nawiewy do 3 pomieszczeń, ale z tego co wiem trzeba skąś 'pociągnąć' świeże powietrze... i tu pytanie: skąd ? czy może być ono z pomieszczenia w którym znajduje się kominek czy też powinno być z zewnątrz? pytanie kolejne: jakiego producenta wkład wybrać? tak aby był możliwie najtańszy i najlepszy.. do ogrzania mamy ok 60m2 (jedno piętro). czy kupić go w markecie typu castorama czy też udać się do producenta? za wszystkie porady i słowa krytyki z góry dziękuję.. ps. gdyby ktoś potrzebował porady z zakresu budowy dachu to chętnie służę radą.. pozdrawiam- tunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 27.07.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 A jak zasilicie w powietrze kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 27.07.2004 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 dlatego pytam.. czyli musi być z zewnątrz tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaAn 30.07.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Tunia, ja też jestem teraz w tym temacie. Jeżeli chodzi o wybór wkładu, to prześledz wątki dotyczące Tarnavy. My chyba się zdecydujemy na zakup (a chcemy grzać podobne jak Ty mieszkanie) A wkłady z supermarketu, z tego co mówią ich użytkownicy, są raczej bardziej dekoracją niż głównym źródłem ciepła w domu.A ja jeszcze przy okazji ponowię pytanie, które gdzieś zadałam - ile orientacyjnie może kosztować montaż samego wkładu (bez obudowy) przez firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamcia 31.07.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Co do dostarczania świerzeg powietrza to mó wykonawca stwierdził, iż zależy to głownie od wielkości wkładu- wiadomo więcej drewna - większe zapotrzebowanie na tlen. Natomiast u mnie stwierdził, iż z uwagi na dużą kubaturę pomieszczenia, mały wkłąd (14kW) zawsze otwarte drzwi do innych pomieszczeń oraz niezbyt sczelne drzwi (specjalnie) nie trzeba będzie doprowadząć powietrza z zewnątrz. No oczywiści mam nawiew powietrza w łązience bo coś musi spalać piec gazowy. Całą ostatnią zimę paliliśmy i nigdy nie było kłopotów z ciagiem , czasami ktrótkie po całkowitym wygaszeniu i wychłodzeniu komina. ale po kilku minutach kominek "spiewał" (słowa wykonawcy) jak złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 31.07.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Budowa kominka.http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20040216KOMINEK.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 02.08.2004 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi:) Zdecydowaliśmy, że świeże powietrze pociągniemy pod podłogą drewnianą z zewnątrz. Troszeczkę problemów mamy teraz z wyborem wkładu, myśleliśmy o Tarnawie lecz w pobliżu Katowic nie możemy znaleźć żadnego dystrybutora:( Wybierzemy Interior z Redy chyba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamcia 02.08.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 W markecie budowlanym "Specjalista" widziałem reklamę wkładów Tarnawa. Sprawdź na ich stronie www listę dystrybutorów, kiedyś się tym interesowałem i na pewno jest jeden w Gliwicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ploszek 23.11.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 NIE WARTO ROBIĆ SAMEMU!Szkoda czasu i pieniedzy!Po pierwsze samemu popełnia się błędy i potem naprawa tego jest trudna o ile niemozliwa np niewłasciwe dobranie wkładu do komina powoduje że kopci na mieszkanie, nie pali itp. Po cholerę komus taki kominek? Raz zapali i koniec. Mnie montowała firma z Rychwała, sprawdziłem ich referencje i szkolenia w których brali udział.Kominek tarnawa 18 kW + obudowa rustykalna + montaż 7500zł.Montaż i wykończenie + rury spalinowe z atestem stalowe, doprowadzenie p[owietrza, elementy montazowe kominka i czopucha, kratki os\zdobne itp 1800 zł.. Wszystko fachowo i starannie. Bardzo czysto. Sami zabezpieczyli duzy pokój. Kominek przed montażem przelicozny czyli dobrany wkład do komina.Nic nie dymi , pieknie pali POLECAM FACHOWCÓW ale tylko tych PRAWDZIWYCH a nie fałszerzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ploszek 23.11.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 oczywiscie w cenie 7500 brutto jest zawarty montaż 1800zł Poza tym faktura "urzadzenie grzewcze w obudowie" odliczenie 19 % od podatku, gwarancja 10lat wkład i 2 lata obudowa!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 24.11.2004 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 po kilku miesiącach przemyśleń zadecydowaliśmy robić kominek samemu.. tzn. ja i mój chłopak...wszystko mamy dokładnie przemyślane...tarnawę zamówiliśmy w redzie - przyszła z 10 % rabatem i bezpłatnym transportempo niej nastąpiło doprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz i wylewka pod kominekjak tylko wyschnie stawiamy bloczki, wkład, łączymy rury i jak to mówią na forum.. browarek, fotelik i patrzymy na palące się polanka... może dla kogoś kto buduje dom i ma sporo kasy ekipa budowlana to standard i pestka - ale dla nas niestety nie...nie wyobrażam sobie odkładania przez kolejny rok by zapłacić tzw. fachowcom nie wyobrażam sobie jak chodzą w buciorach z petem w ustach po całym domu i planują co by tu zrobić żeby się nie narobić a zarobić.. kiepski sposób na reklamowanie swojej firmy wybrałeśdla mnie to brzmi jak antyreklama..hehpozdrawiamtunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 24.11.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Tunia czekam na Relacje z instalacji kominka i rozprowadzenia czy rury do pokoi jakoś obudowałas jeszcze bo słyszałem że płytami OSB obudowują na strychu żeby ich nie uszkodzić w przyszłości. Ja też uważam że to nic nie skąplikowanego ale czy tego sie podejme niewiem napewno nie obuduje kominek ale postawienie kominka i podłączenie rur mi sie zdaje że to nic strasznego czekam na relacje jaką zaprawe sie stosuje jak rure spalinową włoży sie do komina słyszałem że są specjalne a moze glina ? Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 25.11.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Kupiłem kominek z płaszczem wodnym merkury 105 W-A o mocy 26 kW, niestety nie wiedziałem wcześniej że jest coś takiego jak określanie mocy potrzebnej wkładu w zalezności od komina..Czy ktoś moze mi pomóc w określeniu czy ten wkład sie nadaje do mojego salonu czy nie ?W jaki sposób mam to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts