IPS 09.05.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Witam Na początku zaznaczę, że jestem totalnie zielony w temacie dociepleń i pomimo, że przeczytałem już kilkadziesiąt stron różnych tematów o ocieplaniu to nadal nic nie wiem Może zacznę od domu: - dwie kondygnacje z czego parter można powiedzieć gospodarczy( kotłownia, garaż itp ), a piętro użytkowe + niskie poddasze, około 120cm wysokości, dach papa, bez piwnicy - powierzchnia 10m x 10m - ściany suporex + przerwa bez docieplenia + połówka suporexu - jakiegokolwiek ocieplenia brak Zastanawiam się nad ociepleniem stropu od góry, tj. wyłożenia poddasza wełną mineralną lub styropianem + styropian od dołu na sufit w garażu i pomieszczeniach na dole, pytanie czy dobrze myslę, a jeśli nie to jak najlepiej to ograć ? Jakiej wełny/styropianu użyć ? Bardzo dziękuję za jakiekolwiek porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.05.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Na tak niskim poddaszu najwygodniej ułożyć ocieplenie z płyt z wełny mineralnej bezpośrednio na stropie. Najlepsza cena do efektu jaki przyniesie to zastosowanie płyt UNIROCK w dwóch warstwach po 15 cm.Opór cieplny takiego 30 cm ocieplenia to 7,3 m2K/W w cenie cennikowej 33 zł/m2 (netto). Myślę, że bez większego problemu oferty w hurtowniach będą niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 11.05.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Z tego co czytałem, czasem panuje opinia o tym, że wełna po X latach zaczyna tracić swoje właściwości, zaczyna schnąć itp czy jest tak rzeczywiście, pytam ponieważ nie chciał bym za np. 5 lat zakładać na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts