Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogradzać działkę na czas budowy?

Recommended Posts

jak to u was wyglądało - robiliście jakieś prowizoryczne ogrodzenie placu budowy? np. siatką leśną? a po skończeniu budowy zmienialiście je na docelowe? czy robiliście ogrodzenie dopiero po zakończeniu robót budowlanych? Zastanawiam się czy warto wydawać pieniądze na coś, co za 2lata będzie do wymiany? Czy kawałek siatki aż tak utrudni pracę potencjalnym złodziejom? Jakie macie doświadczenia?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Złodziejowi nie utrudnisz życia, menelom tak. Jeżeli będziesz mieć nie ogrodzone to masz nie zabezpieczony plac i jak komuś coś się stanie (dzieciakowi,elementowi,złodziejowi) to bekniesz za to w sądzie jak tylko założy ci sprawę. Na zgłoszenie kradzieży też nie licz skoro nie zabezpieczono placu budowy.

agao_83 - koszta ogrodzenia siatką nie są jakoś specjalnie duże, a masz spokój chociażby z tym co pisał firewall. Jak nie chcesz rozbierać po dwóch latach to równie dobrze możesz zrobić ogrodzenie na gotowo, a część wjazdową tymczasową. Tylko tutaj kwestia przemyślenia, bo jakby co to większy żal będzie przy rozbieraniu docelowego ogrodzenia.

Okoliczni mieszkańcy zrobili sobie składowisko konsekwencji prac ogródkowych u mnie na działce, więc działkę ogrodziłem siatką leśną. Jakbym tego nie robił to by mi kazał kierownik budowy bo to jego też w razie przypadkowego wypadku ścigają za to. Ogrodzenie już było rozbierane w dwóch czy trzech miejscach, żeby dostawca mógł wjechać.

Sąsiad miał siatkę panelową - zanim się ogrodziłem złodziej wszedł od strony naszej działki - teraz ma zwykła siatkę. Jakie to będzie ogrodzenie zależy od Ciebie, ale jakieś stać musi...

czyli dla własnego bezpieczeństwa najlepiej by było nawet jakoś prowizorycznie ogrodzić i siatką pociągnąć?

Inna jest też kwestia odpowiedzialności sprawcy w razie nieproszonej wizyty i Twoje możliwości działania w tej sytuacji. Przerabiałem to na własnym przykładzie dlatego lepiej gdy teren jest ogrodzony. Mogą być: tymczasowa brama, stemple i siatka leśna.

właśnie działka jest na uboczu - to jakby koniec drogi po drugiej stronie stoi bliźniak i tyle, więc myślałam raczej o tymczasówce jakiejś - siatka leśna, siatka zwykła ogrodzeniowa, zabite na jakiś słupkach lub palach drewnianych - a po zakończeniu budowy ogrodzenie docelowe (jak się dorobimy ;) )

ok działka będzie ogrodzona - jakąś siatką pewnie. Powiedzcie mi jeszcze - robiliście bramę docelową, czy jakąś najtańszą marketową? Czy jakoś inaczej rozwiązaliście kwestię zabezpieczenia odcinka wjazdu na budowę?

To po co pytasz czy ogrodzić, skoro i tak masz taki zamiar. A co do prawa budowlanego, wiele jest nakazów ale czasem wystarczy pomyśleć, żeby nie utrudniać sobie życia w "świetle prawa". Swoją drogą, powodzenia jak Ci przyjedzie "wanna" ze żwirem lub tandem z czymś innym.

To po co pytasz czy ogrodzić, skoro i tak masz taki zamiar. A co do prawa budowlanego, wiele jest nakazów ale czasem wystarczy pomyśleć, żeby nie utrudniać sobie życia w "świetle prawa". Swoją drogą, powodzenia jak Ci przyjedzie "wanna" ze żwirem lub tandem z czymś innym.

pytam, bo do tej pory myślałam, że to jedynie kwestia utrudnienia życia ewentualnym złodziejom - nie brałam pod uwagę kwestii bezpieczeństwa osób postronnych. Skoro jest wymóg, by ogrodzić to to zrobimy. Pozostaje pytanie o sam wjazd - czy montować bramę, czy jakieś (jakie??) inne rozwiązanie zastosować?

Konstrukcje skrzydeł na zawiasach możesz zrobić z desek, a wypełnienie z siatki. Zamknięcie na łańcuch. Porozmawiaj z budowlańcami - nie będzie to stanowiło dla nich problemu. Jest tyko kwestia ceny. W razie sytuacji krytycznej, o której wspomina wg3907 wykopanie jednego lub dwu słupków i zwinięcie kilku metrów siatki nie jest problemem, podobne jak późniejsze wkopanie i rozwinięcie.

pytam, bo do tej pory myślałam, że to jedynie kwestia utrudnienia życia ewentualnym złodziejom - nie brałam pod uwagę kwestii bezpieczeństwa osób postronnych. Skoro jest wymóg, by ogrodzić to to zrobimy. Pozostaje pytanie o sam wjazd - czy montować bramę, czy jakieś (jakie??) inne rozwiązanie zastosować?

Wybudowałem, nie grodziłem i jakoś nikomu się nic nie stało oraz nikt się do tego nie przyczepił. Jak już chcesz grodzić to nie rób żadnej bramy. Wbij dwa stemple sosnowe w świetle "roboczej bramy" i rozciągnij siatkę, najlepiej taką od zwierząt jak przy autostradzie. Jak coś będzie miało wjechać rozwiń i tyle. Na słupkach ze stempli wkręć ze trzy haki do zaczepiania krawędzi siatki. Pozdrawiam.

Jest dobrze gdy jest dobrze, natomiast czasami robi się źle i wtedy są pretensje do siebie. Jednym się udaje inni nie mają aż tyle szczęścia. Problem w tym że o tym dowiadujemy się dopiero po fakcie.

Jeżeli nie masz dużo tej działki to koszty będą znikome w skali samej budowy i zagrożeń związanych z brakiem ogrodzenia (renta, odszkodowania). Pogadaj z budowlańcami i oszacuj koszty. Tymczasowe nie musi być kiepskie, a kiepskie które nie zabezpiecza przed wtargnięciem, od odpowiedzialności nie zwalnia.

Brama max. 0,5m desek dwa solidniejsze słupy, 4 szt, zawiasów po max 10 zł szt. siatkę i tak dać musisz. Do tego łańcuch (10 zł) i zamknięcie 5 zł.

Edytowane przez Regut1

Powodzenia, jak będziesz musiał płacić komuś odszkodowanie do końca życia. Bo było niewygodnie a w końcu TY MUSISZ mieć wygodnie, co? Przestrzeganie prawa i podstawowych reguł bezpieczeństwa to nie dla Ciebie, co? Pan i władca na swojej posiadłości, ech...

I ten argument - ja nie grodziłem i nic się nie stało...

Ogrodzenie tymczasowe to żaden koszt, agao_83 słusznie się już na nie zdecydowała.

Edytowane przez powell

Ja tam grodziłem głównie z powodu o których pisali wyżej jak coś się stanie to masz problem.

I ogólnie bardzo sobie chwalę tą siatkę zatrzymuje przedstawicieli handlowych i inne niepożądane osoby ja zapłaciłem jakieś 400 zł za siatkę i drewniane pieńki z wycinki więc co to za koszt ? Siatki brałem jakieś 150 m wysokość 1.8 m z tym że u mnie pod miastem akurat jest producent leśnej więc miałem nieco taniej ale na allegro też nie jest tak drogo.

Bramy żadnej nie kupuj zrób bramkę z desek jak chcesz taniej a wjazdową ja zrobiłem tak jakieś 6 metrów siatki bez słupka na końcu siatki zaczepiłe łate drewnianą którą zahaczam o słupek i mam na nią łańcuch z kłódką więc bez klucza nie otworzysz.

To o czym pisał WG sprawdza się bez niczego szkoda kasy na bramę.

Złodzieja nie powstrzyma to w żaden sposób dobrymi nożyczkami rozetniesz tą siatkę leśną ale dzieciaki czy zbyt ciekawi sąsiedzi czy tam wspomniani menele już sobie odpuszczą.

Docelowy płot jedynie po budowie bo bywają problemy z dojazdem tu w razie co szybko wykopujesz słupek i wszystko.

Edytowane przez kamil2k3