APZ 10.05.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 A ja kupiłem bramę i furtkę. Mamy złom około 1 km. Kosztowała z 200 razem ze stalowymi słupkami. Jest już 2,5 roku a pobędzie jeszcze minimum rok - koniec budowy rządzi się swoimi prawami. Kupujesz to co najważniejsze. W naszej sytuacji wolę jechać na wczasy niż wydać na nową bramę.http://olx.pl/oferta/brama-metalowa-z-furtka-po-cenie-zlomu-uzytkowego-wymiary-3-50x1-30-CID628-IDauTlN.html#91568690f6http://olx.pl/oferta/brama-dwuskrzydlowa-CID628-IDeyFtr.html#91568690f6http://olx.pl/oferta/brama-3-5m-furtka-80cm-slupki-CID628-IDfqTl9.html#91568690f6 Taki dziadowanie ale lepsze niż deskiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Powodzenia, jak będziesz musiał płacić komuś odszkodowanie do końca życia. Bo było niewygodnie a w końcu TY MUSISZ mieć wygodnie, co? Przestrzeganie prawa i podstawowych reguł bezpieczeństwa to nie dla Ciebie, co? Pan i władca na swojej posiadłości, ech... I ten argument - ja nie grodziłem i nic się nie stało... Ogrodzenie tymczasowe to żaden koszt, agao_83 słusznie się już na nie zdecydowała. Już, nagadałeś się mądralo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 10.05.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Już, nagadałeś się mądralo? Ja tak. Ale Ty jak widzę dzielisz się swoją "ekspercką" wiedzą w każdym wątku na forum, więc pewnie jeszcze długa nocka przed Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.05.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ja tak. Ale Ty jak widzę dzielisz się swoją "ekspercką" wiedzą w każdym wątku na forum, więc pewnie jeszcze długa nocka przed Tobą. Staram się doradzić w czymś, co znam z autopsji. Prawo, owszem, nakazuje ogrodzić teren budowy lecz nie przewiduje jak rozwiązać wjazd ciężkiego sprzętu. W takim przypadku ogrodzenie (jakiekolwiek) okazuje się kłodą pod nogi. Najlepszą weryfikacją przepisów prawa jest życie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 11.05.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ogrodzenie miejsca budowy (nie musi być całej działki) jest wymagane przepisami. Nam kierbud kazał jeszcze powiesić od strony drogi tabliczki z treścią "zakaz wstępu - teren budowy". wg39070 też ma rację. Są działki z takim ukształtowaniem i taką lokalizacją, że większe samochody mają problem z wjazdem i rozładunkiem. U nas część ogrodzenia musi być demontowana na czas dostawy, ponieważ ze względu na wąską drogę gminną oraz sąsiadów z naprzeciwka pobudowanych tuż przy drodze, za nieprzekraczalną linią zabudowy, samochodom ciężko wykręcić. Korzystamy grzecznościowo z drogi dojazdowej innego sąsiada, na którą już auta swobodnie wjeżdżają. Muszą jednak mieć hds lub wysyp boczny. Mamy siatkę zgrzewaną na słupkach metalowych wbitych prosto w ziemię. Łatwo zdemontować a potem od nowa postawić. Może nie jest to najtańsza opcja, jednak mieliśmy elementy po zlikwidowaniu ogrodzenia przy naszym obecnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 11.05.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 ja osobiście nie mam zamiaru trwonić pieniędzy na tymczasowe siatki. Do ogrodzenia 160mb (bo tyle ma działka 15a) to z 1500-2000zł- tyle trzeba wydać żeby za rok to wywalić na śmietnik.. nie wspominając o stworzeniu sobie w ten sposób problemów w postaci braku możliwości wjazdu większych maszyn na plac. Ja raczej nie będę nic ogradzał ale to moje osobiste zdanie, każdy zrobi jak zechce:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 11.05.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ja też bym nie grodził narazie niczym, dopóki podstawowe prace nie zostaną wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 11.05.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 westen a jak wyliczyłeś tą kwotę? Koszt 160mb siatki leśnej (150 cm) to około 300 zł - do tego stemple. I jaki kłopot z wjazdem? U mnie żadnego kłopotu nie było - siatkę się przerywało - stemple wyjmowało, a po wszystkim znowu w to samo miejsce "montowało". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.05.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 A na cholerę grodzić tymczasowo 15a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 11.05.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Cały myk jest taki że według prawa niby trzeba ogrodzić miejsce budowy z drugiej strony kto by się prawem w tym kraju przejmował skoro u góry dają przykład że nie trzeba.Cóż 100 nie zrobi ogrodzenia i im się nic nie stanie a 101 będzie dożywotnio odszkodowanie komuś płacił jak ktoś coś sobie zrobi na tym terenie.To jest jak z ubezpieczeniem robisz to w razie czego z tymczasowym nie ma problemu z wjazdami w razie W wyciągasz słupek 5 min roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 11.05.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Swoje ogrodzenie tymczasowe (w sumie 103mb) zrobiłem ze starych stempli sosnowych (kupiłem okazjonalnie za 100zł) i siatki leśnej (dałem 150, też używka). Moje stemple były już na wielu budowach, więc podpierać stropu bym już nimi nie podpierał, ale jako ogrodzenie tymczasowe spełniły zadanie. Z wjazdem na budowę ciężkiego sprzętu nie miałem żadnego problemu, demontaż siatki to były 3 minuty. Aha, siatkę sprzedałem potem koledze za 50zł a stemple oddałem sąsiadowi, coby sobie ogrzał chatę (ma kocioł na drewno). 2 tysiące za ogrodzenie tymczasowe ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 12.05.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Nie trzeba grodzić całej działki tylko teren budowy. Stemple siatka leśna i heja. Tego powinien wymagać Kierownik Budowy bo to on powinien zabezpieczyć teren budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.05.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Mja w dobrej cenie kupilem porzadny plot panelowy, w ziemie zabetonowalem polmetrowe jekle na tyle wieksze ze slupek wchodzi na styk, panele przymocowalem na platikowe trytytki, jak cos przyjezdzalo to w 5min rozmontowywalem dowolna szerokosc i w nastepne 5min mintowalem. Jakby co teraz mam do sprzedania ten plot, jest 25m plus furtka, wys 120cm. Z porzadnego drutu podajze 3mm, a nie takie badziewie marketowe co ma 1mm. Ogrodzenie juz jest zdemontowane. Jak cos to na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 12.05.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Nikt nie poruszył chyba najważniejszej kwestii, mianowicie jakim prawem osoba postronna wchodzi na mój teren, nawet jeżeli jest to nieogrodzony plac budowy. Dlaczego ja mam ogrodzić swoją działkę, żeby takiemu menelowi czy wścibskiemu sąsiadowi się nic nie stało. Po cholerę lezie nieproszony na teren prywatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 12.05.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 No masz racje zgadzam się z Tobą, ale co z prawem chcesz dyskutować ? Takie przepisy, że jak jest teren budowy musi być ogrodzony i odpowiednio oznaczony i Ty za to odpowiadasz podobnie jak z odśnieżaniem chodnika przed Twoim domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.05.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Nikt nie poruszył chyba najważniejszej kwestii, mianowicie jakim prawem osoba postronna wchodzi na mój teren, nawet jeżeli jest to nieogrodzony plac budowy. Dlaczego ja mam ogrodzić swoją działkę, żeby takiemu menelowi czy wścibskiemu sąsiadowi się nic nie stało. Po cholerę lezie nieproszony na teren prywatny. Jak nie ma płota - to skąd ma wiedzieć że jest to ten "twój teren prywatny" - tak zastanów się ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 12.05.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Beton44 no jak się coś na tym buduje to przeważnie jest czyjeś Ogrodzenie dotyczy placu budowy, jak nie zacząłeś to grodzić nie musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 12.05.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Beton44 no jak się coś na tym buduje to przeważnie jest czyjeś Ogrodzenie dotyczy placu budowy, jak nie zacząłeś to grodzić nie musisz na chłopski rozum masz rację, ale to jest Polska prawo mówi, że masz zabezpieczyć, bo jeżeli komuś stanie się krzywda to Ty odpowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 A to w cywilizowanym świecie nie zabezpiecza się placu budowy?! Jak niektórych tu czyta się to chcą z Polski zrobić Azję w Europie, z miłości do źle pojętej wolności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 12.05.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 po cholerę bedziesz ogradzał.... fose wybyduj dookola działki nalej wody na 2 metry i po problemie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts