Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogradzać działkę na czas budowy?

Recommended Posts

Lepiej ogrodzić. W Polsce jeszcze większość ludzi myśli że jak nie ma ogrodzenia to teren jest niczyj i można robić co się chce i pyskować do właściciela.

Ja u siebie dałem siatkę leśną i deski z szalunków jako słupki dopiero po pewnym zdarzeniu.

Zajeżdżam na działkę, a tam jacyś dziadkowie z wnuczkami chodzą po nie do końca wymurowanych ścianach fundamentowych, przy przechodzeniu przez kolejną ścianę jeden z sucharów jakoś strącił bloczek, który prawie wylądował na stopie dzieciaka.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

3 strony watku i 42 posty o ogrodzeniu za 300-400zl co jest jak paczka zapalek porownujac do kosztow budowy domu. Oczywiscie,ze ogrodzic aby nikt nie wchodzil, psy kupy nie robily na piach a i tez nikt nie wpadl do dolu i oskarzyl pozniej.....no chyba,ze sie meiszka na hektarach pustych pol i nikt tam nie chodzi

3 strony watku i 42 posty o ogrodzeniu za 300-400zl co jest jak paczka zapalek porownujac do kosztow budowy domu. Oczywiscie,ze ogrodzic aby nikt nie wchodzil, psy kupy nie robily na piach a i tez nikt nie wpadl do dolu i oskarzyl pozniej.....no chyba,ze sie meiszka na hektarach pustych pol i nikt tam nie chodzi

no jasne. 300- 400 zł to jak paczka zapałek. Tylko takich "paczek zapałek" jest albo może być mnóstwo podczas budowy domu i w rezultacie zmienia sie to w sporą sume którą można by było wykorzystac do innych celów. Wszystko zalezy od tego gdzie zlokalizowana jest działka. Jesli miałbym działke w miescie , gdzies jeszcze przy szkole itp. to pewnie bym grodził dla bezpieczenstwa. Jesli moja działka jest pod miastem , gdzie obok buduja sie inne domy to jaki sens jest wydawac te 300zł ? Pewnie kto nie ma w zasadzie limitu finansowego na budowe może sobie robic wszystko. Gdzies przeczytałem ze ktos płącił za wynajem toj toja 380zł miesiecznie , mozna i tak jak sie ma kase.

3 strony watku i 42 posty o ogrodzeniu za 300-400zl co jest jak paczka zapalek porownujac do kosztow budowy domu. Oczywiscie,ze ogrodzic aby nikt nie wchodzi

l, psy kupy nie robily na piach a i tez nikt nie wpadl do dolu i oskarzyl pozniej.....no chyba,ze sie meiszka na hektarach pustych pol i nikt tam nie chodzi

Za takich paczek zapałek składa się cała inwestycja.

• 2 months później...
Siatka leśna (na całe ogrodzenie około 150zł) i stemple po 5zł co jakieś 4 metry. Niewielka inwestycja i działka ogrodzona

Jak ktoś uważa że tymczasowe ogrodzenie działki za 300 PLN to zbędny wydatek - bo szkoda kasy to jakoś nie widzę szans aby zbudował coś sensownego nawet ,,tymi recami '' :no:

Ja na szczęście takich problemów nie mam, ale gdybym nie miał ogrodzenia też bym chyba zrobił tymczasowe. U mnie np. stal zamówiona jest na raz i będzie czekać być może nawet dwa miesiące na wylanie dwóch stropów. Dodatkowo miałem drogiego XPS i też czekał na budowie. Więc ogrodzenie daje jakieś poczucie zabezpieczenia.

U siebie robiłem ogrodzenie na stałe wokół działki z paneli zgrzewanych z podmurówką oprócz przodu. Z przodu mam tymczasowe z siatki leśnej, jak i również bramę mam tymczasową z siatki leśnej. A robiłem przód tymczasowy ze względu na uszkodzenia podczas budowy. I kilka obcierek słupków drewnianych było podczas wjazdu ciężarówek z materiałami. Mimo iż bramę mam dość szeroką. Poza tym w późniejszym czasie mam zamiar z przodu dać ładne kute ogrodzenie co na czas budowy nie miało sensu. Aczkolwiek grodzić budowę. Jak jest ogrodzone to każdy wie że to teren prywatny.

Nawet nie trzeba się zastanawiać nad grodzeniem budowy. O wypadek nietrudno, a wtedy nieprzyjemności może być dosyć dużo. Sam będąc dzieckiem nie raz bawiłem się na budowach, znam osobiście 2 osoby które podczas takich zabaw rękę złamało, a brat przebił stopę gwoździem wystającym z deski. 20, 30 lat temu nikt z tego nie robił afery, a teraz zupełnie innaczej to wygląda. Dopiero to przechodziłem, moje dziecko miało wypadek, nie na budowie, ale uruchomiło to całą procedurę angażując policję, prokuraturę, sąd i jeszcze nie wiadomo kogo jeszcze czy aby ktoś nie przyczynił się do wypadku. ktoś może coś zaniedbał, czy aby wszystko było zgodnie z przepisami itp.

Z 10 lat temu jak pracowałem w firmie budowlanej zdarzył się wypadek, gdzie niemal jedna z osób straciła dłoń. Ledwo karetka zabrała poszkodowanego do szpitala, a już mieliśmy prokuratora i inspekcję pracy i sprawdzenie wszystkiego nawet nie związanego z wypadkiem: czy teren był zabezpieczony. oznakowany, czy wszyscy są odpowiednio przeszkoleni, kończąc na tym czy jest toaleta na budowie i czy instalacja elektryczna na zapleczu jest zgodna z przepisami, a przecież to nijak się miało do wypadku.

Edytowane przez sylwekr

Lepiej ogrodzić. Pojedź za złomowisko po słupki (wyjdą grosze), kup siatkę leśną i zamontuj chociaż na tyle żeby jakoś stała. U mnie na działce nowo przybyli postanowili zrobić składowisko swoich śmieci od gruzu po resztki z ogródka. Działka jest już ogrodzona i spokój z bydłem.

Bardzo dobry wybór. :) Mimo wszystko warto grodzić działkę podczas budowy będziesz miał gwarancję, że nic Ci z budowy nie zniknie.

Bardzo odważna i optymistyczna teza... :) Przypadkowo wpadłem na ten temat na forum, ale właśnie też grodzę działkę. Tzn ogrodzenie panelowe docelowe z boków i z tyłu, a siatka leśna na stemplach prowizorycznie na froncie. Zgadzam się z twierdzeniem, że jak niezagrodzone, to taktowane jak niczyje i w sumie to główny powód grodzenia.

Bardzo odważna i optymistyczna teza... :) Przypadkowo wpadłem na ten temat na forum, ale właśnie też grodzę działkę. Tzn ogrodzenie panelowe docelowe z boków i z tyłu, a siatka leśna na stemplach prowizorycznie na froncie. Zgadzam się z twierdzeniem, że jak niezagrodzone, to taktowane jak niczyje i w sumie to główny powód grodzenia.

Zgadzam się z przedmówcą że zabezpieczenie to marne (ogrodzenie z siatki leśnej) ale w razie czego widać że ktoś ogrodzenie zniszczył i wszedł na posesje. A poza tym nie ma wtedy już tłumaczenia, że przypadkiem itp.... No i to już pewnie inny paragraf bo jest włamanie ;-)

Moja budowa trwa prawie rok i mam kilka doświadczeń

1. Nie raz nadepnąłem na deskę z TAKIM gwoździem. Strach pomyśleć co by było gdyby stało się to dziecku, które jakimś cudem weszło na budowę.

2. Płot zatrzymuje większość śmieci, które gdzieś odlatują przy silnym wietrze - najczęściej styropian i folie. Gdyby nie płot, pomimo poukładania śmieci w workach, musiałbym zbierać dziadostwo z działek sąsiadów.

3. Ogrodzenie skutecznie wyznacza granicę dla większości ciekawskich sąsiadów, którzy u mnie chodzą i oglądają co się dzieje.

4. Jest papierowym dupochronem dla kierownika, mnie i ekipy. Budowa jest oznaczona, zabezpieczona, śpię spokojniej.

To zależy, bo oczywiście że w przypadku gęstej zabudowy w sąsiedztwie, dużego ruchu pieszych i dzieci warto ogrodzić się np. siatką leśną przed rozpoczęciem wykopów. Ale w przypadku gdy wokoło są jeszcze pola... nie ma potrzeby. Długo nie miałem ogrodzonej działki, ale też nie miałem bałaganu wokoło. To jest kwestia regularnego sprzątania. Stan budowy świadczy o ekipie i o inwestorze. Ekipy uporządkowane, ogarnięte, dbające o otoczenie moim zdaniem są bardziej godne zaufania. Inwestor też potrafi posprzątać. Sprzątając regularnie, regularnie wywożąc śmieci nie będzie bałaganu. Płot z 3 stron docelowy wykonałem gdy miałem stan surowy zamknięty. Wcześniej nie miałem ogrodzenia. Deski ze sterczącymi gwoździami były regularnie wybierane i składane w jednym miejscu....

Masz rację piotrek0m co do porządku, który na budowie jest wizytówką inwestora i ekip. Pomimo wysiłku wkładanego w tą pracę stróża czystości i organizacji, zdarzy się coś niespodziewanego lub wydawało się nam, że jesteśmy przed tym zabezpieczeni. Życie...

U mnie wystarczyło, że worek ze śmieciami rozwaliło w nocy jakieś zwierze, bo któryś budowlaniec wyrzucił tam niedojedzone sardynki. Do tego doszedł bardzo mocny wiatr i moja nieobecność przez kilka dni, bo był przestój na budowie. A byłem przygotowany - miejsce za garażem, dwie deski na górze, grube worki, etc. I teraz najważniejsze - jak to wytłumaczysz sąsiadowi, który przylatuje pełen złości, wręcz krzyczy, żebyś pilnował swoich ekip, bo robią burdel. Jesteś ten zły i koniec. Na szczęście w większości lekki syf z worka, który wywiało został w granicy działki na płocie.

Analogicznie - jak wytłumaczyć rozkrzyczanej matce, która przylatuje z awanturą o szpital, policję, lekarza, sąd, bo jej dziecko ma dziurę w stopie po nadepnięciu na gwóźdź na naszej budowie? I można tłumaczyć, że deski były poukładane, śmieci pozbierane, a dziecka nie powinno tam być. Teren niezabezpieczony - jest afera.

Cała sprawa sprowadza się do ryzyka - mieć czy nie mieć ogrodzenia. Jeżeli już COŚ poważniejszego się stanie a budowa jest niezabezpieczona lub sąsiedzi upierdliwi - inwestor ma duży problem.

Edytowane przez Antymateria

Pewnie kto nie ma w zasadzie limitu finansowego na budowe może sobie robic wszystko. Gdzies przeczytałem ze ktos płącił za wynajem toj toja 380zł miesiecznie , mozna i tak jak sie ma kase.

Więc Tobie, ale również osobą które u Ciebie pracują każesz iść robić w krzaki za pilną potrzebą?

Takie oszczędności przy wydatkach liczonych w tysiące to "wstyd za 5 zł" :sick: