Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie i tynk - jakie obecnie koszta.

Recommended Posts

witam

Do zrobienia elewacja okolo 125m2. Raczej tynk silikonowy, styro 16 lub 20cm. Poczytalem troche poradnikow i mądrych artykułów w prasie "fachowej" i pisze sie zwykle że nie potrzeba przykrecac ocieplenia w domakach do 1 piętra, wystarczy sam klej. Jednak jak sie popatrze na wykanczane domy w około to trudno znaleźć chociaz jeden w ktorym nie przykrecają styro, kotwy itd. Jak to jest? robota na wyrost?

Drugie pytanie o ceny. Zwłaszcza w woj. śląskim. Ile was wyszło zrobienie m2 takiej lub podobnej elewacji. Dzwoniłem w dwa miejsca - przypadkowe firmy - jedna 110zł/m2 i nic mnie nie interesuje, nawet sprzątanie po robocie, druga 135zl jeśli chce kotwy na całosci a nie tylko w naroznikach, cokolwiek to znaczy...

Edytowane przez cactus

Ceny za wszystko z materiałem i obsadzeniem parapetów, tylko same parapety mam zapewnić.

Z tydzień ruszam z ociepleniem. Sam kupuję materiał. Cena za metr robocizny to 50 zł. W tym jest również położenie parapetów, w moim przypadku płytki parapetowej 24,5 x 12 cm. Daję 16 cm Termo organika Termonium plus fasada 0,031. Pozdrawiam.

Liczyłeś ile cie wyjdzie za całosc za metr ? Bedziesz tylko kleil czy przykrecał tez ?

Tak sie jeszcze zastanawiam jak jest ogromna brama garażowa to wykonawca wlicza ją też jako metraż do ocieplenia ?

W moim przypadku brama garażowa liczona jest jak ściana, gdyż są obróbki jak przy oknach. Styropian będzie kołkowany, kołki z metalowym trzpieniem. A ile wyjdzie w sumie za metr - nie liczyłem. Zawsze kupuję materiały samemu dlatego, że mam dobre zniżki w centrum budowlanym. Pozdrawiam.