Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie studni

Recommended Posts

Czym wiecej czytam tym mniej juz wiem na temat studni:( Prosze podpowiedzcie mi jaka studnie mam zrobic. Studnie potrzebuje aktualnie do budowy w pozniejszym terminie do domu:) Dzwoniac, proponuja mi studnie z rury pvc badz rury ocynkowanej o rozmiarze 1 i 1/4 cala, i wierca na glebokosc 8-12m. Czy taka studnia wystarczy na uzytkowanie normalne? Czy zwykly zestaw hydroforowy zassie wode np z glebokosci 10m?

Nie wchodź w takie studnie, 20 minut wodę będziesz pobierał i skonczy się . Trzeba czekać znowu. Studnia głębinowa - koszt 100 zł za metr z materiałem. I taka wystarczy Ci do wszystkiego a pompę i tak głębinową do niej musisz wrzucić i postawić zbiornik hydroforowy. Ja mam studnię z rurą 100mm, słup wody na 3 metrach i przez 30 lat spoko. Każda głębinowa jest przewidziana na taki czas użytkowania. NIE WCHODŹ W POPIERDUŁKI CIEŃKIE.

8m to u nas ma studnia kopana, tradycyjna.

Przed przystąpieniem do wiercenia/kopania radziłbym zorientować się jak wygląda warstwa wodonośna i struktura gruntu w waszej okolicy.

Bo stwierdzenie: 100zł za metr głębinówki to tak, ale w lekkim terenie. Na mojej działce żaden z tych co oferowali się za 100zł nie podjął się zadania.

Dopiero tacy co chcieli 300zł za metr chcieli rozmawiać, tyle że oni dysponują naprawdę poważnym sprzętem i żadna skała im nie straszna.

Nikt wróżką nie jest ale też może być tak jak u mnie gdzie przy próbie pompa z wyjściem 2 calowym wpuszczona została na 20 metrów i przy ciągłym pompowaniu przez 3 godziny słup wody z 3 metrów ( od góry) opadł tylko na 6 metrów czyli studnia nie do wybrania. Dobrze trafiony odwiert.

• 9 months później...