krzysztofb51 10.05.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Czym wiecej czytam tym mniej juz wiem na temat studni:( Prosze podpowiedzcie mi jaka studnie mam zrobic. Studnie potrzebuje aktualnie do budowy w pozniejszym terminie do domu:) Dzwoniac, proponuja mi studnie z rury pvc badz rury ocynkowanej o rozmiarze 1 i 1/4 cala, i wierca na glebokosc 8-12m. Czy taka studnia wystarczy na uzytkowanie normalne? Czy zwykly zestaw hydroforowy zassie wode np z glebokosci 10m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 10.05.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Nie wchodź w takie studnie, 20 minut wodę będziesz pobierał i skonczy się . Trzeba czekać znowu. Studnia głębinowa - koszt 100 zł za metr z materiałem. I taka wystarczy Ci do wszystkiego a pompę i tak głębinową do niej musisz wrzucić i postawić zbiornik hydroforowy. Ja mam studnię z rurą 100mm, słup wody na 3 metrach i przez 30 lat spoko. Każda głębinowa jest przewidziana na taki czas użytkowania. NIE WCHODŹ W POPIERDUŁKI CIEŃKIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 10.05.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Jak cie dobrze rozumiem to studnie glebinowa z rura w sumie min 125mm na glebokosc okolo 8-10m? Czy na okres samej budowy sama pompa wystarczy cxy musi byc rowniez hydrofor Edytowane 10 Maja 2016 przez krzysztofb51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 11.05.2016 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 8m to u nas ma studnia kopana, tradycyjna.Przed przystąpieniem do wiercenia/kopania radziłbym zorientować się jak wygląda warstwa wodonośna i struktura gruntu w waszej okolicy.Bo stwierdzenie: 100zł za metr głębinówki to tak, ale w lekkim terenie. Na mojej działce żaden z tych co oferowali się za 100zł nie podjął się zadania.Dopiero tacy co chcieli 300zł za metr chcieli rozmawiać, tyle że oni dysponują naprawdę poważnym sprzętem i żadna skała im nie straszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 17.05.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Sorry nie było mnie na forum, praca. Studnia a zwłaszcza jej głębokość to zależy od warstwy wody ale przeważnie ok. 30 metrów. Na czas budowy wystarczy sama pompa głębinowa oczywiście o odpowiedniej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.05.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 dokładnie tak, ok 30m. Trzeba jednak sie przygotować , że może być jak u mnie. Czyli za mała wydajność i konieczność robienia studni kręgowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.05.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Nikt wróżką nie jest ale też może być tak jak u mnie gdzie przy próbie pompa z wyjściem 2 calowym wpuszczona została na 20 metrów i przy ciągłym pompowaniu przez 3 godziny słup wody z 3 metrów ( od góry) opadł tylko na 6 metrów czyli studnia nie do wybrania. Dobrze trafiony odwiert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 01.03.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Wiercił ktoś sam studnie? Jakiej średnicy szlamówka ma być pod jakie rury osłonowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts