Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle położony tynk

Paula_0071

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czy jest na forum osoba która zna się na kładzeniu tynku i na podstawie zdjęć stwierdzi czy jest on dobrze położony? Podejrzewam że ekipa którą zatrudnił nie umie tego po prostu robić. I nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić? Bardzo proszę o pomoc

Wrzuć zdjęcia, ktoś na pewno pomoże.

jest zle.

pionowe pasy sugeruja, ze zbyt szyko wysechl, nie byl ukladany mokre w mokre,

i teraz:

1 - z rusztowania warszawskiego i nie zdazyli przestawic

2 - za malo ludzi

wyglada to fatalnie.

sam tynk tez dosc dziwnie zatarty, nierownomiernie - albo kiepskiej jakosci tynk, albo zupelny brak wprawy w ukladaniu go.

Metoda naprawy:

na calosc siatka z klejem, grunt i tynk

Metoda naprawy dla arcymistrzow ukladania tynku: polozyc tynk na tynk

metoda naprawy ktora wg mnie tu nie pomoze , lekko poprawi wyglad: pomalowac calosc.

z ciekawosci jaki to produkt i ile wykonawca wzial za m2 ?

25 zl za co? grunt+tynk czy cala elewacja z dociepleniem.

Tynk SiSi Kreisla?

Jak postapic: normalnie, zgodnie z polskim prawem.

zlozyc pismo reklamacyjne do firmy listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, ze napodstawie umowy z dnia i FV nr z dnia na kwote w zwiazku z powstaniem widocznych pasow na elewacji wzywa Pani wykonawce do usuniecia usterek w terminie od do...

Reklamacja nie zwalnia Pani z obowiazku zaplaty fv - usluga zostala wykonanana, wiec zaplata wykonawcy sie nalezy, ale ma pani prawo do zlozenia reklamacji i wezwania wykonawcy do usuniecia usterek.

BTW: ja bym reklamowal tez tutaj sam tynk w Kreislu czyli u dystrybutora, bo nie wyglada dobrze, tylko ze niestety to jest trudna droga dochodzenia swego.

Edytowane przez fighter1983

25 zł z ociepleniem, styropian, siatka klej, podkład plus tynk. Aaaa dodam jeszcze że wykonawca rozrabial tynk z unigruntem. Czy tak należy robić? Tynk silikonowy firmy Kreisel. Nie otrzymałam żadnej faktury i wątpię że ją otrzymam. Dodam firma jest prawnie firmą jednoosobową ale oczywiście pracuje kilka osób....

25 zł z ociepleniem, styropian, siatka klej, podkład plus tynk. Aaaa dodam jeszcze że wykonawca rozrabial tynk z unigruntem. Czy tak należy robić? Tynk silikonowy firmy Kreisel. Nie otrzymałam żadnej faktury i wątpię że ją otrzymam. Dodam firma jest prawnie firmą jednoosobową ale oczywiście pracuje kilka osób....

Tynk zmieszany z unigruntem? Pierwsze słyszę.

sadzac po stawce na pewno nie otrzymasz faktury :)

sadzac po rozrabianiu z unigruntem - na 100% nie otrzymasz faktury :)

generalnie: jaka cena taka jakosc

tynku nie miesza sie z niczym innym jak tylko z woda, niektore tynki silikatowe i farby silikatowe z gruntem, ale nie unigruntem atlasu..... , i to wg zalecen producenta: najczesciej 250-500ml na opakowanie 25kg. kazdy tynk ma inaczej.

wykonawca spieprzyl robocizne, spieprzyl tez sposob przygotowania tynku do ukladania.

Masz problem jednym slowem...

Na mój koszt??

na kostz tego co spieprzyl.

a co mowi wykonawca w tej chwili?

wykonawca powinien miec OC i wtedy OC pokrywa taka szkode.

ale jak robi elewacje za 25zl to nie sadze zeby mial.. bo i skad kasa na zusy, oc, itd...

wybralas firme za 25zl to teraz jest jak jest. szczerze to nawet mi przykro nie jest.

malo tego, tak wlasnie powinno byc, robia bez FV, umowy, szemrane firemki to teraz go dojedz elegancko na koszty naprawy.

to sie oduczy robic elewacje po 25zl

Edytowane przez fighter1983

Dlatego też szukam pomocy bo nie wiem co robić....? :-(

sama jestes sobie troche winna bo:

1 - wybralas po prostu najnizsza oferte

2 - nie podpisalaas umowy

3 - nie masz na to FV

ponadto wpadasz na forum i rejestrujesz sie w momencie kiedy juz sie mleko rozlalo.

co powinnas zrobic - nie wiem, to zalezy od tego jakim czlowiekiem jestes - chcesz mu napsuc krwi - wal pismo od prawnika, postrasz donosem do us - tylko ze to straszne skur.... stwo jest i dbanie o wlasne interesy, tylko i wylacznie.

mozesz sprobowac sie dogadac,... pokryc czesc kosztow mozesz, bo gdybym ja to robil mialabys koszt robicizny 330*60 netto *1,08 = 21384 zl a on od Ciebie wzial 8250 wiec masz taniej o 13k pln niz u mnie... wiec zaplac za ten material jeszcze raz i niech Ci polozy od nowa, on pokryje koszty robocizny - to tak po ludzku podejscie, ja bym chyba tak zrobil na Twoim miejscu.