Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym + grzejniki kanałowe + piec gazowy

kamil_biernacki

Recommended Posts

Cześc,

z góry przepraszam, jeśli poruszam wątek, który był omawiany ale nie mogłem znaleźć informacji, których poszukuję.

Jestem w trakcie zakupu domu w stanie surowym zamkniętym z elewacją w związku z czym czekają mnie wszystkie instalacje. Dom zbudowany wg projektu dom pod jarząbem ze zmianami budującego.

W domu chciałbym zamontować kominek z płaszczem wodnym oraz w miejscach zaznaczonych czerwonymi prostokątami grzejniki kanałowe.W domu nie będzie ani metra ogrzewania podłogowego a w reszcie pomieszczeń zwykle grzejniki. Jak główny ma być piec gazowy. Oczywiście w grę wchodzi także ogrzewanie ciepłej wody użytkowej w zasobniku. Palenie w kominku to raczej rzecz okazjonalna chociaż nie wykluczam codziennego palenia. I tutaj pytania do kogoś kto się na tym zna:

1. Jaki piec gazowy wybrać? Do grzejników kanałowych kondensat ze względu na niskie temperatury zasilania i powrotu odpada. A może się mylę?

2. Kominek z buforem czy to nie ma sensu bo czas palenia w kominku nie nagrzeje bufora i lepiej zastosować wymiennik?

3. Czy grzejniki kanałowe w salonie i jadalni, oczywiście poprawnie dobrane wg mocy ogrzeją także kuchnię?

dom.jpg

Cześc,

z góry przepraszam, jeśli poruszam wątek, który był omawiany ale nie mogłem znaleźć informacji, których poszukuję.

Jestem w trakcie zakupu domu w stanie surowym zamkniętym z elewacją w związku z czym czekają mnie wszystkie instalacje. Dom zbudowany wg projektu dom pod jarząbem ze zmianami budującego.

W domu chciałbym zamontować kominek z płaszczem wodnym oraz w miejscach zaznaczonych czerwonymi prostokątami grzejniki kanałowe.W domu nie będzie ani metra ogrzewania podłogowego a w reszcie pomieszczeń zwykle grzejniki. Jak główny ma być piec gazowy. Oczywiście w grę wchodzi także ogrzewanie ciepłej wody użytkowej w zasobniku. Palenie w kominku to raczej rzecz okazjonalna chociaż nie wykluczam codziennego palenia. I tutaj pytania do kogoś kto się na tym zna:

1. Jaki piec gazowy wybrać? Do grzejników kanałowych kondensat ze względu na niskie temperatury zasilania i powrotu odpada. A może się mylę?

2. Kominek z buforem czy to nie ma sensu bo czas palenia w kominku nie nagrzeje bufora i lepiej zastosować wymiennik?

3. Czy grzejniki kanałowe w salonie i jadalni, oczywiście poprawnie dobrane wg mocy ogrzeją także kuchnię?

Kominek z płaszczem to katastrofa finansowa! Wkład z płaszczem jest drogi jak pierun, do tego musisz mieć bufor i to spory, do tego to jeszcze spiąć z nadrzędnym ogrzewaniem czyli gazem co piekielnie podraża instalację. Podobnym strzałem w kolano inwestora są grzejniki. Jeśli jeszcze możesz, instaluj wszędzie podłogówkę, a jeśli nie a masz możliwość odstąpienia od zakupu, to zwyczajnie nie kupuj tego domu.

Jakie ten dom ma mieć parametry, mur, ocieplenie, okna? Robiłeś OZC albo robił je poprzedni właściciel?

Z kominka z PW zrezygnuj, od 2019 w ogóle nie popalisz w kominku w Krakowie. Jeśli już, to małej mocy kominek do rekreacyjnego palenia.

1. Dobry, z dostępnym i niezbyt drogim serwisem. Kondensat jak najbardziej pasuje, co najwyżej im zimniej, tym słabsza będzie kondensacja.

2. Nie, nie ma sensu.

3. Jeśli nie będziesz miał dużych przeszkleń w kuchni (a zazwyczaj ich nie ma), to tak. Ewentualnie możesz rozważyć maty elektryczne pod płytkami w kuchni i łazience.

A to co napisałeś jest poparte czymś czy to tylko twoje widzimisie?

Bez znaczenia czy w tym czy innym domu, w życiu nie bede miał podłogówki. Ani metra.

Dom z porothermu 25cm na ścianie styro 12cm lambda 040. Na podłodze planuje 10cm styro lambda 030 i 7 cm wylewki. Strop 10 cm styro 030 i 7 cm wylewki. Ocieplenie 30cm SuperRock + Toprock

A to co napisałeś jest poparte czymś czy to tylko twoje widzimisie?

Bez znaczenia czy w tym czy innym domu, w życiu nie bede miał podłogówki. Ani metra.

No, to że do odpowiednich wyborów nie masz talentu (patrz próba budowy płyty fundamentowej ze ścianą 1W, a teraz jeszcze gaz plus kominek z płaszczem), to już wiadomo. Dlatego dobra rada brzmi: policz ile energii puścisz w grunt i w atmosferę przy takich parametrach ścian, podłogi i stropu -- może oczy Ci się otworzą i jednak zainwestujesz nie tylko w lepsze ocieplenie ale i w rezultacie w podłogówkę, zapominając przy tym o kosmicznie drogim kominku z płaszczem który większość energii ze spalanego paliwa wywala przez komin, który trzeba obsługiwać, a jeszcze do tego malować salon co 2-3 lata...

To sa wg Ciebie złe parametry?

Bardzo złe. Żeby to Ci uwidocznić, mój obecny dom, w którym było dobudowane poddasze użytkowe 15 lat temu ma lepsze parametry niż Twój budowany prawie dwie dekady później. Tym samym, jeśli jesteś tak opóźniony w podejściu do izolacji, nie dziwię się wcale, że masz złe pojęcie o podłogówce, oraz o sposobie ogrzewania domu. Więc, póki masz jeszcze czas nie wkopać się po pachy do końca życia, zrób OZC co da Ci pojęcie ile zapłącisz za jego ogrzewanie, a potem usiądź i przelicz ile warto dołożyć ocieplenia na grunt, ściany i stropy. To co chcesz władować w "kosmiczną technologię" pt. kominek z płaszczem, lepiej wsadzić w ocieplenie domu.

To może uchylisz rąbka tajemnicy jaki to masz super ocieplony dom?

zrób tak, żeby być zadowolonym z rachunków za ogrzewanie bezobsługowe (w Twoim przypadku gazowe). zrób OZC, to się dowiesz w co warto zainwestować (zwróć uwagę, że izolacja to tylko materiał, koszt robocizny pozostaje taki sam). nie rób sobie kotłowni w salonie - kominki z płaszczem wodnym to kiepski pomysł, potraktuj kominek jako awaryjne źródło ciepła albo zabawkę od święta.

jak na współcześnie budowany dom, to tragiczne. może masz dużo pieniążków na ogrzewanie. dlaczego planujesz kominek, skoro w Krakowie ma być zakaz spalania paliw stałych?

Co w takim razie należałoby poprawić?

Fakt, o zakazie nie wiedziałem bo sie tym nie interesowałem, cenna uwaga - dziękuję.

Aczkolwiek z tego co widze uchwała dotyczy Krakowa a nie gmin ościennych.

Gminy oscienne czy pózniej czy predzej pójdą (dobrowolnie lub bedą przymuszone) za przykładem Krakowa w czym pomoze im ustawa antysmogowa. Czeka to całą Polskę, Kraków nie bedzie wyjątkiem.

To może uchylisz rąbka tajemnicy jaki to masz super ocieplony dom?

Przecież napisałem -- nie jest super ocieplony, podobnie jak plany Twojego. Tylko mój był budowany i ocieplany 15 la temu. W zasadzie jakby się uprzeć, to początek budowy był jeszcze w poprzednim wieku.

Poza tym, jesteś tu aby ustalić jakie ja mam ocieplenie, czy chcesz się dowiedzieć jak tanio ogrzać swój dom, nie przewalając na inwestycji? Twoje obecne założenia spowodują, uwaga szacuję (przy przedstawionych parametrach ocieplenia), zużycie >15MWh/rok na samo CO (przy WM bo przy WG będzie pewnie >19), czyli będziesz płacić ze trzy tys. zł za gaz, a do tego jeszcze z tysiąc spalając w kominku (z czego większość wywalisz na ogrzanie komina i atmosfery) -- to wszystko przy inwestycji na poziomie 30 tys. zł... To jest zupełny brak poszanowania własnej pracy, tj. własnych pieniędzy.

Co w takim razie należałoby poprawić?

Wszystko zależy od priorytetów. Dlatego najlepiej zrobić OZC dla obecnych warunków, sprawdzić gdzie jest najwięcej strat i z pomocą audytora wykonującego OZC zadecydować gdzie i ile dołożyć ocieplenia przeliczając to na koszty inwestycyjne. Poza podłogówką w całym domu zastanów się także nad wentylacją mechaniczną. Choć to już nie tyle zyski pieniężne, co niesamowity komfort.

Ja dla przykładu mam gaz pod działką, ale nowy dom grzać będę prądem -- bo nie warto płacić haraczu za gaz przez resztę sezonu poza grzewczego.

Edytowane przez Myjk

Nie zakładałem postu by się dowiedzieć jak tanio ogrzać dom, a z prośbą o poradę w innej kwestii a to różnica :)

Fakt, kominek to był niezbyt trafny wybór - macie rację.

Co do ocieplenia - w domu założone jest tylko ocieplenie zewnętrzne, to co jest w środku do zrobienia nie zostało jeszcze definitywnie wyliczone. Jedyne co mnie zastanawia to czy 12cm styropianu 040 to nie jest za mało. Niektórzy, z którymi rozmawiałem twierdzą, że nie jest to może dużo ale też bez przesady, że nie ma na co narzekać. i bądź tu mądry.

Nie zakładałem postu by się dowiedzieć jak tanio ogrzać dom, a z prośbą o poradę w innej kwestii a to różnica :)

Jeśli ktoś pyta o tandem kominka (który w obiegowej opinii jest błędnie uznawany za tani sposób ogrzewania) i to z płaszczem (który ma za zadanie lepiej spożytkować energię z paliwa, czyt. OSZCZĘDZIĆ), to się chyba rozumie samo przez się, że chciałeś się dowiedzieć jak taniej ogrzać. ;) Ale te zyski to tylko pozorne są jak to wszystko przeanalizować. Dlatego jak mnie się kiedyś marzył kominek, tak po 2 latach rozważania na temat nowego domu nie będę go mieć (ba, nie będę mieć wcale kominów) -- bo szkoda na to pieniędzy i pracy własnej na obsługę.

Co do ocieplenia - w domu założone jest tylko ocieplenie zewnętrzne, to co jest w środku do zrobienia nie zostało jeszcze definitywnie wyliczone. Jedyne co mnie zastanawia to czy 12cm styropianu 040 to nie jest za mało. Niektórzy, z którymi rozmawiałem twierdzą, że nie jest to może dużo ale też bez przesady, że nie ma na co narzekać. i bądź tu mądry.

Będziesz mądry gdy w końcu się zbierzesz i to przeliczysz (albo zlecisz komuś do przeliczenia) -- czyli OZC. 12cm na ścianie i 10 cm na podłodze, w 2016 roku, gdy dom budujesz na min. 15-20 lat, to jest kompletna mizeria. Jeśli ktoś twierdzi że nie ma co narzekać na takie parametry, to zwyczajnie krzywdzi Ciebie jako inwestora i naraża Cię na poważne koszty z tytułu ogrzewania w przyszłości. Pamiętaj też, że na bilans zużycia energii ma wpływ nie tylko ocieplenie, ale także okna, oraz wentylacja... Ja cały czas zastanawiam się czy nie zmienić ocieplenia ścian z 20cm styro 032 na 25cm. Zastanawiam się, bo przy planowanej instalacji gruntowej pompy ciepła to już trochę skórka za wyprawkę. Poza tym po policzeniu zużycia dla styro 20cm wynik mnie zdecydowanie satysfakcjonuje (10MWh).

To było pytanie techniczne, nie ekonomiczne :)

Zrobię OZC jak sugerujesz. Oryginalnie w projekcie domu był styropian 20cm. Budujący niestety założył 12cm. Wymagania co do U przegrody niby spełnia wg bieżących kryteriów. Styropian na podłogę to jest kwestia po zakupie domu wiec tutaj na pewno bedzie juz to kalkulowane. Kwestia ścian. Okna Drutex Iglo5 Classic. Deklarowane U na poziomie 0.89.