somnambulik 11.05.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 WitamNie namierzyłem podobnego wątku więc zakładam.Grodzę działkę leśną i chcę zrobić bramę. Ze względu na korzenie i karpy wymyśliłem że nie będę ich usuwał i robił ławy betonowej tylko zespawam lekką bramę przesuwną. Mam kółka pasowe na łożyskach - brama mogła by na nich jeździć np po teowniku /aby igły czy ziemia nie wchodziły pod koła/Teownik położyłbym na betonowych bloczkach i dospawał do słupków ograniczających ogrodzenie. Ktoś coś wspomniał o różnicy temperatur w cyklu rocznym. Czy moja wizja jest wogóle realna /odkształcenia teownika, pęknięcia na spawach etc?Jeśli błądzę jak powinienem podejść do tematu?Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ za wszelkie sugestie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Może coś żle rozumiem ale chcesz ułożyć w brami dwuteownik , podnieść go na bloczkach i przez takie coś wjeżdżać? Jak niby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 11.05.2016 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Jeszcze raz:)Działka leśna w miarę ubita ziemia, karpy po wyciętych drzewach, kupa korzeni pod ziemią.Karpy na równi z glebą, kilka bloczków betonowych zakopanych tak aby były na wysokości karp/ziemi.2 słupki kwadratowe po obu stronach bramy, wkopane, podlane trochę betonem. TEOWNIK leży na karpach/betonowych bloczkach -wypoziomowany i przyspawany do słupków na dole.Brama ma przykręcone/przyspawane 2 - 4 /?/ kółka ala pasowe z łożyskiem. Kółka jeżdżą po grzebieniu teownika w ten sposób że kółko nie dotyka ziemi /prowadzenie po wycięciu kółka/Wtedy wszelkie liście czy igły nie blokują kółek.Bramę będę otwierał bardzo sporadycznie - może kilka razy w roku.Wjeżdżający pojazd przejeżdżał by przez grzebień teownika ale to chyba nie problem /kilka cm/?Mam nadzieję że teraz napisałem jaśniej:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts