Adaxis 11.05.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) B. proszę o radę -ściana fundamentowa będzie lana, więc będę potrzebował paliki do szalunku -jak gęsto trzeba takie paliki przewidzieć dla desek g=32 mm? Czy ok. 1 m będzie OK? Ponadto czy lana ściana fundamentowa (bez piwnic) powinna mieć jakieś zbrojenie, robi się coś a'la wieniec? Edytowane 11 Maja 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.05.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 1 m to wysokość ściany jakieś 15 cm. im wyższa ściana tym gęściej (aż do metody rusztu na ścianie). Przy wysokości 60/80 cm kantówka co 40 cm (jak pod wibrator to solidna kantówka co 30)Wieniec górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 11.05.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Andrzej733 - nie żartujesz, serio tak gęsto? Przy obwodzie fundamentu 55m i częstości co 33cm musiałoby być aż 330 palików (!) i 165 wiązań...Czy mówisz o wieńcu nad stropem, czyli wieńcu dla ścian kolankowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.05.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 żartowałem, daj co dwa metry spokojnie wystarczy.jak masz przejście materiałów różnego rodzaju, czy też jakieś izolacje zawsze dajesz wieniec, a pytasz się chyba o fundamenty nie czapkę na kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Andrzej733 - nie żartujesz, serio tak gęsto? Przy obwodzie fundamentu 55m i częstości co 33cm musiałoby być aż 330 palików (!) i 165 wiązań... Czy mówisz o wieńcu nad stropem, czyli wieńcu dla ścian kolankowych? Dlatego ludzie wymyślili szalunki systemowe, stalowe aluminiowe. Weź pod uwagę że te "paliki" trzeba zabezpieczyć przed wychyleniem - zastrzały, każdy zastrzał musi mieć o co się oprzeć -jakiś klin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 12.05.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 jak masz przejście materiałów różnego rodzaju, czy też jakieś izolacje zawsze dajesz wieniec, a pytasz się chyba o fundamenty nie czapkę na kominie? Dlatego dziwię się, że przy lanych ścianach fundamentowych mówisz o wieńcu! Skoro ława i ściana fundamentowa są z tego samego materiału... Nie widziałem słupów wieńcowych na parterze, ale zawsze widziałem na poddaszu dla ścian kolankowych Pytam bo jestem laikiem, a chciałbym jakoś kontrolować tę budowę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.05.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Pytam bo jestem laikiem, a chciałbym jakoś kontrolować tę budowę ... Przy tym stanie wiedzy doradzam wynajęcie dobrego kierownika lub kierownika i inspektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 13.05.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Szaluje się tak, jak pozwalają warunki. Trudno mówić o czymś, czego się nie widziało. Też bym skombinował szalunki systemowe, zamiast się bawić z górą drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.05.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Szalowanie z desek to swoisty test na inteligenchę w którym wynik jest zero-jedynkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts