Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Forumki i Forumowicze,

krotko kupilem dzialke i mam upierdliwego sasiada juz podczas wstepnych ustalen powiedzial ze bede musial wszysko robic z przepisami i prawem budowlanym itd. Wiec zmienilem projekt buduje cos w stylu pol bizniaka cala sciana pelna odleglosc od granicy 3m zachowana, ale chcialbym zrobic troche grubsze ocieplenie bo to pelna wielka sciana i na dodatek od polnocnego zachodu. wiec moje pytanie brzmi:

czy odleglosc od granicy mozna policzyc do sciany

bez ocieplenia czy tez trzeba liczyc do ostatniego kawaleczka tynku.

Pozdrawiam

Dzidek

https://forum.murator.pl/topic/21097-czy-odleglosc-od-granicy-liczy-sie-do-sciany-bez-ocieplenia/

Ktoś kiedyś na forum pisał, że gdzieś w rozporządzeniu (przez całem nie przebrnąłem - 120 stron), napisane jest, że liczy się bez okładzin zewnętrznych, czyli wychodziłoby, że bez ocieplenia, ale jak to potraktuje nadzór budowlany - któż to wie. Ja miałem podobną sytuacje: pasowało mi zrobić odrobinę mniejszą odległość niż 4m (ściana z oknem), ale finalnie nie zaryzykowałem i uwzględniłem ocieplenie gdy odsuwałem budynek od granicy.
Myślę, że mówi o tym rozporządzenie Min Infrastruktury w sprawie warunków technicznych .... Tak właściwie nie jest napisane czy od ściany surowej czy wykończonej. Mowa tylko, że odległość liczy się od granicy działki do najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego. Raczej chodzi o ścianę wykończoną ...
Tak jest w przypadku, gdzy ścianę masz równolegle do granicy działki. Jam mam działeczkę kopnietą w romb skosem od ulicy. Kurka jak to dobrze mieć zacięcie matematyczne. Geodeta to się u mnie trochę pomęczy, jak na Samych Swoich, dokładność do 3 palcy. 8) :lol: