Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murarze a zachowanie szczelności w budynku

Recommended Posts

Witam.

Chcemy wybudować dom energooszczędny o wysokiej szczelności.

Dziś początek budowania murów. Po wizycie na budowie prawie dostałem zawału.

Niestety nie mam doświadczenia w budowaniu. Jedynie internet i forum.

Dlatego proszę o opinie na temat murów i pracy ekipy.

Docinanie cegieł pozostawia wiele do życzenia.

Podobno uszczelni się pianką montażową. Tylko czy szczelnie?

http://s32.postimg.org/nrfa3i25h/szpara2.jpg

Cegła SILKA XELLA z deklarowaną odchyłką +/-1mm w rzeczywistości róźni się wymiarami nawet o 4 mm. Stąd spoina klejowa do 5 mm.

http://s32.postimg.org/mtlz8zwpx/20160511_182630.jpg

Wycięcie pod przepusty teleinfo i prąd

http://s32.postimg.org/5ojg41co5/20160511_183754.jpg

Otwory okienne idealne też nie są:

http://s32.postimg.org/w1giekgh1/20160511_182252.jpg

Bardzo proszę Szanownych forumowiczów opinie i porady.

Ja przed ociepleniem domu poszedłem wieczorem z żoną na budowę. Żona świeciła halogenem na ściany wewnątrz domu, a ja na zewnątrz latałem z pianką i zatykałem dziury. Potem to samo za dnia, bez świecenia, ale za to uważnym przyjrzeniem się wszelkim szczelinom.

Czy uszczelniłem wszystko ? Pewnie nie, ale mam spokojne sumienie :)

Uszczelnienie pianka.... mhhh Jakby to działało to w oknach nie dawałoby się taśm

Też będę startował z silką i się nad tym zastanawiałem. Gdyby nie to, że murowanie na tradycyjnej zaprawie spowoduje przesunięcie otworów na kable to pewnie bym tak zrobił a tak dylemat, systemowa zaprawa czy tadycyjna? Chyba najłatwiej całą ścianę później pomalować folią

Ale kombinujecie. Mam BK, wymurowalem sam, wiec były przeswity, a tynlarze kazali mi to olac. I wyszlo mi n50=0,39.

n50=0,39 ???, nie słyszałem jeszcze o tak dobrym wyniku. Dotychczas najlepszy miał M.A.G. 0,47, ale jego jest dom jest z kształtek styropianowych, szyby bez profili itd. Jestes pewien ze te pomiary były wiarygodne? Dla przypomnienia norma dla pasywnych to 0,6 i osiągnięcie takiego wyniku to nie takie hop.

Czy naprawdę murowanie na spoinę klejową 2-3 mm to wyczyn prawie nie możliwy?

Jest możliwy,ale nie przy ekipie pracującej na akord.

U mnie po 3 wierszach silki ( a w części 4) poszło tyle zaprawy klejowej co (po wyrzuceniu murarza) poszło na następne 10 wierszy ale już przy osobistym murowaniu.

Izolacja ciągła raczej nie jest więc efekt szczelin w murze może pojawić się w innym miejscu ;)

:lol

Powietrze głupie nie jest znajdzie łatwiejszą drogę niż przez kilka warstw farby, tynk i tą szczelinę pionową ;)

Radzę raczej zwrócić uwagę na montaż drzwi, okien i ocieplenia poddasza....

n50=0,39 ???, nie słyszałem jeszcze o tak dobrym wyniku. Dotychczas najlepszy miał M.A.G. 0,47, ale jego jest dom jest z kształtek styropianowych, szyby bez profili itd. Jestes pewien ze te pomiary były wiarygodne? Dla przypomnienia norma dla pasywnych to 0,6 i osiągnięcie takiego wyniku to nie takie hop.

Robił to gość z Krakowa, który kupił sobie do tego sprzęt za 20 tyś., a poza tym jest konstruktorem i wystawia wszelkie papiery pod dofinansowania. Ja papierów nie chciałem tylko rzetelny test, więc wydaje mi się, że to wiarygodne.

Wyszła duża różnica między podcisnieniem (0,58 ), a nadciśnieniem (0,20), bo się klapa strychowa odginala. Reszta nieszczelności w dolnych rogach okien, gdzie łączyły sie dwa kawałki taśmy paroszczelnej.

Były już podobne.

Nasz najlepszy wynik to 0,384.

W Poznaniu przy jednej budowie wyszło 0,18 !!

Z moich informacji, to jest najlepszy wynik w Polsce.

Edytowane przez kerado28