RafałDz 11.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Witam. Chcemy wybudować dom energooszczędny o wysokiej szczelności. Dziś początek budowania murów. Po wizycie na budowie prawie dostałem zawału.Niestety nie mam doświadczenia w budowaniu. Jedynie internet i forum. Dlatego proszę o opinie na temat murów i pracy ekipy. Docinanie cegieł pozostawia wiele do życzenia. Podobno uszczelni się pianką montażową. Tylko czy szczelnie? http://s32.postimg.org/nrfa3i25h/szpara2.jpg Cegła SILKA XELLA z deklarowaną odchyłką +/-1mm w rzeczywistości róźni się wymiarami nawet o 4 mm. Stąd spoina klejowa do 5 mm.http://s32.postimg.org/mtlz8zwpx/20160511_182630.jpg Wycięcie pod przepusty teleinfo i prądhttp://s32.postimg.org/5ojg41co5/20160511_183754.jpg Otwory okienne idealne też nie są:http://s32.postimg.org/w1giekgh1/20160511_182252.jpg Bardzo proszę Szanownych forumowiczów opinie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 11.05.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ja przed ociepleniem domu poszedłem wieczorem z żoną na budowę. Żona świeciła halogenem na ściany wewnątrz domu, a ja na zewnątrz latałem z pianką i zatykałem dziury. Potem to samo za dnia, bez świecenia, ale za to uważnym przyjrzeniem się wszelkim szczelinom. Czy uszczelniłem wszystko ? Pewnie nie, ale mam spokojne sumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafałDz 11.05.2016 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Czy naprawdę murowanie na spoinę klejową 2-3 mm to wyczyn prawie nie możliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 12.05.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Uszczelnienie pianka.... mhhh Jakby to działało to w oknach nie dawałoby się taśmTeż będę startował z silką i się nad tym zastanawiałem. Gdyby nie to, że murowanie na tradycyjnej zaprawie spowoduje przesunięcie otworów na kable to pewnie bym tak zrobił a tak dylemat, systemowa zaprawa czy tadycyjna? Chyba najłatwiej całą ścianę później pomalować folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.05.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Ale kombinujecie. Mam BK, wymurowalem sam, wiec były przeswity, a tynlarze kazali mi to olac. I wyszlo mi n50=0,39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.05.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Też uważam, że przesadzacie. Jeszcze nie widziałem testu szczelności żeby wiało przez otynkowane ściany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Ale kombinujecie. Mam BK, wymurowalem sam, wiec były przeswity, a tynlarze kazali mi to olac. I wyszlo mi n50=0,39. n50=0,39 ???, nie słyszałem jeszcze o tak dobrym wyniku. Dotychczas najlepszy miał M.A.G. 0,47, ale jego jest dom jest z kształtek styropianowych, szyby bez profili itd. Jestes pewien ze te pomiary były wiarygodne? Dla przypomnienia norma dla pasywnych to 0,6 i osiągnięcie takiego wyniku to nie takie hop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.05.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Czy naprawdę murowanie na spoinę klejową 2-3 mm to wyczyn prawie nie możliwy? Jest możliwy,ale nie przy ekipie pracującej na akord. U mnie po 3 wierszach silki ( a w części 4) poszło tyle zaprawy klejowej co (po wyrzuceniu murarza) poszło na następne 10 wierszy ale już przy osobistym murowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 13.05.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Też uważam, że przesadzacie. Jeszcze nie widziałem testu szczelności żeby wiało przez otynkowane ściany.... Wiać nie będzie ale termowizja prawdę pewnie powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.05.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Wiać nie będzie ale termowizja prawdę pewnie powie Tak termowizja pokaże pionowe szczeliny w murze przykrytym 20cm izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 13.05.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Tak termowizja pokaże pionowe szczeliny w murze przykrytym 20cm izolacji Izolacja ciągła raczej nie jest więc efekt szczelin w murze może pojawić się w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.05.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Izolacja ciągła raczej nie jest więc efekt szczelin w murze może pojawić się w innym miejscu :lol Powietrze głupie nie jest znajdzie łatwiejszą drogę niż przez kilka warstw farby, tynk i tą szczelinę pionową Radzę raczej zwrócić uwagę na montaż drzwi, okien i ocieplenia poddasza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 13.05.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 :lol Radzę raczej zwrócić uwagę na montaż drzwi, okien i ocieplenia poddasza.... Jesteśmy w dziale domów energooszczędnych więc zwracamy uwagę na każdy szczegół. Na szczeliny też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.05.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) Murowałeś kiedyś?Powtórzę takie szczeliny nie mają wpływu na energooszczędność.Ale jak ktoś chce to niech to zakleja... lepiej chyba otynkować z dwóch stron... Edytowane 13 Maja 2016 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.05.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 n50=0,39 ???, nie słyszałem jeszcze o tak dobrym wyniku. Dotychczas najlepszy miał M.A.G. 0,47, ale jego jest dom jest z kształtek styropianowych, szyby bez profili itd. Jestes pewien ze te pomiary były wiarygodne? Dla przypomnienia norma dla pasywnych to 0,6 i osiągnięcie takiego wyniku to nie takie hop. Robił to gość z Krakowa, który kupił sobie do tego sprzęt za 20 tyś., a poza tym jest konstruktorem i wystawia wszelkie papiery pod dofinansowania. Ja papierów nie chciałem tylko rzetelny test, więc wydaje mi się, że to wiarygodne. Wyszła duża różnica między podcisnieniem (0,58 ), a nadciśnieniem (0,20), bo się klapa strychowa odginala. Reszta nieszczelności w dolnych rogach okien, gdzie łączyły sie dwa kawałki taśmy paroszczelnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.05.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) n50=0,39 ???, nie słyszałem jeszcze o tak dobrym wyniku. Dotychczas najlepszy miał M.A.G. 0,47, ale jego jest dom jest z kształtek styropianowych, szyby bez profili itd. Jestes pewien ze te pomiary były wiarygodne? Dla przypomnienia norma dla pasywnych to 0,6 i osiągnięcie takiego wyniku to nie takie hop. Były już podobne. Nasz najlepszy wynik to 0,384. W Poznaniu przy jednej budowie wyszło 0,18 !! Z moich informacji, to jest najlepszy wynik w Polsce. Edytowane 14 Maja 2016 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafałDz 14.05.2016 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 @kerado28 - czy wy zwracacie uwagę na szczelność spoin w murze, czy o szczelność dbacie tylko w późniejszych etapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.05.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 @kerado28 - czy wy zwracacie uwagę na szczelność spoin w murze, czy o szczelność dbacie tylko w późniejszych etapach? Inwestycje, które nadzorujemy wyglądają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 17.05.2016 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Jeśli będzie tynk po całości to macie rację. Przepuszczalność tynku policzona w miejscach dziur w spoinach to na pewno wyjdą symboliczne rzeczy. Kolejny argument za tym, żeby tynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 17.05.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Inwestycje, które nadzorujemy wyglądają tak: Robi wrażenie. Materiał musi być bardzo równy, czy murarze szlifują każdy bloczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts