Qba30 12.05.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Postanowiłem założyć nowy temat w związku z pewną niejasnością.W czym rzecz- otrzymałem pozwolenie na budowę, które jeszcze nie jest ostateczne bo nie upłynęło 14 dni od jego odbioru.Zgodnie z nowelizacją PB z zeszłego roku w przypadku gdy nie ma innych stron w postępowaniu prace można rozpocząć na podstawie PnB.Informacja na ten temat została umieszczona na stronie Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanegohttp://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/ws1170216.pdf Nowelizacja jedno a rzeczywistość drugie...Na jakiej podstawie wydział architektury ma wydać dziennik budowy??? Tutaj jest wyraźny zapis, że wydanie dziennika jest możliwe na podstawie OSTATECZNEJ decyzji PnB.Jak nie mam dziennika to i nie zgłoszę budowy w PINB czyli ewentualne rozpoczęcie prac będzie traktowane jako samowola??? Proszę o Waszą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 12.05.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Miałem podobny problem bo architekt się nie popisał i kilka razy poprawiał dokumenty a że się spieszyło to pogadałem w urzędzie u mnie wystarczyło napisać oświadczenie że nie będę się odwoływać od decyzji i wtedy wydali mi od razu pozwolenie pełnomocne.Założyli dziennik budowy od razu i zgłosiłem rozpoczęcie u inspektora wszystko w jeden dzień więc się da ale wiadomo jak to w urzędach jedna Ci pójdzie na rękę inna nie u mnie poszło bez problemu z tym oświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.05.2016 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Tak, tylko tu muszę liczyć na łaskawość urzędników z czym może być różnie. Ale pomysł dobry Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.05.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 A jak jest z terminem rozpoczęcia prac po zgłoszeniu do PINB???Mi architekt mówił że po nowelizacji PB można rozpocząć budowę tego samego dnia. Na druku dostępnym na stronie właściwego dla mnie PINB jest pouczenie o 7 dniach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 12.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Muszę sprawdzić druk, ale info ustne z dziś, bo zaczynamy budowę garażu, jest takie, że można od razu. Może nie zmienili druków. Jak gdzieś w przepisach jest o pozwoleniu czy decyzji, to zawsze raczej chodzi o ostateczną. Przyjmowanie oświadczeń jest przejawem tylko dobrej woli urzędnika (nie mówię, że złym) - nie daj boziu w przypadku problemów każdy sąd to uwali, bo termin jest ustawowy, a nie z oświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.05.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Mi naczelnik oświadczenie odrzucił motywując to tym że... idzie na urlop i ma inne rzeczy na głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 12.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Mi naczelnik oświadczenie odrzucił motywując to tym że... idzie na urlop i ma inne rzeczy na głowie Może i miły nie był, ale niestety takie oświadczenie w rzeczywistości nie ma żadnej mocy prawnej i jeśli by je uznał, to ryzykuje własnym stołkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 13.05.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) Heheh nie ma mocy prawnej dobre Proszę Cię czyli moje pozwolenie na budowę jest bezprawne ? Skąd powiedz masz taką wiedzę bo z tego co ja rozmawiałem w urzędzie jest to właśnie w 100 % zgodne z prawem twierdzisz że urzędnik mnie specjalnie oszukał aby zaryzykować swoją posadą ? Pomijam już fakt że zarówno inspektor nadzoru budowlanego i kierownik budowy też to przyklepali ale nie... Ty wiesz lepiej No ciekawy tok rozumowania Poczytaj lepiej o oświadczeniu o nie odwołaniu się od decyzji jest to zgodne z prawem i normalnie praktykowane Pozdrawiam. Edytowane 13 Maja 2016 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 13.05.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Heheh nie ma mocy prawnej dobre Proszę Cię czyli moje pozwolenie na budowę jest bezprawne ? Skąd powiedz masz taką wiedzę bo z tego co ja rozmawiałem w urzędzie jest to właśnie w 100 % zgodne z prawem twierdzisz że urzędnik mnie specjalnie oszukał aby zaryzykować swoją posadą ? Pomijam już fakt że zarówno inspektor nadzoru budowlanego i kierownik budowy też to przyklepali ale nie... Ty wiesz lepiej No ciekawy tok rozumowania Poczytaj lepiej o oświadczeniu o nie odwołaniu się od decyzji jest to zgodne z prawem i normalnie praktykowane Pozdrawiam. No popatrz, jakie to to złośliwe Mnie chodzi tylko o to, że jak Ci się odwidzi Twoje oświadczenie, to jeśli nie minął Ci termin odwołania, to możesz się odwoływać - wtedy Twoje wcześniej złożone oświadczenie może posłużyć Ci za papier toaletowy, jeśli tak sobie wymyślisz. Ty masz ustawowy termin do złożenia odwołania i nic czy nikt nie może Ci tego terminu skrócić, a w prawie administracyjnym nie ma czegoś takiego jak zrzeczenie się prawa odwołania od decyzji. Jeśli urzędnik przyjął takie oświadczenie, to robił to tylko i wyłącznie ze swojej dobrej woli (nigdzie nie napisałam, że to źle). Natomiast jeśli Ty zmienisz zdanie odnośnie swojego oświadczenia, to urzędnik będzie za to odpowiadał. I tyle, jest na ten temat kilka orzeczeń sądów, a google jest ogólnie dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts