Moshis 12.05.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Hej, Aktualnie muruje ścianki działowe i napotkałem na mały problem. Chodzi oto, że mam jedno miejsce, w którym krzyżują mi się dwa nadproża (ta sama wysokość otworu drzwiowego). Muruje z Porotherma 11,5 i korzystam z prefabrykowanego nadproża. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę, to wycięcie w jednym nadprożu utworu i w niego wsunięcie drugiego nadproża (otwór na około 6 cm, czyli do połowy nadproża). Pytanie tylko jest takie, czy całość będzie się trzymać, z racji tego, że jedno nadproże będzie się opierało tylko 6 cm na ścianie a drugie będzie przycięte? Poniżej zamieszczam rysunek jak to widzę, oraz wycinek projektu. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Hej, Aktualnie muruje ścianki działowe i napotkałem na mały problem. Chodzi oto, że mam jedno miejsce, w którym krzyżują mi się dwa nadproża (ta sama wysokość otworu drzwiowego). Muruje z Porotherma 11,5 i korzystam z prefabrykowanego nadproża. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę, to wycięcie w jednym nadprożu utworu i w niego wsunięcie drugiego nadproża (otwór na około 6 cm, czyli do połowy nadproża). Pytanie tylko jest takie, czy całość będzie się trzymać, z racji tego, że jedno nadproże będzie się opierało tylko 6 cm na ścianie a drugie będzie przycięte? Poniżej zamieszczam rysunek jak to widzę, oraz wycinek projektu. Proszę o radę. [ATTACH=CONFIG]355575[/ATTACH] A projekt nie przewiduje rozwiązania? Nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 12.05.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 A projekt nie przewiduje rozwiązania? Nie wierzę. Hehe dobre Gotowe projekty. Porada dla Moshis: Wylac to nadproże na budowie z betonu zazbrojonego. Jeżeli projekt to gotowiec, to masz albo projektanta od adaptacji albo kierownika budowy - oni powinni wskazać rozwiązanie Belkę zazbroić 4 x 10 i strzemię fi 6 co 20. Beton zrobić w betoniarce i tyle ( można kupić zaprawy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 12.05.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Swoją drogą ciekawe jest to jak się otworzą te drzwi na schody ?? Wchodzisz po schodach z garażu a tam masz drzwi otwierane na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Hehe dobre Gotowe projekty. Porada dla Moshis: Wylac to nadproże na budowie z betonu zazbrojonego. Jeżeli projekt to gotowiec, to masz albo projektanta od adaptacji albo kierownika budowy - oni powinni wskazać rozwiązanie Belkę zazbroić 4 x 10 i strzemię fi 6 co 20. Beton zrobić w betoniarce i tyle ( można kupić zaprawy ) Nie wiem skąd ten śmiech. Ja budowałem wg projektu gotowego, w którym omówione i rozrysowane były najdrobniejsze szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Swoją drogą ciekawe jest to jak się otworzą te drzwi na schody ?? Wchodzisz po schodach z garażu a tam masz drzwi otwierane na siebie. Drzwi z garażu mogą przecież otwierać się do jego wnętrza. W czym problem? Chyba, że garaż 18 mkw jak to często bywa czyli murowany blaszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 12.05.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 A tak sobie wyobrażam jak otwierać te drzwi z zakupami w rękach co często ma miejsce. Wejść na pierwszy schód otworzyć lekko drzwi cofnąć się o jeden schód i otworzyć drzwi na oścież. Ot takie rozwiązanie. Ale to jest sztuka projektowania. Gdzieś zawsze powstają nienajwygodniejsze rozwiązania aby w innym miejscu było dobrze,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 A tak sobie wyobrażam jak otwierać te drzwi z zakupami w rękach co często ma miejsce. Wejść na pierwszy schód otworzyć lekko drzwi cofnąć się o jeden schód i otworzyć drzwi na oścież. Ot takie rozwiązanie. Ale to jest sztuka projektowania. Gdzieś zawsze powstają nienajwygodniejsze rozwiązania aby w innym miejscu było dobrze, Pozdrawiam Najprościej otworzyć drzwi a później wnieść zakupy. Aż tyle zachodu? Dla chcącego nic trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.05.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Niech zrobi prawe drzwi otwierane na schody, bo tak to faktycznie po kilku dniach je zdejmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 18.05.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 A nie można było dać nadproża tego wysokiego, 23.8? Ma bodajże tylko 7 cm grubości, więc spokojnie dałoby się oprzeć oba bez nachodzenia na siebie. Wtedy nie trzeba by już tego nadmurowywać, więc to też jakiś plus. Ewentualnie możesz zrezygnować z systemowego nadproża i zrobić tam zbrojenie we własnym zakresie + wylewkę. Nie jest to aż tak skomplikowane (na forum muratora opisywane setki razy . To tylko ścianki działowe, więc i tak nadrpoża nie będą przenosiły jakichś dużych obciążeń (stawiam, że do sufitu będziesz mieć max dwa rzędy pustaków, a potem już strop, który wzmocni konstrukcję. Także ja bym tu rozważył samodzielne zbrojenie. A jak nie chcesz to zainteresuj się wysokimi nadprożami właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banus1 20.05.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Witam podepnę się pod temat. Mój problem jest taki muruje działówki, i potrzebuje dać nadproże 11,5 z jednej strony opierać się będzie na pustaku porotherm 11,5 a z drugiej strony mam już wymurowany komin WENTYLACYJNY schiedel.Czy mogę zaprzeć to nadproże w wykutej bruzdzie w pustaku wentylacyjnym czy są jakieś inne rozwiązania( niewiem kątownik jakiś przykręcić albo coś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banus1 20.05.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Aha nad tym nadprożem bedą tylko dwie warstwy pustaka wiec ciężar raczej nie duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 20.05.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Generalnie z tego co się orientuję, to nie powinno się kuć pustaków wentylacyjnych. U mnie nadproża krzyżują się w domu w dwóch miejscach. W obu są "ręcznie" wylane nadproża. W pozostałych miejscach domu są już jednak prefabrykowae nadproża z Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts