Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krzyżujące się nadproża - problem

Recommended Posts

Hej,

Aktualnie muruje ścianki działowe i napotkałem na mały problem.

Chodzi oto, że mam jedno miejsce, w którym krzyżują mi się dwa nadproża (ta sama wysokość otworu drzwiowego).

Muruje z Porotherma 11,5 i korzystam z prefabrykowanego nadproża. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę, to wycięcie w jednym nadprożu utworu i w niego wsunięcie drugiego nadproża (otwór na około 6 cm, czyli do połowy nadproża). Pytanie tylko jest takie, czy całość będzie się trzymać, z racji tego, że jedno nadproże będzie się opierało tylko 6 cm na ścianie a drugie będzie przycięte?

Poniżej zamieszczam rysunek jak to widzę, oraz wycinek projektu.

Proszę o radę.

nadproze.jpg

nadproze.jpg

Hej,

Aktualnie muruje ścianki działowe i napotkałem na mały problem.

Chodzi oto, że mam jedno miejsce, w którym krzyżują mi się dwa nadproża (ta sama wysokość otworu drzwiowego).

Muruje z Porotherma 11,5 i korzystam z prefabrykowanego nadproża. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę, to wycięcie w jednym nadprożu utworu i w niego wsunięcie drugiego nadproża (otwór na około 6 cm, czyli do połowy nadproża). Pytanie tylko jest takie, czy całość będzie się trzymać, z racji tego, że jedno nadproże będzie się opierało tylko 6 cm na ścianie a drugie będzie przycięte?

Poniżej zamieszczam rysunek jak to widzę, oraz wycinek projektu.

Proszę o radę.

[ATTACH=CONFIG]355575[/ATTACH]

A projekt nie przewiduje rozwiązania? Nie wierzę.

A projekt nie przewiduje rozwiązania? Nie wierzę.

Hehe dobre :) Gotowe projekty.

Porada dla Moshis:

Wylac to nadproże na budowie z betonu zazbrojonego. Jeżeli projekt to gotowiec, to masz albo projektanta od adaptacji albo kierownika budowy - oni powinni wskazać rozwiązanie

Belkę zazbroić 4 x 10 i strzemię fi 6 co 20. Beton zrobić w betoniarce i tyle ( można kupić zaprawy )

Hehe dobre :) Gotowe projekty.

Porada dla Moshis:

Wylac to nadproże na budowie z betonu zazbrojonego. Jeżeli projekt to gotowiec, to masz albo projektanta od adaptacji albo kierownika budowy - oni powinni wskazać rozwiązanie

Belkę zazbroić 4 x 10 i strzemię fi 6 co 20. Beton zrobić w betoniarce i tyle ( można kupić zaprawy )

Nie wiem skąd ten śmiech. Ja budowałem wg projektu gotowego, w którym omówione i rozrysowane były najdrobniejsze szczegóły.

A tak sobie wyobrażam jak otwierać te drzwi z zakupami w rękach co często ma miejsce. Wejść na pierwszy schód otworzyć lekko drzwi cofnąć się o jeden schód i otworzyć drzwi na oścież. Ot takie rozwiązanie. Ale to jest sztuka projektowania. Gdzieś zawsze powstają nienajwygodniejsze rozwiązania aby w innym miejscu było dobrze,

Pozdrawiam

A tak sobie wyobrażam jak otwierać te drzwi z zakupami w rękach co często ma miejsce. Wejść na pierwszy schód otworzyć lekko drzwi cofnąć się o jeden schód i otworzyć drzwi na oścież. Ot takie rozwiązanie. Ale to jest sztuka projektowania. Gdzieś zawsze powstają nienajwygodniejsze rozwiązania aby w innym miejscu było dobrze,

Pozdrawiam

Najprościej otworzyć drzwi a później wnieść zakupy. Aż tyle zachodu? Dla chcącego nic trudnego.

A nie można było dać nadproża tego wysokiego, 23.8? Ma bodajże tylko 7 cm grubości, więc spokojnie dałoby się oprzeć oba bez nachodzenia na siebie. Wtedy nie trzeba by już tego nadmurowywać, więc to też jakiś plus. Ewentualnie możesz zrezygnować z systemowego nadproża i zrobić tam zbrojenie we własnym zakresie + wylewkę. Nie jest to aż tak skomplikowane (na forum muratora opisywane setki razy :). To tylko ścianki działowe, więc i tak nadrpoża nie będą przenosiły jakichś dużych obciążeń (stawiam, że do sufitu będziesz mieć max dwa rzędy pustaków, a potem już strop, który wzmocni konstrukcję. Także ja bym tu rozważył samodzielne zbrojenie. A jak nie chcesz to zainteresuj się wysokimi nadprożami właśnie :)

Witam podepnę się pod temat.

Mój problem jest taki muruje działówki, i potrzebuje dać nadproże 11,5 z jednej strony opierać się będzie na pustaku porotherm 11,5 a z drugiej strony mam już wymurowany komin WENTYLACYJNY schiedel.

Czy mogę zaprzeć to nadproże w wykutej bruzdzie w pustaku wentylacyjnym czy są jakieś inne rozwiązania( niewiem kątownik jakiś przykręcić albo coś)