Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W mojej okolicy zaobserwowałem, że zapobiegliwi sąsiedzi wzięli się za ocieplanie ścian styropianem.

Styropian kładziony zgodnie ze sztuką, po 2-3 kołki na płytę.

Gorzej ze sztuką (no, może z pominięciem aspektu sztuki nieużytkowej) powleczenia styropianu czymkolwiek.

Styropian nie jest pokrywany klejem, w którym powinna być zatopiona siatka.

Kładziny jest prosto na niego tynk mineralny.

Dla mnie to jakiś horror. O ile u jednego to głupota, to u 4 to chyba jakaś epidemia pomroczności...

https://forum.murator.pl/topic/21099-nowa-technologia-ocieplania-%C5%9Bcian-w%C5%82os-si%C4%99-je%C5%BCy/

Jest to nowa technologia i nazywa się:

Patrz i nie dotykaj.

Jak siętylko na to patrzy to się sprawdza. Przy oparciu się czego/kogokolwiek (np. gości przy drzwiach wejściowych) może być gorzej.

To jest masakra :(

Oszczędzać można np.: na żyrandolu - nie musi być kryształowy za kilka kpln. Może być papierowy z ikei za 20 zeta.

Ale oszczędzanie na konstrukcji (ścian, dachu, etc...), izlolacji (przeciwwilgociowej, cieplnej, etc...) czy instalacjach (elektrycznych, co, cwu, etc...) to kryminał.

Toż to nawet śmieszne nie jest tylko żałosne :(

Jasiu, ale toż to właśnie oszczędność na fanaberiach. Przecież na izolacji cieplnej nie oszczędzają, tylko na jej wyglądzie zewnętrznym. :o

A może to my jesteśmy w tyle za technologią.

Bard13 zapytaj się delikatnie i z odległości umożliwiającej ucieczkę :wink: :

Czy to nowa technologia? 8)

Siory - coś mało dziś wyluzowany jestem.

Z tym nowatorstwem pewno masz rację. Nie można hołdować przestarzałym zabobonom w budownictwie. Trzeba z żywymi naprzód iść.

Np.: takie okna kosztują kupę kasy - a przecież możnaby wstawić same szyby ! Bard - podpowiedz im o oknach, będą parę tysięcy do przodu. Napewno odpłacą dobrym słowem za radę :)

Ja rozumiem, że to oszczędność ok 2 kPLN, ale przecież to wystarczy jak jakiś wróbel się oparów z zacieru nasztacha i już dziurę wybije.

A podchodził nie będę, bo jakiś przeziębiony jestem. jak kichnę to mogę wklęsnąć styropian i zapłącę jeszcze...

U mnie na wsi kupił se jeden mieszczuch działkę z domkiem drewnianym i o.......dolił całóść styropianem na klej tak jak robi się to na ścianach murowanych. Nawet jeśli styropian był ryflowany - sasiad dał tyle kleju, że napewno chatka za kilka lat spleśnieje.
Jak tynk mineralny grubości 5mm i z polimerami klejącymi a cały aż gęsty od włókna szklannego krótko ciętego to nie ma problemu. Przecież zderzaki samochodów najlepszych marek to PCV grubości 2mm z włóknem szklannym a pod spodem głupia pianka a ratują życie :))))

Tak co do okien.

Istnieją też nowe technologie montażu okien. Tak mi przy prehistorycznym (10 lat temu) remoncie muraże ładnie wtawiłi 3-szybowe okno (całe szczęście, że tylko jedno. :evil:

A robi się to tak:

Sprawdza się kierunki wiatru na działeczce, co by określić skąd wieje.

Sprawdza się kierunek świata, żeby sprawdzić skąd świeci.

Następnie określa się pewien nie znany mi wspólczynnik zależny od strat ciepła przy wiejących wiatrach i poprawiający refleks (odbicie chciałem napisać) słońca na szybie i wstawia się okno na skos otworu z odpowiednim przesunięciem. W moim przypadku 4 cm na 1,4 m.

Nic tylko: :o :x :evil: :( :cry:

JAk czytam o takich wynalazkach albo je widzę, to aż czuję duch modernizmu.

Po co mieć wszystko tak jak inni, skoro można mieć inaczej.

Jak u mnie w okolicy.

Na wiosnę poziom wód oscyluje wokół poziomu gruntu.

A ludzie nadal kopią piwnice...

Nic innego tego chyba nie tłumaczy, chyba że ...... (ustawa: Kodeks Karny, kto pomawia itd, więc wykropkuję a listę takich do Poradni Zdrowia psychicznego chyba wysłać trzeba... ale to też ustawa o ochronie danych osobowych...

Hm... to teraz chyba donosów nie wolno wysyłać?