Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie na nowym tynku akrylowym

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam problem z tynkiem akrylowym położonym na jesieni 2015r.

Parę dni temu, na wiosnę 2016r, czyli po kilku miesiącach zauważyłem

pęknięcie na elewacji, które przebiega od dolnego rogu okna pod parapetem

pionowo w dół. Mam pytanie, czy ktoś miał podobny problem i czy ma jakieś

doświadczenia związane z usuwaniem takiej usterki. Czy można to

miejscowo naprawić, czy też niezbędna jest poprawa całej ściany budynku.

W załączeniu przedstawiam zdjęcie tej usterki.

2016-05-11-368.jpg

To nie ma nic wspólnego z brakiem siatki diagonalnej. Prawdopodobne wielce, że pod tynkiem nie ma wykonanego zakładu siatki zbrojącej i pomiędzy pasami siatki jest szpara. W tym miejscy mógł być łatwo popełniony taki właśnie błąd - puścili pas siatki po lewej stronie przy oknie i puścili pas siatki pod oknem ... tyle że tych pasów nie założyli na siebie. Niestety, trzeba zrobić "odkrywkę", czyli usunąć kawałek tynku i zobaczyć co jest pod spodem, czy jest siatka. Jak nie ma, to trzeba usunąć tynk na szerokości około 20 cm, dostać się do siatki, usunąć klej z pomiędzy oczek siatki i położyć wąski pasek siatki, tak, żeby nachodził na sąsiednie. Na to klej i tynk i będzie dobrze, różnica w kolorze i tak się z czasem zatrze...

Jeszcze dodam, że rozsądnie jest zrobić przerwę - jesienią położyć siatkę i klej a dopiero wiosną tynkować. Chodzi o to, że przez zimę, na kleju szybko wyjdą takie fuszerki jak brak siatek - po prostu klej popęka w tych miejscach...

Edytowane przez piotrek0m

• 4 months później...