Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do studni zasilająca zraszacze oscylacyjne

Dubel

Recommended Posts

Dzień dobry, witam wszystkich forumowiczów

Potrzebuję fachowej porady, przepraszam jeśli mój temat jest powtórzony - niestety mimo starań nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, przez pracę i studia nie mam też czasu zrobić się ekspertem w dziedzinie pomp do wody, a sprawa nagli)

Opis przypadku:

- Potrzebna pompa do 300 zł (maks 400, im taniej tym lepiej) do zasilania 1 zraszacza oscylacyjnego (cell fast economic) takim ciśnieniem, aby zraszanie objęło ok 100 m2 (wd instrukcji jego max to 200m2)

- studnia kręgowa

- głębokość od ziemi do lustra wody - ok 3,5m

- głębokość wody studni - ok 75cm

- woda czysta, może mieć jakieś drobne paprochy

- odległość zraszacza od studni - ok 50m płaskiego terenu.

- zabiegi pt. ufiksowanie pompy na linie, wyciąganie na zime itd jak najbardziej wchodzą w grę

Pompa ma w teorii zasilać bezpośrednio zraszacz, ma być włączana na 15 min (1 zraszacz przez 10 -15 min, drugi przez 10 -15 min)

Do tej pory zraszacze podłączyłem do ujęcia w domu (inna studnia kilka m dalej, z której przez pompe ssącą zamontowaną na hydroforze woda idzie do domu) ale, po tym 2x15 min okazuje się że pompa się strasznie grzeje, a w kranie woda mętnieje (co jak podejrzewam może być oznaką słabej wydajności źródła). Narazie ograniczyłem podlewanie do schematu ]1x7min - dłuższa przerwa - 1x7min] Jednak żeby nie męczyć zestawu i domowego i źródła wody w domu, chciałbym podłączyć zraszacze do osobnej pompy.

Pytanie : jakiej ?

Jeśli nie stanowiło by to problemu, prosiłbym o przykłady pomp które dało by się w tym wypadku zastosować, albo przynajmniej jej rodzaj i parametry.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Gość Konto usunięte_1*

za wydajna pompa to nie może być bo bedzie żarła prąd i się dławić a puszczać ją na dwa zraszacze to pewnie wypije wodę ze studni w 3 minuty , ja mam pompę membranową białoruską w studni do deszczownicy , wydajności dużej nie ma ale dobre ciśnienie idealne do zraszacza i mało prądu żre coś ok 250 do 400 watt zależy od modelu , u mnie chodzi prawie na okrągło , świeża posadzona trawa na ok 1000m2

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=pompa+do+wody+membranowa&bmatch=base-relevance-hou-1-2-0510

Kolega berthold61 sie nie przejmuj. On mam wrazenie nawet na sraczke bedzie polecał bialoruskie pompy membranowe.

Zeby to zrobic dobrze, to zmierz ile wody Ci leci z takiego zraszacza. Wsadz go do jakiegos wiadra itp i zmierz ile litrów wody z niego poleci w czasie 1 minuty. Jak to pomnozysz przez 60 bedziesz widział jakiej mniej wiecej wydajnosci potrzebujesz. W miare mozliwosci zrob to w takim ukladzie jak bedzie pracowało, tzn z 50m węzem do studni. Jesli to mozliwe nie uzywaj szybkozlaczek, bo one maja strasznie malą dziurke w srodku i nawet jak uzywasz ogrodowego weza 3/4" to te szybko zlaczki strasznie ograniczaja przeplyw. Jesli to ma byc na stale to kup 50m czarnej rury do nawodnien i zakop 10cm pod poziomem gruntu. Takie rury sa dosyc tanie.

Jak bedziesz znał zapotrzebowanie na wode, to łatwiej bedzie pompy szukac.

W trakcie testu na wężu ogrodowym 3/4 wciągu 1 minuty zraszacz nalał ok 13L czyli daje to wydajnośc ok 800L/h. Ciśnienie na hydroforze wynosiło 1,5 bara czyli ok 1.5 atm/20 PSI. (wiem że miało być bez szybkozłączek, ale tak te zraszacze są podpięte do ujęcia w ścianie domu,( 1 szybkozłączka przy podpięciu 30m węża, druga przy rozdzielaczu na 2 zraszacze, trzecia przy wyjściu z rozdzielacza, czwarta przy samym zraszaczu))

Rozumiem, ale w tym momencie nie mam na to wpływu :/ Wody jest 75cm przy kręgu o średnicy (chyba)1,2m ==> co daje jakieś 800l wody. Na 15 minut działania zraszacza potrzebuję 200, czyli studnia jest OK. Tak czy inaczej, zraszacze i tak mają być używane z przerwami - jeśli źródło okaże się mało wydajne to będę podlewał jednym rano a drugim wieczorem. Nie stanowi to dla mnie problemu ponieważ nie mam zapotrzebowania na duże ilości wody (jeśli będzie mniej niż potrzebuje, zużyje tyle ile będzie i poczekam aż się uzupełni). Problemem który staram się rozwiązać jest dobór odpowiedniej pompy. W wolnych chwilach się edukuje i za niedługo dam linki do moich propozycji, jeśli w tym czasie ktoś doświadczony może coś polecić, to będę bardzo wdzięczny.

EDYCJA:

Ok, na podstawie powyższych danych i mojej ograniczonej wiedzy, na ten moment biorę pod uwagę:

1. OMNIGENA WZ250 + BRIO Sk-13 230V https://sklephypo.pl/pompa-wz250-z-brio-sk-13-230v-omnigenaid291.html

2. OMNIGENA WZ750 + BRIO Sk-13 230V https://sklephypo.pl/pompa-wz750-z-brio-sk-13-230v-omnigenaid1888.html

3. Pompa Multi1100 INOX 230V OMNIGENA + Brio SK - 13 https://sklephypo.pl/pompa-multi1100-inox-brio-sk-13-230v-omnigenaid1909.html

4. Pompa Garden Jet 750 230V T.I.P. https://sklephypo.pl/pompa-garden-jet-750-230v-tipid63.html

Edytowane przez Dubel
Dodanie więcej informacji