zygii 12.05.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witajcie! Czy jest możliwość podłączenia na jednym skrętce (4 x 2 x 0,5) kamer zewnętrznych IP Wifi oraz czujek zewnętrznych (np Risco watchout, sterowana analogowo on/off)? Niestety nie mam wyprowadzonych więcej skrętek w miejscach instalacji kamer/czujek zewnętrznych, a zależy mi na podglądzie w przypadku kiedy czujka zadziała. Tak przy okazji możecie polecić jakieś dobre kamerki zewnętrznej IP Wifi? Z góry dziękuje za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 14.05.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Witajcie! Czy jest możliwość podłączenia na jednym skrętce (4 x 2 x 0,5) kamer zewnętrznych IP Wifi oraz czujek zewnętrznych (np Risco watchout, sterowana analogowo on/off)? Niestety nie mam wyprowadzonych więcej skrętek w miejscach instalacji kamer/czujek zewnętrznych, a zależy mi na podglądzie w przypadku kiedy czujka zadziała. Tak przy okazji możecie polecić jakieś dobre kamerki zewnętrznej IP Wifi? Z góry dziękuje za pomoc ! Da się. Jedną parą możesz puścić wspólne zasilanie do obu urządzeń, drugą sygnał z czujki. I jeszcze ci dwie wolne pary zostaną. Oczywiście kwestia długości skrętki. Weź pod uwagę że para przewodów w standardowej skrętce kat.5e na długości 1km ma około 190 ohm. Zawsze możesz spiąć pary równolegle żeby sobie rezystancję kabla zmniejszyć. Jak dobrze pokombinujesz to nawet przewodową kamerę IP z czujką zepniesz na jednej skrętce. Możesz np. zasilić kamerę IP i czujkę poprzez 12V na jednej parze, dwie pary wykorzystać na LAN i ostatnią parę przeznaczyć na sygnał z czujki. Największym problemem w tym przypadku może się okazać jednak zasilanie jeśli skrętka będzie zbyt długa. Załóżmy że będzie mieć 20 metrów długości a kamera z załączonym IR i czujką ruchu będą pobierać max. 5W. Wtedy skrętka będzie mieć 3,8 Ohma co przy zasilaniu 12V i 5W da ci spadku około 1,6V. Przy napięciu 10,4 V powinno wszystko działać (jedynie IR będzie słabsze) ale nic się nie stanie jeśli na zasilaczu podwyższysz sobie napięcie na 13V i wtedy w nocy na kamerze i czujce będziesz miał niecałe 12V. Jeśli chcesz mieć natomiast pewne 12V w każdych warunkach to najlepiej puścić większe napięcie (np 15V) i zastosować stabilizator przy urządzeniach. Co do samych kamer IP bezprzewodowych jeśli się jednak na takie zdecydujesz, to raczej zalecam kamerę przewodową + accespoint. Dużo większy wybór kamer dobrej jakości niż kamer z WiFi. Edytowane 14 Maja 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 15.05.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Da się. Jedną parą możesz puścić wspólne zasilanie do obu urządzeń, drugą sygnał z czujki. I jeszcze ci dwie wolne pary zostaną. Oczywiście kwestia długości skrętki. Weź pod uwagę że para przewodów w standardowej skrętce kat.5e na długości 1km ma około 190 ohm. Zawsze możesz spiąć pary równolegle żeby sobie rezystancję kabla zmniejszyć. Jak dobrze pokombinujesz to nawet przewodową kamerę IP z czujką zepniesz na jednej skrętce. Możesz np. zasilić kamerę IP i czujkę poprzez 12V na jednej parze, dwie pary wykorzystać na LAN i ostatnią parę przeznaczyć na sygnał z czujki. Największym problemem w tym przypadku może się okazać jednak zasilanie jeśli skrętka będzie zbyt długa. Załóżmy że będzie mieć 20 metrów długości a kamera z załączonym IR i czujką ruchu będą pobierać max. 5W. Wtedy skrętka będzie mieć 3,8 Ohma co przy zasilaniu 12V i 5W da ci spadku około 1,6V. Przy napięciu 10,4 V powinno wszystko działać (jedynie IR będzie słabsze) ale nic się nie stanie jeśli na zasilaczu podwyższysz sobie napięcie na 13V i wtedy w nocy na kamerze i czujce będziesz miał niecałe 12V. Jeśli chcesz mieć natomiast pewne 12V w każdych warunkach to najlepiej puścić większe napięcie (np 15V) i zastosować stabilizator przy urządzeniach. Co do samych kamer IP bezprzewodowych jeśli się jednak na takie zdecydujesz, to raczej zalecam kamerę przewodową + accespoint. Dużo większy wybór kamer dobrej jakości niż kamer z WiFi. Witaj iF-Jimi ! Dla mnie to Wifi to była ostateczność na którą wpadłem sam, bo wszyscy "fachowcy" (a było ich trzech) mówili, że się nie da powiesić na jednej skrętce kamery IP i czujki zewnętrznej i jedyna możliwości to instalacja TYLKO w oparciu o AHD lub HDCVI. Więc tym Panom już dziękuje Znalazłem jednego, który zaproponował np: 4 5 dane - czujka 7 8 zasilanie 12V kamera/czujka (zasilanie z kamery do czujki) 1 2 3 6 kamera dane. W zasadzie Ty potwierdziłeś to samo, za co wielkie dzięki !! Jeśli chodzi o spadki napięć odległości mam max 10 metrów, a kamerki i czujki o ile dobrze pamiętam mogą pracować na min. 9V więc nie powinno być tragedii, ale jak już mówimy o podwyższeniu napięcia np do 13V, to czy masz na myśli jakiś konkretny zasilacz ...i czy możesz polecić jakieś dobre kamerki co najmniej 2 Mpx a najlepiej 4 Mpx, żeby cena była adekwatna do jakości (ja myśle o Hikvsiona ...ale nie wiem, czy dobrze). Czy jest jakaś różnica pomiędzy kamerami kopułowymi a tubowymi (jakoś ze względu na wygląd bliższe są mi kopułowe) Serdecznie pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 17.05.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Jeśli chodzi o spadki napięć odległości mam max 10 metrów, a kamerki i czujki o ile dobrze pamiętam mogą pracować na min. 9V więc nie powinno być tragedii, ale jak już mówimy o podwyższeniu napięcia np do 13V, to czy masz na myśli jakiś konkretny zasilacz Nie mam na myśli nic konkretnego. Regulowanych zasilaczy na rynku jest mnóstwo. Ale jak masz max. 10 metrów kabla to olej sprawę zasilacza regulowanego. czy możesz polecić jakieś dobre kamerki co najmniej 2 Mpx a najlepiej 4 Mpx, żeby cena była adekwatna do jakości (ja myśle o Hikvsiona ...ale nie wiem, czy dobrze). Poszperaj trochę na forum i posłuchaj ludzi którzy się tym zawodowo zajmują, każdy ma swoje ulubione. My najczęściej używamy Novusa i mogę go z czystym sumieniem polecić. Oczywiście znajdziesz też mnóstwo porad typu "kupiłem na allegro cały zestaw za 300 zł i świetnie się sprawdza więc po co przepłacać". Tego oczywiście nie bierz pod uwagę chyba że chcesz kamerki na rok. Czy jest jakaś różnica pomiędzy kamerami kopułowymi a tubowymi (jakoś ze względu na wygląd bliższe są mi kopułowe) Oprócz wyglądu nie ma to większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts