Luki127 26.11.2001 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2001 Chciałem założyć w sypialni zwykłe grzejniki co, a w salonie, łazieńce, na holu i w kuchni wodne ogrzewanie podłogowe.Grzejnik wymagają przynajmniej 75 stopni C a ogrzewanie podłogowe max 50.Nie wiem jak to połączyć z jednego pieca. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 28.11.2001 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2001 Coś na ten temat jest w firmie ROTEX z Kielc. Sprzedają rurę DUO (Rotex system - 70), która umozliwia zasilanie podłogówki normalną wodą z c.o. Inaczej będziesz potrzebował zaworów trójdrożnych, zwanych mieszaczami, aby obniżyć temperaturę. Ja też mam teraz taki dylemat: co zastosować: mieszacze (na małe powierzchnie nie opłacalne), rurę DUO (drogie i nieznane), wykorzystać wodę z powrotu z grzejników (wbrew zasadom instalacyjnych). RotexSystem 70 - współpraca ogrzewania podłogowego z grzejnikami: Przy pomocy Systemu 70 można podłączyć grzejniki i ogrzewanie podłogowe w jednym obiegu grzewczym. Oznacza to zastosowanie tylko jednego pionu grzewczego i tylko jednego rozdzielacza obsługującego jednocześnie ogrzewanie konwencjonalne i podłogowe. Takie rozwiązanie znacznie obniża koszty inwestycyjne Istotą Systemu 70 jest specjalnie dla tego celu opracowana rura grzewcza DUO, którą stosuje się zarówno do ogrzewania podłogowego, jak i do podłączenia grzejników Do wykonania powierzchni grzewczych podłogi stosuje się płyty systemowe firmy ROTEX. Służą one do zamocowania rur i pełnią rolę izolacji cieplnej. Płyta podstawowa ma ponadto właściwości dźwiękochłonne. Cały system może być wygodnie sterowany za pomocą regulatora temperatury pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 28.11.2001 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2001 Sprawdziłem. Rura Rotex DUO kosztuje od 4.80 do 5.90 zł/mb netto.I chętnie wyślą ją serviskiem. To chyba nie jest drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Star 02.12.2001 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2001 Panowie chyba zapominają o POLSKIEJ NORMIE:razz:omieszczenia mieszkalne max temperatura podłogi 29 stopni a łazienek 35 stopniproszę mi wytłumaczyc jak to osiągnąc bez regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 10.12.2001 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2001 Oczywiście, że nie wolno zapominać o regulatorach. Najłatwiej wykorzystać zawory termostatowe na kaloryferach, a w podłodze zawory termostatowe z kapilarą do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 18.12.2001 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2001 Stosując specjalne zawory termostatyczne możesz zasilić podłogówkę w małym pomieszczeniu wodą z powrotu kaloryfera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal2280 11.03.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Trochę archiwalny wątek Ale nie widziałem gdzie się podczepić z pytaniem. Podłogówka ROTEX 70 - czy to się sprawdzi w układzie otwartym, z piecem na paliwo stałe i kominkiem z płaszczem wodnym? Czy to raczej rozwiązanie dedykowane dla układów zamkniętych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts