Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak po??czy? grzejniki z ogrzewaniem pod?ogowym

Luki127

Recommended Posts

Chciałem założyć w sypialni zwykłe grzejniki co, a w salonie, łazieńce, na holu i w kuchni wodne ogrzewanie podłogowe.Grzejnik wymagają przynajmniej 75 stopni C a ogrzewanie podłogowe max 50.

Nie wiem jak to połączyć z jednego pieca. Prosze o pomoc.

Coś na ten temat jest w firmie ROTEX z Kielc. Sprzedają rurę DUO (Rotex system - 70), która umozliwia zasilanie podłogówki normalną wodą z c.o. Inaczej będziesz potrzebował zaworów trójdrożnych, zwanych mieszaczami, aby obniżyć temperaturę. Ja też mam teraz taki dylemat: co zastosować: mieszacze (na małe powierzchnie nie opłacalne), rurę DUO (drogie i nieznane), wykorzystać wodę z powrotu z grzejników (wbrew zasadom instalacyjnych).

RotexSystem 70 - współpraca ogrzewania podłogowego z grzejnikami:

Przy pomocy Systemu 70 można podłączyć grzejniki i ogrzewanie podłogowe w jednym obiegu grzewczym. Oznacza to zastosowanie tylko jednego pionu grzewczego i tylko jednego rozdzielacza obsługującego jednocześnie ogrzewanie konwencjonalne i podłogowe. Takie rozwiązanie znacznie obniża koszty inwestycyjne

Istotą Systemu 70 jest specjalnie dla tego celu opracowana rura grzewcza DUO, którą stosuje się zarówno do ogrzewania podłogowego, jak i do podłączenia grzejników Do wykonania powierzchni grzewczych podłogi stosuje się płyty systemowe firmy ROTEX. Służą one do zamocowania rur i pełnią rolę izolacji cieplnej. Płyta podstawowa ma ponadto właściwości dźwiękochłonne.

Cały system może być wygodnie sterowany za pomocą regulatora temperatury pomieszczenia.

• 2 weeks później...
  • 8 years później...