crisk272 12.05.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam!Przy mojej granicy działki, sąsiad zbudował ogródki betonowe, na której sadzi warzywa.Jego ogródki stykają się równo z murem granicznym. Moje pytanie jest takie: Jak blisko granicy działki sąsiad może zrobić betonowe ogródki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 13.05.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 a co to jest betonowy ogródek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 13.05.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Szukasz haka na sąsiada, czy faktycznie te "ogródki" w czymś Ci przeszkadzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crisk272 13.05.2016 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Ogródki powodują podtapianie mojej piwnicy. Moja i sąsiada działka są pod ukosem, są na górce. Betonowe ogródki to 4 kwadraty z ziemią, które dotykają murka granicznego, są stopniowo ułożone z góry na dół, te kwadraty są poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 13.05.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Pisząc "mur graniczny" masz na myśli murek ogrodzenia? Gdzie stoi? W granicy Waszych działek czy na działce któregoś z Was? Jeśli sąsiad zrobił niwelację terenu w taki sposób, że woda spływa do Ciebie, to przepis art. 29 ust. 1 – 3 Ustawy Prawo wodne: „Art. 29.1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może:1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody opadowej, ani kierunku odpływu ze źródeł — ze szkodą dla gruntów sąsiednich;2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie."Wtedy składasz skargę do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Jeśli niwelacji nie było, a jedynie dorobił betonowe murki, to nie wiem jakby to miało spowodować pojawienie się wody w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crisk272 13.05.2016 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Tak, chodzi mi o murek ogrodzenia, który stoi na granicy działek.Mój sąsiad wybudował 4 betonowe "ogródki", które stykają się z murkiem.Gdy są większe deszcze, moja piwnica jest zalewana, a nasze domy są na górkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.05.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Masz możliwość wrzucić zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts