Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienia pieca na ekogroszek w lecie, brak pompy CO

ksmar

Recommended Posts

Posiadam piec na ekogroszek 24Kw. Bojler z wodą około 70cm nad piecem,

woda "pracuje" grawitacyjnie tzn. nie ma pompy CWU.

Sterownik do pieca to Argon 3.

I teraz pytanie jaki ma być tryb pompy do wyboru jest:

0 - zima

1 - priorytet CWU

2 - lato

3 - brak CWU (tak ustawili monterzy)

Opcje nr 3 ustawili monterzy (niestety nie można się do nich dodzwonić) pieca na zimę, wiadomo zrobiło się ciepło w teorii powinno być 2. Ale ta opcja powoduje, że wyłącza się pompa CO i piec się wygasza po pewnym czasie.

Jest zawór na rurze od CO, a przy nim czujka termostatu. Więc teoretycznie mogę ten zawór zakręcić (odciąć CO) i przenieść czujkę termostatu na rurę od CWU wtedy nie będzie ogrzewana woda do CO, tylko ta idąca do bojlera i to z tej rury termostat brał by ustawienia.

Tak wygląda sterownik:

63207336352f4dc0db8c3d.jpg

Czy to jest dobre rozwiązanie czy niesie ze sobą jakieś niebezpieczeństwo?

Karoka65 dziękuję za szybką odpowiedź,

jednak chyba nie jest do końca tak jak napisałeś. tzn.. nie tak, że "Każdy tryb możesz sobie ustawić byle nie "zima"".

A to dlatego, że gdy był tryb brak c.w.u. to pompa co też pracowała.

W każdym razie teraz ustawiłem na lato, słychać było stycznik, jak by pompa co była odłączona.

Jest jednak problem.. mianowicie, w dwóch łazienkach kaloryferów nie da się zakręcić (tak ktoś zrobił i tyle).

Czy mogę zakręcić zawór idący do CO? Instalacja CO idzie na prawo w górę do białej rury..

Podsyłam zdjęcie podglądowe instalacji.

WP_20160516_23_12_33_Pro.jpg

Naczynie podłączone jest w zupełnie innym miejscu. Chyba, że mowa jest o czym innym,

piszesz naczynie "zbiorcze" czy masz na myśli coś co nazywają pojemnikiem wyrównawczym/wzbiorczym?

Ono jest podłaczone po lewej stronie pieca, ta biała rura idzie bezpośrednio do grzejników, chyba, że takie naczynie może znajdować się jeszcze gdzieś indziej?