miet55 13.05.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) W kotle palę pierwszy sezon i jak do tej pory nie miałem większych problemów. Problemy zaczęły się kiedy przeszedłem w tryb letni - tylko dla CWU.W ubiegłym roku paliłem w tym trybie zaledwie kilkanaście dni i wszystko było OK! Na pewno ma znaczenie kaloryczność opału. Przygodę ze swoim kotłem zaczynałem paląc ruskim eko który miał posiadać niby 25MJ. Poza tym, że śmierdział jak cholera nie było problemu. Spaliłem kilka worków by następnie przesiąść się na Wesołą. Jak napisałem wcześniej, w trybie letnim albo piec gaśnie albo przesypuje (nie dopala). Używam ustawień jakie zaproponował mi kiedyś kolega SUSPENSER. Te ustawienia sprawdzały się przed rokiem ale jak mówię to były dla ruska. Oto one:Czas podawania 6sekPrzerwa podawania 100sekSiła nadmuchu 60% Histereza kotła 2stHistereza CWU 2st Praca podtrzymania 5sekPrzerwa podtrzymania 60min Wentylator podtrzymaniaczas pracy 20sekczas przerwy 60min (zmiana na 30min) Próbowałem je nieco modyfikować lecz bez oczekiwanych efektów. Kocioł o mocy 20KW, wymiennik 80LBędę wdzięczny za wszystkie sugestie Edytowane 15 Maja 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 15.05.2016 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Zmniejszyłem czas przerwy wentylatora w podtrzymaniu z 60min na 30 i obecnie nie gaśnie ale widać trochę niedopalonego groszku. Co zrobić aby mieć mniej niedopałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.05.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 nie gaśnie ale widać trochę niedopalonego groszku. Co zrobić aby mieć mniej niedopałów? Albo za duzo podaje albo za mało dmucha trzeba to wyregulowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 21.05.2016 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Zmniejszyłem czas przerwy wentylatora w podtrzymaniu z 60min na 30 i obecnie nie gaśnie ... Za wczesna radość, dziś zgasł - może powodem było wczorajsze czyszczenie bo zauważyłem, że temperatura podchodziła wyżej. Dziś z kolei zmieniłem przerwę w podtrzymaniu z 60min na 30min. Obniżyłem rownież siłę nadmuchu do 50% No to będzie problem z ustawieniem bo tu na forum coraz mniej osób zagląda. Sezon letni... POMOCY please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.05.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Za wczesna radość, dziś zgasł - może powodem było wczorajsze czyszczenie bo zauważyłem, że temperatura podchodziła wyżej. Dziś z kolei zmieniłem przerwę w podtrzymaniu z 60min na 30min. Obniżyłem rownież siłę nadmuchu do 50% No to będzie problem z ustawieniem bo tu na forum coraz mniej osób zagląda. Sezon letni... POMOCY please! A może się trochę wykosztować i zmienić sterownik ? U mnie na jednych ustawieniach idzie cały rok , niezależnie czy to +20 na zewnątrz czy -20 ... I nie wiem co to "tryb letni" Jak gaśnie to zapewne za rzadko "dmucha" w podtrzymaniu i tyle .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 21.05.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Dokładnie, tak samo jak Kaszpir przy moim spp ustawienia 3/30 przez cały rok. Tylko latem włączam dodatkowo przepalanie co 70 minut. Palę ruskim miałem po 460zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 23.05.2016 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Chyba potwierdzają się moje przypuszczenia że jak dla potrzeb CWU to Wesoła jest zbyt energetyczna. Wytworzone ciepło dla wymiennika 80L jest za duże. Obniżyłem moc dmuchawy z 60% na 30% i dalej obserwuję. Jutro dostanę RETOPAL, mam nadzieję, że będzie lepiej.Podziękowania dla moderatora za usunięcie postów które nic nie wnosiły do tematu. Edytowane 23 Maja 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 24.05.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 W wielu wątkach tego forum producenci kotłów przestrzegają przed używaniem Wesołej latem. Słaby eko lub miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 25.05.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Obniżyłem moc dmuchawy z 60% na 30% i dalej obserwuję. Jutro dostanę RETOPAL, mam nadzieję, że będzie lepiej. Po obniżeniu mocy dmuchawy, przez 2 dni piec nie wygasał. Teraz już leci na Retopalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.05.2016 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Jest OK! Jakie macie zużycie dobowe dla potrzeb CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Jest OK! Jakie macie zużycie dobowe dla potrzeb CWU? Zakładając dla ekogroszka 1kWh na poziomie 0,15zl a dobowe zużycie energii na cwu dla 4 osób to 10kWh czyli powinienes zużyć węgla za dobę za 1,5zl czyli jakieś 2-3kg. Jeśli wyjdzie Ci wyższe spalanie to znaczy,że 1kWh masz bardzo drogą dochodzaca do ceny prądu w taryfie G12W czyli kasę wyrzucasz kominem. Poniżej przedstawiamy Państwu w jak prosty sposób możemy wyliczyć ile energii potrzeba do ogrzania 50 l wody od temperatury 10 st C zimą (latem zaś od 20 st C) do temperatury 40 st C, gdzie: Q – zapotrzebowanie na energię elektryczną, m – ciężar wody (1 litr = 1 kg) c – pojemność cieplna wody (4,1826 J/g*K) dT – różnica temperatur (w naszym przypadku wynosi 1st.K) Jeśli na przykład musimy podgrzać 50 l wody od temperatury 10 st C zimą (latem zaś od 20 st C )do temperatury 40 st C, wtedy nasze zapotrzebowanie na energię elektryczną wyniesie: Q= m*c*dT Q= 4,18 [J/(g*K)] * 50.000 [g] * 30[K] Q = 1,741 [kWh] Edytowane 30 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.05.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Chyba za dużo tej matematyki. Realia pewnie rządzą się własnymi prawami. U mnie dla 2 osób przy wymienniku 80L wychodzi ok. 3,5kg/24h Dokładny wynik poznam za 2 dni. Czyli nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Chyba za dużo tej matematyki. Realia pewnie rządzą się własnymi prawami. U mnie dla 2 osób przy wymienniku 80L wychodzi ok. 3,5kg/24h Dokładny wynik poznam za 2 dni. Czyli nie ma tragedii. To są właśnie realia. Wiedząc ile zuzywasz litrów cwu na dobę będziesz wiedział ile jednocześnie na to powinieneś zużyć energii a wiedząc przy tym ile spaliles wiesz ile ta energia Cię kosztuje ale wtedy mocno przeklniesz bo zdasz sobie z tego sprawę,że grzejac węglem nie jest wcale tak tanio jak opowiadają a jest wbrew przeciwnie bo jest drogo Podobna sytuacja jest z ogrzewaniem,wiedzac ile dom potrzebuje energii w sezonie grzewczym na zagwarantowanie np.22st.C w środku wiesz ile będziesz musiał spalić węgla na wytworzenie tej energii a że spalisz więcej niz porltrzeba tej energii to ponownie przeklniesz sobie bo okaże się,że węgiel nie jest tak tani jak opowiadają bo wytworzenie tej energii z wegla będzie bardzo drogie Ile kosztuje Cię te 3,5kg węgla i ile litrów zuzywasz na dobę na 2 osoby o temp.40st.C ? Edytowane 30 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.05.2016 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Ile kosztuje Cię te 3,5kg węgla i ile litrów zuzywasz na dobę na 2 osoby o temp.40st.C ? 2,70PLN to nie aż tak wielki koszt. Litrów nie liczę, bo po co? Zużywam tyle ile potrzeba. Na pewno taniej aniżeli na prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 2,70PLN to nie aż tak wielki koszt. Litrów nie liczę, bo po co? Zużywam tyle ile potrzeba. Na pewno taniej aniżeli na prądzie. No o to chodzi,że nie taniej niż prądem i to widać 2,7zł to jest ok.9kWh a to znaczy,że na 2 osoby zużywasz: Q= m*c*dT Czyli wychodzi,że na 2 osoby na dobę zużywacie 280l wody no chyba,że basen grzejesz Bogato i raczej nie możliwe czyli większość kasy idzie Ci w komin. I takie są realia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.05.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Przypomnę w takim razie, temat wątku to: TRYB LETNI USTAWIENIACzy panu pleciudze brakuje już na forum miejsca i wątków o pompach i prądzie ?Może coś na temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Zakładając dla ekogroszka 1kWh na poziomie 0,15zl a dobowe zużycie energii na cwu dla 4 osób to 10kWh czyli powinienes zużyć węgla za dobę za 1,5zl czyli jakieś 2-3kg. Jeśli wyjdzie Ci wyższe spalanie to znaczy,że 1kWh masz bardzo drogą dochodzaca do ceny prądu w taryfie G12W czyli kasę wyrzucasz kominem. Jedziemy na moim przypadku Przez lata grzałem poza sezonem wodę bojlerem , bojlerem 80L tylko w II taryfie. Grzałka 1,5KW , dziennie grzałem 4 godziny. Czyli zużywałem powiedzmy 6KW czyli 6 x 0,35 = 2,1 zł dziennie. (programator czasowy) Minus tego że wody było mało i trzeba było sporo wyrzeczeń aby starczyło wody dla wszystkich ... Jak grzeję kotłem to zużywam około 1,8 kg do 2,1 kg opału da dobę. Plus taki że mam dostęp do ciepłej wody całą dobę i mogę zużyć tyle ile chce i idzie jej więcej ... Liczymy więc 2kg opału po 700zł = 1,4 zł na dobę Ale mam też kupiony pakowany miał za 510zł , sądzę że zużycie było by zbliżone , więc koszt grzania wody spadł by do około 1zł dziennie Ile więc tej kasy idzie mi w komin ? Edytowane 31 Maja 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.05.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Jak grzeję kotłem to zużywam około 1,8 kg do 2,1 kg opału da dobę. Plus taki że mam dostęp do ciepłej wody całą dobę i mogę zużyć tyle ile chce i idzie jej więcej ... Liczymy więc 2kg opału po 700zł = 1,4 zł na dobę Ile więc tej kasy idzie mi w komin ? Kaszpir,a potrafisz czytać ze zrozumieniem ? : Zakładając dla ekogroszka 1kWh na poziomie 0,15zl a dobowe zużycie energii na cwu dla 4 osób to 10kWh czyli powinienes zużyć węgla za dobę za 1,5zl czyli jakieś 2-3kg. Jeśli wyjdzie Ci wyższe spalanie to znaczy,że 1kWh masz bardzo drogą dochodzaca do ceny prądu w taryfie G12W czyli kasę wyrzucasz kominem. A w tym przypadku: U mnie dla 2 osób przy wymienniku 80L wychodzi ok. 3,5kg/24h Na 2 osoby 3,5kg/dobę czyli jakieś 2,7zł/dobę za ok.5kWh czyli 1kWh wychodzi 0,54zł czyli na bogato,jak prądem w normalnej taryfie Edytowane 31 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.06.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 2,70PLN to nie aż tak wielki koszt. Litrów nie liczę, bo po co? Zużywam tyle ile potrzeba. Na pewno taniej aniżeli na prądzie. popatrz, a mnie przy prądzie kosztuje na 2-3 osoby jedna doba grzania CWU 1,40 zł (pomijam promocyjne stawki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.06.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Czyli zużywałem powiedzmy 6KW czyli 6 x 0,35 = 2,1 zł dziennie. (programator czasowy) miałeś podlicznik czy to tylko przypuszczenia. przykład w drugą stronę - moi znajomi grzeją CWU dla 3 osób prądem w G11 i twierdzą, że płacą za to 50 zł miesięcznie, są zadowoleni. oczywiście podlicznika nie mają, więc wygadują bzdury. kwestia małej ilości wody to po prostu błąd w instalacji - zbyt mały zasobnik CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts