mojapi75 13.05.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witajcie Mam takie pytanie w jaki sposób wykonać prawidłową izolację chudziaka gdy na betonie mam już rozprowadzoną instalację wodną w łazience i pomieszczeniu gospodarczym ( widoczną na zdjęciach ) . Papa na gorąco nie wchodzi w grę , myślałem o zasmarowaniu całej podłogi folią w płynie lub dysperbitem i na to dopiero folia itd.. Wylewkarze proponują tylko folię x2 wywiniętą nad wylewkę. Czy ktoś z forumowiczów miał podobną sytuację i jak z tego wybrnął ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojapi75 13.05.2016 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Czy nikt z Forumowiczów nie miał takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 13.05.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 A co ci było wcześniej, że tak przespałeś temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 13.05.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Czy nikt z Forumowiczów nie miał takiej sytuacji ? A jak umówiłeś się z wykonawcą izolacji? Mój zadecydował w mniejszej łazience, że przed ułożeniem rurek i tynków wygrzeje papę na całej podłodze. W efekcie papa jest biała po tynkowaniu. Natomiast izoluje na 100% i można układać styropian. W większej łazience zadecydował o zastosowaniu izolacji w płynie po tynkach (częściowo wystają rury z kanalizacji i nie dało się dobrze przygrzać papy). Nie pamiętam jednak nazwy środka, który wymieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojapi75 14.05.2016 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 A co ci było wcześniej, że tak przespałeś temat? Trochę nie dogadałem sie z hydraulikiem. Poza tym wszyscy zalecają układanie papy po tynkach ze względu na zniszczenia jakie spowodują tynkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 14.05.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 No bo najpierw robi sie tynki, potem izolacje a następne rury rozprowadza. Teraz to już dupa, nie zaizolujesz porządnie. Ja bym to zrobił folią w płynie. Dysperbit i inne smarowidła odpadają bo nie można ich wewnątrz stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.05.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Hydraulikowi powiedz, ze jak bedzie robi nastepna instalacje to najlepiej jakby te rury byly w srodku ocieplenia a nie na chudziaku, ktory caly czas bedzie mial 7'C. No ale ona tam rachunkow placic nie bedzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.05.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Hydraulikowi powiedz, ze jak bedzie robi nastepna instalacje to najlepiej jakby te rury byly w srodku ocieplenia a nie na chudziaku, ktory caly czas bedzie mial 7'C. No ale ona tam rachunkow placic nie bedzie Pozdrawiam W obronie hydraulików. Jak hydraulik miałby szczegółowy projekt i wytyczne do swoich instalacji od głównego projektanta/kierbuda, to pewnie by zrobił swoją instalację zgodnie z prawidłami budowy domu. A tak, to hydraulik ma poprowadzić rurkę z punktu A do B i zapewnić szczelność próby ciśnieniowej. Pozdrawiam Hydraulików Cezary PS. Miałem szczęście mieć porządnego hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 15.05.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 W obronie hydraulików. Jak hydraulik miałby szczegółowy projekt i wytyczne do swoich instalacji od głównego projektanta/kierbuda, to pewnie by zrobił swoją instalację zgodnie z prawidłami budowy domu. A tak, to hydraulik ma poprowadzić rurkę z punktu A do B i zapewnić szczelność próby ciśnieniowej. Pozdrawiam Hydraulików Cezary PS. Miałem szczęście mieć porządnego hydraulika. To nie zwalnia go od myslenia i przewidywania pewnych sytuacji. A nie wszystko na pale i w mysl ja tu mieszkac nie bede, to nie moje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Trafić na myślącego hydraulika to jak wygrana w lotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.05.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Nieładnie tak pisać. Co 100 projekt domu ma projekt instalacji wod-kan (nie mylcie kilku kresek bez rzędnych z projektem)., i hydraulik ma kilka centymetrów tolerancji w układaniu rur a co za tym idzie robi jak jest bo inaczej nie zarobiłby pieniędzy. A puki co stawki w budownictwie są na tyle niskie że nikt nie będzie myślał o tym co do niego nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 17.05.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 WitamJesteś pewny że masy dyspersyjne nie nadają się do stosowania wewnątrz budynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 "Mam takie pytanie w jaki sposób wykonać prawidłową izolację chudziaka gdy na betonie mam już rozprowadzoną instalację wodną w łazience i pomieszczeniu gospodarczym " Zastanawiasz się - jak to naprawić czy jak przypudrowac trupa? Wyciąć ten PP.Położyć hydroizolację.Ułożyć PP w połowie grubości ocieplenia.Chyba, ze to ten pierwszy dom... dla wroga...Wtedy - zostawić i zapaprać byle czym.Ten trzeci zrobisz już DOBRZE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojapi75 17.05.2016 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 "Mam takie pytanie w jaki sposób wykonać prawidłową izolację chudziaka gdy na betonie mam już rozprowadzoną instalację wodną w łazience i pomieszczeniu gospodarczym " Zastanawiasz się - jak to naprawić czy jak przypudrowac trupa? Wyciąć ten PP. Położyć hydroizolację. Ułożyć PP w połowie grubości ocieplenia. Chyba, ze to ten pierwszy dom... dla wroga... Wtedy - zostawić i zapaprać byle czym. Ten trzeci zrobisz już DOBRZE. Adam M. No własnie zastanawiam sie nad naprawą . Z drugiej strony to kolejne koszty związane z hydrauliką bo największe zagęszczenie rur mam własnie w łazience i pomieszczeniu gospodarczym. Rozmawiałem dzisiaj z innym hydraulikiem ale on też układa rury wodne w ten sam sposób i stwierdził że izolację z papy w czasie montażu mocowań rur i tak podziurawi. Więc generalnie jestem dalej w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.05.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Uchwyty do rur kładzionych na chudziaku (grubej folii) to tylko fastryga, aby przeżyły na odpowiednim poziomie na czas układania styropianu.Te kilkanaście uchwytów, które przebiły folię można uszczelnić taśmą butylową i po problemie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 "...on też układa rury wodne w ten sam sposób i stwierdził że izolację z papy w czasie montażu mocowań rur i tak podziurawi." To mocowanie rur do chudziaka potrzebne jest jak psu piąta noga! Rury układa się na byle klockach czy kawałkach cegieł. Wręcz niechlujnie. Tyle chyba umie? Te podkładki się usuwa przy układaniu styropianu. Potem folia, aby się w styro woda z wylewki nie dostała. Później rurki podłogówki przypięte setkami spinek PRZEZ FOLIĘ do styropianu? A o podłogówce na siatkach ze spinkami czytałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts