Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie ławy fundamentowej

slawko333

Recommended Posts

witam, konstruktor przerobil mi lawe fundamentowa, w oryginalnym projekcie było 4 prety 12 dolem i 2 gora, zrobil zbrojenie tylko dolne 4 pretami 12 bez zbrojenia gora, mowi ze to wystarczy spokojnie, dac dla swietego spokoju te 2 gora prety czy jest to rzeczywiście niekonieczne, dom parterowy podpiwniczony

Witam

Te 2 pręty górą są tylko montażowe, one nie przenoszą obciążeń żadnych, w sensie przeważnie się ich nie uwzględnia tym bardziej w fundamentach ( może są jakieś przypadki nie mówię nie ). Dla łatwiejszego wykonania/ transportu/układania w wykopie dobrze dać tam w obu rogach po pręcie 6-12. Wydaje mi się, że najlepiej 12 bo i tak na pewno masz jej więcej na budowie i przy dłuższych elementach będzie bardziej sztywne przy przenoszeniu. Nie zapomnij o otulinie przy zalewaniu. :)

Co za temat... Ktoś się nie zna i chce dopytać - no i ok, ale spytałbym najpierw projektanta, któremu płacisz za robotę! I nie rozumiem dlaczego na tym forum, gdy dyletant zadaje pytanie, to odpowiada mu inny dyletant, poruszając kwestie, o których i jedni i drudzy nie mają pojęcia - mam na myśli konstrukcje! Niedługo piekarze będą recenzować projekty zbrojenia stropów.

"Witam

Te 2 pręty górą są tylko montażowe, one nie przenoszą obciążeń żadnych, w sensie przeważnie się ich nie uwzględnia tym bardziej w fundamentach ( może są jakieś przypadki nie mówię nie ). Dla łatwiejszego wykonania/ transportu/układania w wykopie dobrze dać tam w obu rogach po pręcie 6-12. Wydaje mi się, że najlepiej 12 bo i tak na pewno masz jej więcej na budowie i przy dłuższych elementach będzie bardziej sztywne przy przenoszeniu. Nie zapomnij o otulinie przy zalewaniu."

To nie są pręty montażowe. Zbrojenie podłużne koszowe w ławie, standardowo 4fi12 i strzemiona co 25 cm albo 30 cm, przyjmuje się konstrukcyjnie żeby usztywnić ławę podłużnie = jest to podstawowe zabezpieczenie przed nierównomiernym osiadaniem na gruncie niejednorodnym. Stosowanie tego rozwiązania jest racjonalnie uzasadnione niskim poziomem rozpoznania podłoża na większości budów domków jednorodzinnych.

Edytowane przez nalog

u mnie jest zolty piasek, brak jakiegokolwiek innego gruntu, wiec teoretycznie takie zbrojenie wystarczy? w projekcie sciany piwnic były lane zelbetowe 25cm, zmienione mam na 30cm z bloczka, plus 4 slupy zelbetowe, w oryginalnym projekcie zbrojenie gorne w lawie może było dodatkowo do tego żeby kotwic zbrojenie scian piwnic, oraz obliczone dla niejednorodnych gruntow?

Autorze, powiem szczerze... Nie wiem czym kierował się projektant adaptujący. Dziwi mnie to, ale nie będę bezpodstawnie oczerniać kolegi budowlańca, nie znam projektu. Ale generalnie: moim zdaniem zbrojenie koszowe powinno się stosować w ławie betonowej lub żelbetowej zawsze. Zbrojenie górne w ławie jest konieczne nie tylko z uwagi na osiadanie, także jeżeli np. nad ławą zlokalizowany jest otwór o dużej szerokości, na przykład brama wjazdowa do garażu. Dlatego ja dla świętego spokoju proponowałbym dołożyć te dwie górne wkładki i strzemiona co 30 cm, ale w porozumieniu z prawnie usankcjonowanymi uczestnikami procesu budowlanego, jakimi są projektant i kierownik budowy. Forum muratora nie jest uczestnikiem procesu budowlanego.

Drogi Panie nalog.

Następnym razem uwagi dotyczące innych osób proszę zachować dla siebie. Bo bycie konstruktorem z zawodu, a pracującym w wykonawstwie też można różnie interpretować. Obydwoje doradziliśmy to samo pomimo iż tylko ty masz wielkie o tym pojęcie. Więcej ogłady, mniej samochwalstwa. Przed nierównym osiadaniem zabezpiecza odpowiednia dobrana szerokość ławy, do tego potrzebne są pręty poprzeczne tutaj zostawione i podłużne dołem bo tam jest rozciąganie na które się zbroi bo stal w tym lepsza,a górą jest ściskanie czyli beton lepszy wiec górne pręty w moim rozumowaniu ( i konstruktora) nie odgrywają takiej wielkiej roli przy nośności.Widocznie to nie jest belka podwójnie zbrojona. Ktoś kompetentny to przemyślał/policzył i podbił wiec powinno być ok, a dodanie tych 2 prętów ( pod okiem kierownika) nic nie pogorszy.

"Przed nierównym osiadaniem zabezpiecza odpowiednia dobrana szerokość ławy, do tego potrzebne są pręty poprzeczne tutaj zostawione i podłużne dołem bo tam jest rozciąganie na które się zbroi bo stal w tym lepsza,a górą jest ściskanie czyli beton lepszy wiec górne pręty w moim rozumowaniu ( i konstruktora) nie odgrywają takiej wielkiej roli przy nośności.Widocznie to nie jest belka podwójnie zbrojona."

Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Proszę cię, skończ już.

P.S. Połowa kierowników budów, to konstruktorzy z zawodu, pracujący w wykonawstwie.

P.S2 Ok, widzę że jesteś studentem, już rozumiem. W takim razie odsyłam do literatury z zakresu konstrukcji żelbetowych i fundamentowania. Poczytaj sobie czym się różni ława betonowa od żelbetowej, jak się określa szerokość i wysokość ławy, oraz jak wygląda wykres momentów po długości ławy, która nierównomiernie osiada. Bo widzę, że jeszcze tego nie przerabiałeś. I póki się bardziej nie wyrobisz, to może nie doradzaj ludziom, którzy inwestują oszczędności całego życia w wybudowanie domu.

Edytowane przez nalog

ława 40x60 w niektórych miejscach konstruktor poszerzyl do 80cm, rozmawiałem z konstruktorem i powiedział ze to zbrojenie co jest wystarczy dla tego domu i gruntu na dzialce, ale powiedział ze jak sobie chce to mogę wrzucic sobie co tam chce, 8 zebrowana, 10 , 12, dla niego to bez znaczenia