Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

W niedalekiej przyszłości planuję budowę małego domku.

Chcę aby był on na płycie fundamentowej. W płycie fundamentowej chce dać z 20-30cm styropianu EPS200 o wytrzymałości 200 kPa ...

W oryginalnym projekcie są ławy i 15cm styropianiu pod wylewką.

I teraz pytanie ...

Czy to ma jakieś znaczenie ?

Czy dać np. 20cm styropianu EPS200 pod płytę fundamentową i 10cm styropianu EPS100 , na to folia i ogrzewanie podłogowe i na to wylewka , czy może od razu dać 30cm styropianiu EPS200 po płytę i później tylko folia , ogrzewanie podłogowe i wylewka , czy może jeszcze inaczej , czyli 19cm styrop EPS200 pod płytę i folia , ogrzewanie podłogowe i 20cm styropianiu ?

Czy ma to jakieś znaczenie ? Jakieś wady/zalety w/w umieszczenia ocieplenia ?

https://forum.murator.pl/topic/211013-ocieplenie-pod-jastrychem-czy-w-p%C5%82ycie-fundamentowej/

Sam nie wiem czy grzania aż takiej dużej ilości betonu (czyli żelbetonu zapewne 20cm i później wylewki (zapewne 6cm) ma sens bo to jednak będzie ponad 26cm betonu i czy jak izolacje będzie jednak dość nisko to czy nie będą większe straty ciepła niż jak np. jak będzie 10cm styro pod płytą o 20cm na płycie ...

Także koszt będzie inny bo jednak styro EPS200 droższy od EPS100 , więc jak dam pod wylewką EPS100 to też wyjdzie taniej ...

A jak Wy macie ?

Czy ktoś wogóle liczył jakie są plusy/minusy energetyczne ocieplenia pod samą płytą np. 30cm a rozdzielenie na np. 15 plyta , 15 pod wylewską , czyli ocieplenie pod plytą i na płycie , bo sądzę że na pewno jest jakaś różnica ...

to ja bym zrobił całe ocieplenie pod płytą, łatwiej będzie wykorzystać tanią taryfę.

Tyle że jakbym dał 10cm styropianu EPS200 pod płytę a 20cm styropianiu na płytę EPS100 to zaoszczędziłbym około 2500zł ...

A może i trochę większa różnica , bo trzeba będzie odjąć mury ...

Po prostu styropian EPS200 jest sporo droższy od EPS100 ...

Więc nie wiem czy to ekonomicznie ma sens ?

Tyle że jakbym dał 10cm styropianu EPS200 pod płytę a 20cm styropianiu na płytę EPS100 to zaoszczędziłbym około 2500zł ...

A może i trochę większa różnica , bo trzeba będzie odjąć mury ...

Po prostu styropian EPS200 jest sporo droższy od EPS100 ...

Więc nie wiem czy to ekonomicznie ma sens ?

trudno powiedzieć, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto tak ma - pewnie i tak 90% sezonu spokojnie zmieścisz w taniej taryfie, więc może ma sens tak jak piszesz - a pogrubić trochę wylewkę. a i sterowanie będzie szybsze. poza tym grubsza izolacja na płycie ułatwia prowadzenie instalacji wod-kan. może jeszcze wariant pośredni - 15 cm pod i 15 cm na płycie?