Mateusz z Albatrosa 13.05.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam, to mój pierwszy post na forum ale ze względu na rozpoczynającą się niebawem budowę zapewne nie ostatni. Ze względu na to proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o wyrozumiałość Buduje domu wg projektu Albatros 2. http://www.mgprojekt.com.pl/albatros-2 W domu planuje wentylacje mechaniczną z rekuperacją bez GWC- na etapie adaptacji projektu usunąłem już wentylację grawitacyjną. Chciałbym zlecić montaż takiej instalacji specjalistą - najlepiej polecanym/sprawdzonym przez kogoś z forum. Jestem już po wstępnym rekonesansie ofert i na chwile obecną posiadam takowe od 4 firm (nazw firm specjalnie nie podaje ale jeżeli kogoś to interesuje to na priv mogę udostępnić). Chciałbym (chodź mam wątpliwości czy się uda) żeby całkowity koszt systemu zamknął się w 15 tys - tyle przeznaczyłem wstępnie na tą okoliczność w budżecie. Jak widać poniżej jedynie dwie oferty są w tym zakresie cenowym przy czym o BERLUF SALEN II 500 opinie są nie za ciekawe - z tego co wiem głównie ze względy na sterowanie. Zestawienie poniżej: http://oi65.tinypic.com/24ln5vr.jpg Jak widać rozrzut spory. Moje pytania: 1) Który z powyższych RECU byście wybrali? Ktoś ma w swoim domu któryś z powyższych? 2) Jaki system wybrać -rury aluminiowe czy systemy z tworzyw? 3) Zastanawiam się nad umieszczeniem centrali w kotłowni na parterze - głównie ze względu na to że wykończenie poddasza planuje w kolejnym etapie i ze względu na to problematyczne może bym umieszczenie jej na strychu we wcześniejszym etapie. Co sądzicie o tego typu rozwiązaniu? 4) Nagrzewnica jako dodatkowa opcja - konieczność czy zbędny wydatek? 5) Na jakich inne dodatkowych modułach/rozszerzeniach (głównie jeżeli chodzi o sterowanie) nie warto oszczędzać a z czego odrazu zrezygnować bo po czasie okazują się zbędnym wydatkiem z którego nie korzystacie? 5) Czytałem sporo pozytywnych opinii na temat centrali Onyx. Nie mam niestety oferty na takie urządzenie. Czy moglibyście polecić firmę która podjęła by się instalacji systemu w oparciu o takie urządzenie? Jak tak to jaki model Cantali jest obecnie warty uwagi? 6) Ewentualnie czy polecalibyście jakieś inne cenowo przystępne centrale które jednocześnie pod względem użytkowania będą interesującymi rozwiązaniami? Jakieś godne polecenia firmy działające w północnej Małopolsce? z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.05.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ceny kosmiczne. Na materiały rurami fi 75/63 nie wydasz więcej jak 3,5 tysiąca. Robota? samemu 2dni po 8 godzin - z pomocą 1 dzień. Mniej wiecej mam podobny dom do twojego. Na reku zostanie Ci 11,5 tysiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 16.05.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Chciałbym zobaczyć montaż całości w jedną osobę w 16 godzin lub z pomocą w jeden. Moim zdaniem przy dobrej jakości w 15k się nie zamkniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz z Albatrosa 16.05.2016 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Osobiście mam lekkie obawy przed własnoręcznym montażem instalacji. Z pewnością komuś kto już ma to za sobą łatwiej jest oceniać trudność takiej operacji aczkolwiek ja doświadczenia w tym temacie nie mam i szczerze mówiąc wolał bym to komuś zlecić kto (za uczciwą cenę oczywiście), da gwarancję na taką robotę i kogo w przyszłości mógłbym z tego rozliczyć. Aczkolwiek biorę pod uwagę zrobienie tego samemu, jednak że nie z obecnym stanem wiedzy na ten temat. Może jest na forum ktoś z moich okolic (Wolbrom) kto był by w stanie na zaangażować się w konsultacje/dobór sprzętu, montaż i uruchomienie - oczywiście nie za darmo. Ceny kosmiczne. Na materiały rurami fi 75/63 nie wydasz więcej jak 3,5 tysiąca. Robota? samemu 2dni po 8 godzin - z pomocą 1 dzień. Mniej wiecej mam podobny dom do twojego. Na reku zostanie Ci 11,5 tysiąca jaki Reku ty masz w domu? Jaka opinia w trakcie użytkowania? Na co trzeba było zwrócić szczególną uwagę podczas montażu. Pytał całościowo tj. już rozprowadzenie rur mnie interesuje. 1)Jak rozprowadzałeś instalacje? 2)Jaki strop pierwszej kondygnacji? U mnie tradycyjnie lany. W taki razie czy dobrze rozumiem że pierwsze "spotkanie z wentylacją" na budowie ma miejsce w przed dzień lania stropu parteru? mam na myśli rozprowadzenie rur i następnie zalanie ich betonem. Czy rury zalewałeś w stropie czy musiałeś jakoś maskować je płytami karton gipsowymi na parterze? Chciałbym tego u niknąc. 3)Jaki strop drugiej kondygnacji. Ja na piętrze nie będę lał stropu tylko układał płyty karton gipsowe. W takim razie rozumiem że po wy deskowaniu strychu rozprowadzam tam rury a następnie przebijam się do pomieszczeń? Potem łączę instalację rozłożoną na strychu z tą zalaną w podłodze poddasza - bądź na etapie murowania ścian poddasza już planuje umieszczenie tam przewodów - bo rozumiem że lepiej przeprowadzić je pomiędzy kondygnacjami obmurowując je w ścianie czy maskować w późniejszym etapie w jakiś inny sposób - karton gips? jak ty poradziłeś sobie z przejściem pomiędzy kondygnacjami? 4)Czerpnia i wyrzutnia w ścianie elewacyjnej czy w dachu? jak na dachu to czy znaczenie ma usytuowanie domu względem kierunków (północ/południe)? Jak zamontowałeś czerpnie i wyrzutnie? Może na etapie układania poszycia zleciłeś to Fachowcom od dachu? Wiem że powyższe pytania mogą się wdać głupie osobie zaznajomionej w temacie ale proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zobaczyć montaż całości w jedną osobę w 16 godzin lub z pomocą w jeden. Moim zdaniem przy dobrej jakości w 15k się nie zamkniesz. To o jakiej kwocie wg ciebie mówimy? Na jakich materiałach i z jaką centralą? Możesz polecić jakąś firmę? Pozostaje jeszcze kwestia samych materiałów (rury aluminiowe czy z tworzywa) oraz samej centrali. Jak wydać po ofertach opcji trochę mam ale czy ktoś z was ma wiedzę, którą chciałby się podzielić na temat działania tych modeli Reku w praktyce? Ewentualnie jakich innych model szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.05.2016 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Chciałbym zobaczyć montaż całości w jedną osobę w 16 godzin lub z pomocą w jeden. Moim zdaniem przy dobrej jakości w 15k się nie zamkniesz. Coż Ci mogę poradzić. Wystarczy wejść na allegro i sprawdzić jakie są ceny kanałów 75mm i innych elementów składowych. Nie sądze by na jego dom cena przekroczyła 3,5 tysiąca (23% vat). Trzeba zaznaczyć ze poza allegro znajdzie sie dużo tańsze sklepy z wentylacją. Rekuperator airpack 400 widzę ze można kupić za około 6,5 tysiąca (z podstawowym sterownikiem i 23% vat) - i tu na forum ten rekuperator jest polecany -może nie najwyższa półka ale z tego co czytam to jest ok. Razem wychodzi 10 tysięcy brutto. Jeśli za montaż ma zapłacić 5 tysięcy to ja uważam, że jak za jeden dzień roboty to sporo. Gdy wykonawcą mówiłem że mam już towar to znaleźli się tacy co od razu rezygnowali (nie zarobią na materiale) ale byli także tacy którzy się nie zrażali. Mimo wszystko ja miałem także oferty przystępne cenowo. Lecz mimo to po przekalkulowaniu wolałem zapłacić za projekt wentylacji z kompleksowym rozrysowaniem i rozłożyć to samemu - tylko i wyłącznie ze względów finansowych. Co do czasu. Projekt swojego domu (podobny do Albatros 2) wysyłałem do kilku, czy nawet kilkunastu firm. Każda na montaż potrzebowała 1 dzień roboczy. Ile się schodzi Tobie - nie wnikam. Edytowane 17 Maja 2016 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.05.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 1)Jak rozprowadzałeś instalacje? 2)Jaki strop pierwszej kondygnacji? U mnie tradycyjnie lany. W taki razie czy dobrze rozumiem że pierwsze "spotkanie z wentylacją" na budowie ma miejsce w przed dzień lania stropu parteru? mam na myśli rozprowadzenie rur i następnie zalanie ich betonem. Czy rury zalewałeś w stropie czy musiałeś jakoś maskować je płytami karton gipsowymi na parterze? Chciałbym tego u niknąc. 3)Jaki strop drugiej kondygnacji. Ja na piętrze nie będę lał stropu tylko układał płyty karton gipsowe. W takim razie rozumiem że po wy deskowaniu strychu rozprowadzam tam rury a następnie przebijam się do pomieszczeń? Potem łączę instalację rozłożoną na strychu z tą zalaną w podłodze poddasza - bądź na etapie murowania ścian poddasza już planuje umieszczenie tam przewodów - bo rozumiem że lepiej przeprowadzić je pomiędzy kondygnacjami obmurowując je w ścianie czy maskować w późniejszym etapie w jakiś inny sposób - karton gips? jak ty poradziłeś sobie z przejściem pomiędzy kondygnacjami? 4)Czerpnia i wyrzutnia w ścianie elewacyjnej czy w dachu? jak na dachu to czy znaczenie ma usytuowanie domu względem kierunków (północ/południe)? Jak zamontowałeś czerpnie i wyrzutnie? Może na etapie układania poszycia zleciłeś to Fachowcom od dachu? Ad 1. Najłatwiej i najszybciej = (najtańsza robocizna) to rury PE i skrzynki rozprężne Ad.2. O wentylacji mechanicznej trzeba pomyśleć na etapie projektu. Usuwamy wtedy zbędne kominy wentylacji grawitacyjnej i dbamy o to by w stropie parteru było przynajmniej 10cm styropianu. W trakcie lania stropu warto przygotować wcześniej otwory. Ad. 3. Nie ma znaczenia jaki strop drugiej kondygnacji (poza dachem płaskim i stropodachem odwróconym) W przypadku płyt GK wentylację rozprowadza się zaraz powyżej stelażu. Tak by przykryć ją izolacją. Układanie wentylacji na strychu to dodatkowa praca (izolowanie) za którą Ty płacisz. Dobrze mieć na etapie projektu zaznaczone przejścia przez stropy. Gdy ich nie ma trzeba wiercić, to kosztuje. Umieszcza się je tam gdzie centrale, najczęściej w kątach, by można było je łatwo i estetycznie zabudować. Ad4. Wyrzutnia najlepiej w dachu, poprzez kominek wentylacyjny zamontowany przez dekarza. Gdy dom posiada już kominy wentylacji grawitacyjnej, można z nich skorzystać. Czerpnia najlepiej od północy - lokalizacja nie ma większego znaczenia. Warto mieć do niej dostęp bo wyłapuje muchy i komary. Czerpnia jest dość istotnym elementem, bo trzeba ją dobrze izolować. Im jest ona krótsza, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz z Albatrosa 24.05.2016 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Forumowicze,Jestem ciekaw waszej opinii na temat centrali VentAxia - Kinetic rekomendowanej przez użytkownika _John.Ktoś ma/słyszał coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz z Albatrosa 01.06.2016 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Poniżej schematyczny projekt instalacji. Co sądzicie o takim rozprowadzeniu? Centrala przewidziana w garażu. Czerpnia ściana zachodnia. Odnośnie wyrzutni propozycja jest aby wykorzystać pion wentylacyjny komina i zamknąć wszystko we wspólnym kominie. W projekcie jest pion 26x10, Czy wg was na obecnym etapie (uzyskane już pozwolenie na budowę) możliwa jest modyfikacja komina tak aby zmieścić w nim jeszcze pion wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts