Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny vitopend 100

Recommended Posts

Witam Szanownych Grupowiczow.

Mam pytanie: dostalem oferte na kocioł viessmanna vitopend 100 + montaż za 6900 + 7% VAT (wroclaw) - za wykonanie kotlowni. Dobra cena czy taka sobie? W marcu negocjowałem za 5300 + VAT ale wtedy odpuscilem myslac ze dostane to samo pozniej.

Pozdrawiam. Idziak

a czemu chcesz Viessmanna ? Za dużo pieniążków ?

u innych za zbliżoną cenę kupisz kondensacyjny ....

Krzysiek

nie tylko kociol mozna kupic tanszy. Cegly, welne, cement, plytki i wszystko inne tez. Poza tym kociol kondensacyjny nie zawsze jest najlepszy.

idziak

wg mnie cena zaczynalaby byc atrakcyjna gdyby "twoj" viessman kosztowal 6900 z vatem. Nie wiem co to znaczy "wykonanie kotlowni" czy to tylko podpiecie kotla, czy takze pelne obszycie kotlowni i/lub poprowadzenie gazu. Co do cen to moze jeszcze warto troche poczekac bo na razie PLN troche rosnie w sile ale z drugiej strony niedlugo bedzie sezon ...

Cena Vitopend 100 z cennika vissmanna z 2003 roku ( wersji jest tu mnogość) dwufunkcyjny kosztuje z otwartą kom. 3415 zł, a zamkniętą 3887 zł , sprzedaja je tylko w zestawach po 8 szt. cena netto

Jednofunkcyjny z zasobnkiem wiszacym 80l z otwartą kom. 7770, a z zamknietą 8179 zł po 1 szt.

Dzieki za info. Precyzujac Vitopend 100 WHE z otwarta komora + zasobnik 120 l + sterownik . Jezeli chodzi o "wykonanie" to sprowadzi sie ono do podlaczenia pieca + ew. drobne prace dodatkowe. Zastanawiam sie tez nad podpieciem drugiego obiegu na ogrzewanie podlogowe - podobno robi sie to przy zastosowaniu mieszaczy bez problemu z tym kotlem. Co sadzicie?

OK - sorki - nie zauważylem że to nie "mój" wątek :)

ale poważnie: uważam że płacenie +/- 1.5- 2 razy wiecej za kotlownie,

bo to Viessmann ...

Wiem, że należy uważać na wydawane pieniądze na KAŻDYM etapie

budowy (niestety - wiem to już PO budowie :( ) - w związku z tym

jeśli ktoś planuje zainstalowanie kotła "tradycyjnego" z otwartą komorą,

to jest modeli takich kotłów bardzo dużo, a Vitopend wyróżnia się prawdopodobnie TYLKO tym, że jest najdroższy

Przepraszam jeszcze raz, jeśli zostałem zrozumiany jak zazdrosny/zgryźliwy/bez_kasy/.... starzec

hej - Krzysiek

Stereotyp że Viessman jest najdrozszy dalej panuje na grupie. Za te pienadze nie kupoisz kondensata a np. drozsze sa Junkersy , Di Ditrich , Wolfa - znam z autopsji, po porstu maja małe rabaty. Natomiast tansze 5 -10 % sa np. Immergasy (oczywiście najtańsze) - ale czy za ta róznice nie warto kupic jednak Viessmana. Oczywiscie cena 6900 netto jest troche wysoka - poszukaj dalej. Ja własnie z powodu CENY kupiłem Viessmana poniewaz kształtopwał sie w środku stawki cenowej a jakosciowej na samej górze.

Piece Vismana są warte swojej ceny i już. Każdy ma prawo do wypowiedzenia swojej opinii, ale decyzję podejmuje inwestor.

Kto nie używa takiego kotła nie ma pojęcia o jego zaletach czy wadach. Patrzenie na towar przez pryzmat ceny jest błędne. Gdyby tak było wszyscy kupowali by np malucha i jeździli nim.

• 3 weeks później...

Witam.

A ja dostałemtaką ofertę:

kocioł 100 z otwartą komorą jednof. + zasobnik 120l + pompa do cyrkulacji cwu + wszystkie duperele przyłączeniowe+ zmontowanie i odpalenie 7400,- brutto.

Sam nie wiem co o tym myśleć. Mam mieszane uczucia wydzjąc tyle kasy ale konkuręcja ma się dość podobnie.

Sam kocioł + zasobnik 5150,- netto