Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KNX - moduły do rozdzielni. podłączenie wyłączników nadprądowych

Recommended Posts

Na wstępie się przywitam, chociaż jestem czytelnikiem muratora od kilku lat to jednak zdecydowałem się zarejestrować dopiero teraz.

Ale do rzeczy!

Staram się uruchomić moją pierwszą instalację w systemie KNX mam jednak problem jak zabezpieczyć moduły. Wszystkie obwody które schodzą się z domu zbiegają się do jednej rozdzielni wszystkie też wchodzą na zugi.I teraz zaczyna się problem bo nie bardzo wiem gdzie mam umieścić wyłączniki nadprądowe. W instrukcji modułów nie mogłem niestety znaleźć takiej informacji. Mam więc pytanie czy wyłączniki powinny się znajdować na linii zasilającej moduł czy za modułem na linii obwodu sterowanego (między aktorem a zugami). A może powinno się założyć wyłącznik na obu liniach?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli zagadnienie dla niektórych jest błahe i śmieszne, ale proszę o wyjaśnienie:)

Edytowane przez malym
uzupełnienie

Staram się uruchomić moją pierwszą instalację w systemie KNX mam jednak problem jak zabezpieczyć moduły. Wszystkie obwody które schodzą się z domu zbiegają się do jednej rozdzielni wszystkie też wchodzą na zugi.I teraz zaczyna się problem bo nie bardzo wiem gdzie mam umieścić wyłączniki nadprądowe. W instrukcji modułów nie mogłem niestety znaleźć takiej informacji. Mam więc pytanie czy wyłączniki powinny się znajdować na linii zasilającej moduł czy za modułem na linii obwodu sterowanego (między aktorem a zugami). A może powinno się założyć wyłącznik na obu liniach?

Nie chciałbym żebyś to odebrał złośliwie i uszczypliwie ale jak leżysz na tym etapie instalacji to obawiam się że będziesz miał duże problemy z odpaleniem automatyki. Jeśli chodzi o zabezpieczenia nadprądowe to już jest kwestia bardziej elektryki niż automatyki, i to czy jest to KNX czy jakikolwiek inny system nie ma znaczenia. Wszystko zależy od tego jakie obwody zabezpieczasz i jakim modułem, sam moduł jest tylko zwykłym wyłącznikiem z punktu widzenia elektrycznego. Zakładam że chcesz zabezpieczyć obwody np. oświetleniowe AC, roletowe czy jakiekolwiek inne obwody standardowe AC sterowane modułem przekaźnikowym wielokanałowym. W tym wypadku wystarczy jeden wyłącznik nadprądowy przed modułem na wszystkie kanały. I tak to wygląda w większości przypadków. Jeśli chodzi o moduły niskonapięciowe to zabezpieczasz zasilacz po stronie AC. Po stronie DC zasilacze mają swoje zabezpieczenia więc nie trzeba już instalować żadnych wyłączników nadprądowych.

Jeżeli masz tego typu problemy też sugerowałbym przynajmniej konsultacje z fachowcem. Jesteś elektrykiem? Uruchamiasz instalację u siebie, czy u klienta?

Dobór zabezpieczenia nie jest taki oczywisty. Po pierwsze musisz znać maksymalne obciążenie kanałów aktora KNX. Druga sprawa to moc odbiorników. Podłączenie odbiorników do kanałów aktora też nie jest oczywiste, bo każdy aktor ma sumaryczną moc, jaką może być obciążony i zwykle nie jest równa sumie obciążalności wszystkich kanałów. Ważne jest też to, jakim przewodem masz podłączone oświetlenie. Zwykle jest to 3x1,5mm2, więc nie możesz dać większego zabezpieczenia niż 10A (ewentulanie mało spotykane 13A). Także nie możesz zabezpieczyć całego aktora wyłącznikiem np. B25, bo przewody nie wytrzymają przy awarii.

Kolejna sprawa to zasilanie aktora. Niektóre aktory wymagają tylko zasilania z magistrali KNX, a inne także dodatkowego 230V, które jest potrzebne do działania przekaźników.

W tym wypadku wystarczy jeden wyłącznik nadprądowy przed modułem na wszystkie kanały. I tak to wygląda w większości przypadków.

Poważnie? A jak aktor ma 24 kanały, to zabezpieczysz to jednym wyłącznikiem? Nie wiedząc nic o instalacji lepiej nie dawać takich porad.

Poważnie? A jak aktor ma 24 kanały, to zabezpieczysz to jednym wyłącznikiem? Nie wiedząc nic o instalacji lepiej nie dawać takich porad.

Przepraszam mój błąd. Nie wziąłem pod uwagę aktora o tak dużej ilości kanałów. Tak czy inaczej bez tak podstawowej wiedzy malym schrzani sobie instalację.

Edytowane przez iF-Jimi

Instalacja jest robiona u mnie.

Moduły 8 kanałowe żaluzjowe póki co wrzuciłem jako 16-tki do pstrykania światłem z tego co widzę to wyjścia są 16A a moduł poza oczywiście magistralą jest zasilany dodatkowo AC 230V. Obwody oświetleniowe są 4x1,5mm i praktycznie każdy do innego punktu, więc nie wyobrażam sobie jaki by tam musiał być podłączony za element świetlny aby ten przewód lub przekaźnik w module nie wystarczył. Dodatkowa żyła póki co w zapasie na późniejsze pomysły. O ile w normalnej instalacji nie widzę problemu jak podłączyć bezpiecznik aby zdał egzamin, ale tutaj mam wątpliwość. Pojedyncze zabezpieczenie samego moduły na wejściu jego zasilania rzeczywiście może wydawać się albo nie wystarczające dla samego modułu albo zdecydowanie za duże na pojedyncze wyjście. I tak od początku powinienem postawić pytanie. W sumie mój błąd.

Instalacja jest robiona u mnie.

Moduły 8 kanałowe żaluzjowe póki co wrzuciłem jako 16-tki do pstrykania światłem z tego co widzę to wyjścia są 16A a moduł poza oczywiście magistralą jest zasilany dodatkowo AC 230V. Obwody oświetleniowe są 4x1,5mm i praktycznie każdy do innego punktu, więc nie wyobrażam sobie jaki by tam musiał być podłączony za element świetlny aby ten przewód lub przekaźnik w module nie wystarczył.

To znaczy, że masz za małą wyobraźnię :). Po pierwsze, to zdarza się, że na jednym obwodzie jest kilka lamp o dużej mocy. A po drugie te 16A dotyczy obciążanie rezystancyjnego (zwykła żarówka).

Jeżeli masz przewód 4x1,5mm2, to możesz zabezpieczyć maksymalnie wyłącznikiem 10A. Ile kanałów podłączysz pod jeden wyłącznik zależy od mocy obwodów podłączonych pod te kanały.

Tam gdzie miałem podejrzenie że będzie potrzebne większe natężenie światła lub światło o większym rozproszeniu tzn gęstsze punkty dawałem więcej obwodów. Być może wyszło trochę więcej obwodów ale takich miejsc miałem raptem kilka tj kuchnia, salon czy łazienki. W sypialniach i korytarzach dałem po kilka obwodów +1 na zapas.

PS: temat poruszyłem bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie a wydaje się że może być przydatny też dla innych.

Edytowane przez malym
poprawka

Powinieneś się stosować do wytycznych projektowych - do 20-stu opraw na jednym obwodzie - w Twoim przypadku na jednym zabezpieczeniu - wyłączniku instalacyjnym 10A jeżeli stosujesz przewód 1,5mm. To nie wszystko, teraz istotny pobór prądu przez odbiorniki "wiszące" na tym zabezpieczeniu, tak jak koledzy pisali ważny jest charakter obciążenia, do tego dołóż kwestię jakie pomieszczenia/ miejsca będą na tym samym wyłączniku - nie mieszaj np. obwodów zewnętrznych z wewnętrznymi. Żeby było "łatwiej" nie zapomnij o wyłączniku RCD - wymagany np. w pomieszczeniach typu łazienka.

Rolety - także 10A (4x1,5) charakterystyka C lub interwał czasowy na knx i także nie przesadzaj z ich ilością na jednym zabezp. proponuje max 5 rolet na jednej S-ce