Łukasz Zalewski 16.05.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 działka jest RV i RVI - grunty orne w całości - graniczy z działką leśną lasy mogą mieć prawo pierwokupu takiej działki? jakie papiery mam w ogóle sprawdzić? w sumie umowę przedwstępną już podpisałem to chyba trochę może być za późno na sprawdzanie - albo dostanę kredyt albo nie. potem - będę mógł zbudować... albo nie... Jeśli tylko graniczy z działką leśną to w porządku. Jeśli natomiast choćby fragment działki jest lasem, to niestety podpada pod ustawę i Lasy Państwowe będą miały prawo pierwokupu. Samo podpisanie umowy przedwstępnej do niczego Ciebie nie zmusza. Jeśli nie wpłaciłeś zadatku, to obie strony mogą wycofać się bez żadnych konsekwencji. Jeśli był zadatek, to mimo to sprawdź wszystko. Być może lepiej stracić kilka tysięcy niż pozostać z działką, na której nic nie zrobisz w najbliższym czasie. Z drugiej jednak strony wydaje mi się, że w niedługim czasie obie ustawy zostaną zakwestionowane przez TK, ponieważ nadmiernie ograniczają dysponowanie prywatną własnością. Obie są bublami prawnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.05.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Z drugiej jednak strony wydaje mi się, że w niedługim czasie obie ustawy zostaną zakwestionowane przez TK, ponieważ nadmiernie ograniczają dysponowanie prywatną własnością. Obie są bublami prawnymi. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... Zakwestionowane przez TK? Poważnie? W czasach, w których pani "prawnik" po administracji "kasuje"? Z jednym się zgadzam, nie bardzo wiadomo, co teraz z tym zrobić i na uspokojenie poczekamy kilka miesięcy, ale raczej nie dlatego, że sejm coś zmieni, tylko tyle trzeba będzie czekać na pierwsze wpisy hipotek do ksiąg wieczystych. Niestety teraz cierpią na tym zwykli ludzie. A tak swoją drogą jestem ciekawa, dlaczego nieruchomości rolnej nie można obciążać "ponad miarę", za to inne już można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 17.05.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Jeśli tylko graniczy z działką leśną to w porządku. Jeśli natomiast choćby fragment działki jest lasem, to niestety podpada pod ustawę i Lasy Państwowe będą miały prawo pierwokupu. Samo podpisanie umowy przedwstępnej do niczego Ciebie nie zmusza. Jeśli nie wpłaciłeś zadatku, to obie strony mogą wycofać się bez żadnych konsekwencji. Jeśli był zadatek, to mimo to sprawdź wszystko. Być może lepiej stracić kilka tysięcy niż pozostać z działką, na której nic nie zrobisz w najbliższym czasie. Z drugiej jednak strony wydaje mi się, że w niedługim czasie obie ustawy zostaną zakwestionowane przez TK, ponieważ nadmiernie ograniczają dysponowanie prywatną własnością. Obie są bublami prawnymi. Działka nie ma części leśnej, więc to mnie nie dotyczy w takim razie, dzięki. Co powinienem jeszcze sprawdzić w urzędzie? Był zadatek 10%, działka w Warszawie, więc dość dużo pieniędzy. Ta działka mi się podoba, chciałbym na niej budować. Trochę boję się sytuacji, w której kupię działkę ale już nie będę mógł wybudować domu, bo będzie problem z kredytowaniem albo PnB. Sądzicie, że jest to realne zagrożenie? Czy jeśli dostanę pieniądze na działkę to już nie powinno być problemu z domem? Edytowane 17 Maja 2016 przez loot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 17.05.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Jaka jest powierzchnia tej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 17.05.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... Zakwestionowane przez TK? Poważnie? W czasach, w których pani "prawnik" po administracji "kasuje"? Sprawa przestrzegania prawa przez obecny rząd niestety jest tutaj kluczowa. Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie nie są publikowane wyroki TK, ponieważ są uznawane jako opinie, na rozwiązanie problemu czekać wszyscy będziemy do czasu, gdy rozwiązany zostanie spór o TK. Kiedy to nastąpi? Podejrzewam, że nie wcześniej niż po zmianie prezesa TK, co ma nastąpić bodajże w grudniu. Pytanie tylko czy wybór ten zostanie uznany przez rząd i co dalej? Przykre, ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 17.05.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Jaka jest powierzchnia tej działki? 950 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 17.05.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Wedle otrzymanego dziś komunikatu z PEKAO S.A. kredyty dla takiej działki rozpatrywane będą standardowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.05.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Wedle otrzymanego dziś komunikatu z PEKAO S.A. kredyty dla takiej działki rozpatrywane będą standardowo. A ma Pan może info, co zrobią z działką trochę ponad 30 arów z wydanymi ostatecznymi warunkami zabudowy przed 30.04.2016? Pozwolenie na budowę też wydane i budowa fundamentów w toku. W gruntach zmienione na częściowo zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 17.05.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Działka ponad 30 arów - wchodzą ograniczenia w sprzedaży, więc mało prawdopodobnie że bank zdecyduje się na kredytowanie. Jeśli cześć działki jest rolna to cała działka traktowana jest jako rolna. Edytowane 17 Maja 2016 przez Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 17.05.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Wedle otrzymanego dziś komunikatu z PEKAO S.A. kredyty dla takiej działki rozpatrywane będą standardowo. czy mógłbym prosić o jakieś źródło? dwa miesiące temu byłem w tym banku pytać o kredyt na działkę i pani przy biurku powiedziała mi, że u nich coś takiego jak kredyt na działkę w ogóle nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.05.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 czy mógłbym prosić o jakieś źródło? dwa miesiące temu byłem w tym banku pytać o kredyt na działkę i pani przy biurku powiedziała mi, że u nich coś takiego jak kredyt na działkę w ogóle nie występuje. To taki skrót myślowy Chodzi raczej o kredyt na budowę na takiej działce. Działka ponad 30 arów - wchodzą ograniczenia w sprzedaży, więc mało prawdopodobnie że bank zdecyduje się na kredytowanie. Jeśli cześć działki jest rolna to cała działka traktowana jest jako rolna. Z tego co wyczytałam, to nieruchomości z wydanymi ostatecznymi przed 30.04.2016r. warunkami zabudowy nie podlegają nowej ustawie, o ile nieruchomość jest w warunkach przeznaczona na cele inne niż rolne, bez względu na rozmiar. Ale też wyczytałam wg jednej opinii, że to wyłączenie nie dotyczy ustanawiania hipotek... Co do egzekucji z nieruchomości, ja już zawodowo przed uchwaleniem ustawy wiedziałam, że same problemy z tego będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 23.05.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Ja składałem wniosek do BZWBK - odrzucony. Działka 821m2 wg rejestru gruntów to grunty orne (taki sam zapis jest w KS). Teren objęty jest MPZP i tam jest pod zabudowę jednorodzinną. Także ustawa mojej działki nie dotyczy, ale bank już się zabezpiecza i takim jak ja też kredytu nie daje.A miało być tak pięknie... Ręce odpadają z takim bankiem. Czekam jeszcze co powiedzą w Millennium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 23.05.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam jest nas więcej w tym moja osoba. Mam ten sam problem już pod koniec kwietnia miał być kredyt i zaczął się maj, marzenie o domu się oddaliło. Działka kupiona w 2011r wydane WZ, pozwolenie na budowę prawomocne 27kwietnia 2016r, zaczęta budowa(fundamenty) i odmowa banków na finansowanie.PKO BP , PKO SA, nawet PBS, pozostałe to samo BZWBK. BGŻ. Klasa ziemi V-VI wielkość 87 arów przy czym powiedziano mi że wydzielenie mniejszej nic nie zmieni. Dzisiaj rozpocząłem jednak wydzielanie 1400 m działka zyska nową księgę a w rejestrze gruntów będzie figurowała jako Bp(klasyfikacja gruntów w dziale budowlanych). W tym problem że banki zamiast opierać się na wypisie z rejestru gruntów, chcą zaświadczenia z gminy o MPZP lub studium, a ze studium wynika że działka 100m od drogi przeznaczona na budowę domów jednorodzinnych lub budowę zagrodową w dalszej części jako grunty orne. Doczepili się nawet o budowę zagrodową że nie może być takiego zapisu (PKOBP). W gminie nawet jak będzie kiedyś MPZP to i tak będzie ten zapis dmy jednorodzinne lub budowa zagrodowa. To jest jakaś chora interpretacja banków. Nie wiem jeszcze do końca czy tylko wydzielać czy zmieniać w starostwie klasyfikację na Bp co będzie się wiązało z wyższym p;odatkiem bo od całej działki, a nie tylko pod domem jak na działce o symbolu R. https://www.facebook.com/niedostanekredytuprzezpis/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 25.05.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Witam, czy przedmiotowa sytuacja coś się wyjaśniła? Posiadam działkę 1700m2 wydane warunki zabudowy w 2015r., ziemia klasy VI oczywiście rolna, nie wymaga odrolnienia, złożyłem dokumenty o pozwolenie na budowę, ale kredytu pewnie nie dostane. Ciekawe czy "przeczekanie" tej sytuacji coś da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 25.05.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Ja byłem już w wielu bankach. Żaden z tych, w których byłem nie rozpatrzy wniosku o kredyt hipoteczny pozytywnie. Podobno pomimo ustawy dotyczącej działek powyżej 3000m2 niektóre sądy odmawiają wpisania hipoteki do KW nawet mniejszych działek. Dokładnie to hipoteka nie może przekroczyc wartości działki, a jak wiemy kwota kredytu na budowę jest znacznie od niej wyższa. Jak mówią w bankach trzeba przeczekać, aż się wyjaśni.W jednym banku słyszałem, że musiałbynm zmienić zapis działki w KW, a nie zrobie tego bez zmiany statusu działki w rejestrze gruntów. Jednak w rejestrze gróntów nie zmienią statusu dopóki chociażby nie zacznę budowy.Ja mam podpisaną umowę przedstępną na zakup działki. Planowałem kredytować działkę i budowę. teraz musze wziąść gotówkowy na samą działkę, żeby nie stracić danej za działkę zaliczki. Później planuje zrobić same fundamenty, gwodeta naniesie je na mapę i to ma być podstawa do zmiany zapisów w rejstrze grótnów i później w KW. W optymistycznym scenraiuszu to sprawi, że bank udzieli mi kredytu hipotecznego na budowę.Taka to kolejna dobra zmiana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 25.05.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 (edytowane) teraz musze wziąść gotówkowy na samą działkę, żeby nie stracić danej za działkę zaliczki. Później planuje zrobić same fundamenty, gwodeta naniesie je na mapę i to ma być podstawa do zmiany zapisów w rejstrze grótnów i później w KW. W optymistycznym scenraiuszu to sprawi, że bank udzieli mi kredytu hipotecznego na budowę. Dobrze byłoby to odpowiednio rozplanować pod kątem zdolności/cenowym jeśli chodzi o przyszły kredyt hipoteczny. Nie wiem jaki masz dokładnie zamiar jeśli chodzi o kredyt, ale jeśli będziesz chciał w przyszłości skonsolidować kredyt gotówkowy łącząc go z hipoteką, to będziesz musiał liczyć się z wyższą marżą. Jeśli wystarczy zdolności, to warto byłoby wówczas zostawić przy zaciąganiu kredytu hipotecznego kredyt gotówkowy i refinansować poniesione koszty zakupu działki. Dopiero z uzyskanych w ten sposób wolnych środków spłacić kredyt gotówkowy. Zapraszam do kontaktu, a postaram się dobrać odpowiednie rozwiązanie. PS. 2.06 ma odbyć się szkolenie dla sądów wieczystoksięgowych. Być może zostanie wydana wówczas stosowna interpretacja. Edytowane 25 Maja 2016 przez Łukasz Zalewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 25.05.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 wg. mojego doradcy żaden bank nie udzieli mi kredytu na działkę rolną, oprócz jednego, który żąda 35% wkładu własnego oraz na słabych warunkach. mam nadzieję, że sytuacja się jednak wyprostuje - jeśli nie będę się ubiegał o zwrot zadatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 25.05.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Dużo się nie zmieniło zapraszam do śledzenia profilu na facebooku , który podałem. Zrzesza on ludzi w takiej sytuacji jak my jest nas coraz więcej ludzie piszą do posłów do mediów itp., jeśli to nie pomoże trzeba będzie oficjalnie wielką grupą udać się do stolicy. Właśnie od poniedziałku zacząłem wydzielać z moich 87 arów działkę na której mam już fundamenty potem zmiana klasyfikacji gruntów na Bp i w KW również. dopiero wtedy liczę ze dostanę kredyt ale z tymi interpretacjami banków nie jestem na 100% pewny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 25.05.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 nie wiem co to jest BP i KW, ale życzę powodzenia. czy wyłączenie z produkcji rolnej moze coś zmienić? obserwuję tą grupę na FB, jakiś szum się robi, mam nadzieję, że to pozmieniaja. ja jeszcze jestem w dobrej sytuacji bo nic nie kupiłem (bo nie mogę), współczuję tym, którzy mają działki i nie mogą budować "BO TAK" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.05.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Oznaczenie gruntu Bp odnosi się do terenów zurbanizowanych i zabudowanych. zurbanizowane tereny niezabudowane lub w trakcie zabudowy, oznaczone symbolem - Bp; Grunty rolne B to grunty zabudowane,dla tego rodzaju gruntów nie ma czegoś takiego jak w budowie. grunty rolne zabudowane, oznaczone symbolem - Br, Podział gruntów tuhttp://www.arslege.pl/podzial-gruntow/k173/a20878/ Pytanie co sąd wpisze w KW. I jakie oznaczenie będzie w rejestrze gruntów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts