Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odmowa przyznania kredytu na budowę - nowa ustawa o gruntach

riot

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, ja też czekam, co zrobi sąd - ostatnio dostałam wezwanie do usunięcia braków formalnych, ale nie podali żadnej podstawy prawnej oprócz ogólnej 130 kpc. Musiałam sobie szukać sama, co sąd miał na myśli - w uzupełnieniu podałam grunty zabudowane i zurbanizowane - tereny mieszkaniowe (B), zobaczymy co z tego wyjdzie. Mnie to już rybka, bo dom stoi, hipoteka dawno wpisana, ale jeśli się uda, to sąsiedzi też idą składać wniosek.

Swoją drogą, co takiego jest w ziemi rolnej, że nie można jej obciążać ponad miarę, a inne można?

Bylem dzis w 4 bankach - nikt nie udzieli kredytu na dzialke rolna

Ktos ma jakies newsy w tej sprawie?

Jak nie masz przeznaczenia pod zabudowę w WZ lub MPZP to raczej niewykonalne.

Ostatnio trafilem na odpowiedź ministra na list otwarty gdzie uznaje on za zasadne odmaiwanie obiążania hipoteki wkwotą wyższą niż wartość samej działki.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Problemy-z-hipotekami-na-dzialkach-rolnych-Banki-nieslusznie-wstrzymuja-kredyty-7406181.html

Jak nie masz przeznaczenia pod zabudowę w WZ lub MPZP to raczej niewykonalne.

Ostatnio trafilem na odpowiedź ministra na list otwarty gdzie uznaje on za zasadne odmaiwanie obiążania hipoteki wkwotą wyższą niż wartość samej działki.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Problemy-z-hipotekami-na-dzialkach-rolnych-Banki-nieslusznie-wstrzymuja-kredyty-7406181.html

Przy czym odpowiedź ministra świadczy o tym, że nie wie on o czym mówi... Mówi bowiem o nadmiernym zadłużaniu, natomiast wpisanie hipoteki wyższej niż wartość nieruchomości ma z tym niewiele wspólnego.

loot czy masz wydane warunki zabudowy, czy istnieje studium zagospodarowania?

Bracianka się myli. Refinansowanie polega na spłacie obecnego kredytu nowym. W przypadku PKO BP wewnętrznie nie jest możliwe zaciągnięcie drugiego kredytu zabezpieczając się na tej samej nieruchomości. Dlatego też wnioskując o kredyt na budowę trzeba wnioskować równocześnie o refinansowanie obecnego kredytu. Nie ma to nic wspólnego ze zdolnością kredytową.

Staram się właśnie o kredyt na budowę domu w PKO BP. Mam tam już zaciągnięty kredyt na działkę (rolną, kl. V, ale w MPZP oznaczoną jako pod budownictwo MN).

Właśnie dostałam informacje z banku, że ich rzeczoznawca wycenił już wartość mojego przyszłego domu. I tu mam pytanie: nie chcą mi podać jaka jest wartość domu wg ich rzeczoznawcy - czy mogą mi odmówić takiej informacji? i drugie pytanie - czy będą ode mnie wymagali zapłaty za usługę rzeczoznawcy?

Edytowane przez nuxe