Łukasz Zalewski 25.05.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Na 2.06 przewidziane jest spotkanie w ZBP, a także szkolenie dla sądów wieczystoksięgowych. Po tej dacie mam nadzieję, że będzie można mówić o jakimś przełomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 26.05.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 No, ja też czekam, co zrobi sąd - ostatnio dostałam wezwanie do usunięcia braków formalnych, ale nie podali żadnej podstawy prawnej oprócz ogólnej 130 kpc. Musiałam sobie szukać sama, co sąd miał na myśli - w uzupełnieniu podałam grunty zabudowane i zurbanizowane - tereny mieszkaniowe (B), zobaczymy co z tego wyjdzie. Mnie to już rybka, bo dom stoi, hipoteka dawno wpisana, ale jeśli się uda, to sąsiedzi też idą składać wniosek. Swoją drogą, co takiego jest w ziemi rolnej, że nie można jej obciążać ponad miarę, a inne można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 26.05.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Dostaem info, że Millenium dało zielone światło dla hipoteki jeśli dla działki jest przewidziana zabudowa jednorodzinna w MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 27.05.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Na dziś tak na dobrą sprawę tylko ING się opiera. Lada dzień zmienić ma się podejście w sprawie wpisów do KW (miejmy nadzieję, że rzeczywiście tak się stanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 27.05.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Moją działke banki (PEKO, DB) akceptują bo są warunki zabudowy przed 30.04 i w studium działka jest jako budownictwo mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 31.05.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Sąd wpisał mi do księgi w całości tereny mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 03.06.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Bylem dzis w 4 bankach - nikt nie udzieli kredytu na dzialke rolna Ktos ma jakies newsy w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 04.06.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Bylem dzis w 4 bankach - nikt nie udzieli kredytu na dzialke rolna Ktos ma jakies newsy w tej sprawie? Jak nie masz przeznaczenia pod zabudowę w WZ lub MPZP to raczej niewykonalne. Ostatnio trafilem na odpowiedź ministra na list otwarty gdzie uznaje on za zasadne odmaiwanie obiążania hipoteki wkwotą wyższą niż wartość samej działki. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Problemy-z-hipotekami-na-dzialkach-rolnych-Banki-nieslusznie-wstrzymuja-kredyty-7406181.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.06.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Jak nie masz przeznaczenia pod zabudowę w WZ lub MPZP to raczej niewykonalne. Ostatnio trafilem na odpowiedź ministra na list otwarty gdzie uznaje on za zasadne odmaiwanie obiążania hipoteki wkwotą wyższą niż wartość samej działki. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Problemy-z-hipotekami-na-dzialkach-rolnych-Banki-nieslusznie-wstrzymuja-kredyty-7406181.html Przy czym odpowiedź ministra świadczy o tym, że nie wie on o czym mówi... Mówi bowiem o nadmiernym zadłużaniu, natomiast wpisanie hipoteki wyższej niż wartość nieruchomości ma z tym niewiele wspólnego. loot czy masz wydane warunki zabudowy, czy istnieje studium zagospodarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 07.06.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Mam warunki zabudowy wydane w maju oraz istnieje studium. Na podstawie studium (zapis przeznaczeniu budowlanym) PKO BP twierdzi, udzieli kredytu hipotecznego na działkę i dom na tej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 08.06.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Tak, PKO BP powinno to zrobić. Z resztą nie tylko ten bank. W przypadku PKO BP będzie występował jednak problem polegający na wymogu wewnętrznego refinansowania kredytu na zakup działki w momencie dobierania środków na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 09.06.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Na czym polega problem związany z tym refinansowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 09.06.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Niższa zdolność, problem z wyższą hipoteką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 10.06.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 niewiele mi to mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 10.06.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Bracianka się myli. Refinansowanie polega na spłacie obecnego kredytu nowym. W przypadku PKO BP wewnętrznie nie jest możliwe zaciągnięcie drugiego kredytu zabezpieczając się na tej samej nieruchomości. Dlatego też wnioskując o kredyt na budowę trzeba wnioskować równocześnie o refinansowanie obecnego kredytu. Nie ma to nic wspólnego ze zdolnością kredytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 13.06.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Staram się właśnie o kredyt na budowę domu w PKO BP. Mam tam już zaciągnięty kredyt na działkę (rolną, kl. V, ale w MPZP oznaczoną jako pod budownictwo MN). Właśnie dostałam informacje z banku, że ich rzeczoznawca wycenił już wartość mojego przyszłego domu. I tu mam pytanie: nie chcą mi podać jaka jest wartość domu wg ich rzeczoznawcy - czy mogą mi odmówić takiej informacji? i drugie pytanie - czy będą ode mnie wymagali zapłaty za usługę rzeczoznawcy? Edytowane 13 Czerwca 2016 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 13.06.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 O wartości tej dowiesz się ewentualnie z umowy kredytowej, jeśli do niej dojdzie. Wówczas również zapłacisz za wycenę nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 14.06.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Ja za operat szacunkowy płaciłem (700pln) jeszczed przed decyzją o przyznaniu kredytu i nie było problemu, abym go otrzymał do wglądu zaraz po otrzymaniu przez bank - BZWBK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 14.06.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Jeżeli zapłaciłeś wcześniej to ok. Jeśli opłata nie została wniesiona, to i wglądu być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 15.06.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam,Też mam taki problem. Działka 1200mkw w tym 50mkw powierzchni rolnej i banki nie chcą mi udzielić kredytów.Nie wiem jak to rozwiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts