romeok01 14.05.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Gdyby kogoś interesował tani system automatyki domowej oparty na Rasberry Pi i oprogramowaniu Domoticz, to prowadzę bloga na ten temat, pod adresem -> https://projektpimalina2.blogspot.com/ Staram się opisywać wszystko w prosty i czytelny sposób, tak aby każdy poradził sobie sam z wykonaniem tego systemu. Koszt zakupu Rasberry Pi, to około 175 zł za Rasberry Pi2B, jest to serce systemu, na którym pracuje całość. RPi pracuje na oprogramowaniu Domoticz, instalację opisałem w tym poście -> https://projektpimalina2.blogspot.com/2015/09/instalacja-domoticz.html Systemem sterujemy z dowolnego miejsca na świecie z dostępem do internetu z przeglądarki internetowej. Na telefon z androidem jest bezpłatna aplikacja Dromotica, a na tablet dobrze nadaje się aplikacja ImperiHome. Możemy sterować zdalnie włączaniem oświetlenia po podłączeniu, bezpośrednio do Rpi przekaźników i zastosowaniu przełączników schodowych lub bezprzewodowo po zastosowaniu czujników MySensors. Zapraszam do lektury Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez romeok01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 21.07.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Czy nie wisz może jak dodać dowolny sterownik PLC do Domoticza? Czy to się pisze jakieś sterowniki? W jakim języku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.07.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Czy nie wisz może jak dodać dowolny sterownik PLC do Domoticza? Czy to się pisze jakieś sterowniki? W jakim języku? A po co miałby dodawać PLC, skoro te dwa systemy są o całe lata świetlne od PLC, a w szczególności od chińskiego badziewia PLC2011XXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 21.07.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 A po co miałby dodawać PLC, skoro te dwa systemy są o całe lata świetlne od PLC, a w szczególności od chińskiego badziewia PLC2011XXX Ja nie pytam po co tylko w jaki sposób w Domoticzu dodać nowe urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.07.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Ja nie pytam po co tylko w jaki sposób w Domoticzu dodać nowe urządzenie. A poco ktoś maiłby podłączać PLC do domoticza, skoro domoticz robi to samo co ten twój PLC, tylko lepiej? Pewnie trzeba wykorzystać te słynne biblioteki DLL i napisać sobie jakiś programik do komunikacji po LAN-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 18.09.2016 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Wkrótce oferta gotowych bramek MySensors na wykonanych na profesjonalnej płytce -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/09/oferta-gotowych-bramek-mysensors-w.html Oraz gotowe odbiorniki -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/09/oferta-gotowych-odbiornikow-mysensors.html Na zamówienie mogę zaprogramować i dodać dowolny czujnik temperatury, wilgotności,światła itd.. Zapraszam do śledzenia bloga -> http://projektpimalina.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kniazio 23.09.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Panowie. Jak połączyć apke Imperihome z Domoticzem? Jaki system wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 23.09.2016 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Na jakim urządzeniu masz zainstalowany Domoticz? Instrukcja instalacji jest dole tej strony -> https://github.com/empierre/MyDomoAtHome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kniazio 23.09.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mam to na raspberry pi3Czy musze doinstalowac cos jeszcze??Czy oprocz Domoticz potrzebuje MyDomoAtHome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 23.09.2016 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Masz tam opisane, co trzeba zrobić.Najpierw instalujesz nodeJS ,a później resztę, tak jak jest opisane.Po uruchomieniu powinno działać ImperiHome na tablecie lub telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 28.09.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Ponieważ na stronie autora MyDomoAtHome i stronie Domoticz pojawia się problem z programem do obsługi ImperiHome, dodałem wpis na blogu jak poprawnie, to zainstalować -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/09/instalacja-domoticz-z-obsuga-imperihome.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 01.10.2016 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Film na Youtube jak można sterować i monitorować całym domem na Domoticz -> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 13.11.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Nowe wpisy na blogu. Test czujnika gazu, dymu i alkoholu -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/10/czujnik-mq-2-na-odbiorniku-mysensors.html Test czujnika jakości powietrza -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/11/test-czujnika-jakosci-powietrza.html I zaległy wpis, tym razem coś na Arduino - system automatycznego nawadniania małej szklarni -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/11/automatyczne-nawadnianie-szklarni-na.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byYoa 29.11.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Nasza instalacja również oparta jest na Malinie i Domoticzu Rdzeń systemu: Malina z Domoticz'em Sterowanie oświetleniem: Przyciski dzwonkowe + przekaźniki SSR (moduły po 8x 2A) sterowane przez Arduino mega z przerobionymi bibliotekami od Mysensors - wszystko po kablach - nie radiowo Sterowanie większym kalibrem niż oświecenie: Osobne przekaźniki SSR o obciążalności np 40A - można pod to podpiąć np. żelazko bez radiatora na przekaźniku (stąd wybrałem taki duży). Sterowanie Bramami (garażowa, wjazdowa itp.): Rozwiązałem to za pomocą modyfikacji standardowego pilota wraz z esp. Ogrzewanie: Ogrzewaniem steruje mi skrypt LUA kontrolowany za pomocą termostatu w Domoticz oraz przełącznika wirtualnego (gdzie ustawiam sobie opcje w stylu "dzień/noc/poza domem itp.) Podłogówką steruje za pomocą siłowników, a kaloryferami za pomocą głowic Dunfossa na z-wave (generalnie z-wave jest do dupy i należy go unikać jak ognia - max do czego się sprawdza to właśnie takie głowice - do niczego innego NIE POLECAM ale o tym napiszę innym razem). Wahania temperatur utrzymują się w przedziale 0,2 stopnia także Sterowanie Audio/TV: Audio mam akurat firmy Marantz, więc da się taki amplituner elegancko kontrolować przez domoticza, łącznie z głośnością, ustawianiem poszczególnych stref, wejść/wyjść itp. Mam 2 strefy (salon, łazienka) i wszystko kontroluję bezpośrednio z domoticza. TV mam na androidzie (a drugie z tv boxem androidowym), więc wszystko steruję za pomocą komórki lub pilota z żyroskopem, który działa jak myszka. Alarm/kontrola ruchu itp. Nie radzę tu stosowania tzw. multisensorów itp. Mogą kusić ze względu na stosunek ceny/wyglądu/teoretycznej bezproblemowości i plug and play. Otóż jest to badziew. Zarówno fibaro jak i aeon pełnią bardziej funkcje zabawki niż czegoś co ma mieć jakieś konkretne zastosowanie. Te czujniki się wieszają, przekłamują wartości, nie są wcale takie proste do zintegrowania - jest to spowodowane specyfiką samego protokołu z-wave jak i taniością wykonania. Są sprzedawane za 250zł tak więc koszt wykonania nie przekracza myślę 25zł... A jak wiadomo koszt skalibrowanego czujnika temperatury w chinach kosztuje +- 25zł... (nie mówię tu o nieskalibrowanych DHT22 czy 11, które są oczywiście tańsze). Dlatego dużo lepiej zmontować sobie samemu taki multisensor na bazie chociażby ESP i czujnika ruchu BOSCH'a - ja tak zrobiłem i działa to rewelacyjnie. Monitoring rozwiązałem za pomocą kamer ip, a jako rejestrator serwer synology NAS. Działa to wszystko bardzo ok (mowa o NAS, bo same kamery to kolejna przeprawa) Dodatkowe rzeczy, które mam w instalacji i cieszą : -Automatyczne zamykanie zaworów wody w przypadku wykrycia zalania - Kilka scenariuszy (np. automatyczne włączenie/wyłączenie głośników w przypadku włączenia/wyłączenia komputera, powiadamianie o aktywności w domu jeśli system nie wykryje wewnątrz żadnego z domowników - nawet jeśli alarm nie jest uzbrojony, czy chociażby automatyczne włączenie światełek małej mocy w drodze do łazienki w nocy... Całość sterowana oczywiście zdalnie z telefonu logując się po VPN. Domem można sterować za pomocą www domoticza lub aplikacji ImperiHome. Tam też wstawione są kamery z monitoringu. CO JESZCZE DO ZROBIENIA: - Stacja pogodowa Obecnie kompletuje części. Będzie bazować na ESP wraz z czujnikami temp. wilgotności, ilości pyłów zawieszonych, uv i oświetlenia. Całość zasilana przez panel słoneczny. Obudowę wydrukuje na drukarce 3d według jednego z popularniejszych projektów na Thingiverse. - Sterowanie żaluzjami. Nie mam na razie pomysłu jak się tym zająć, żeby to ładnie wyglądało Na pewno jeszcze dużo rzeczy pominąłem. Jeśli ktoś jest zainteresowany jak działają poszczególne elementy i jak się sprawdzają na dłuższą metę i dlaczego tak, a nie inaczej, to chętnie napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 30.11.2016 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Ze swojej strony dodam że domoticz świetnie dogaduje się z Satelem Integra również z temperaturami i roletami. U mnie działa na satelu 80 czujników na wejściach i 60 urządzeń na wyjściach. U mnie na ten moment Rolety sa bezobsługowe ale mające możliwość sterowania z panela TSG, tabletu i klamki w oknach w zależności od pory i zdarzenia. Mam zintegrowany sterownik pieca na ekogroszek Recalart Multifun z czujnikiem żaru - jak ktoś musi mieć węglowy to polecam to rozwiązanie. Sterowanie głowicami grzejników mam po wifi. Przez ostatnie 2 miesiące testowałem switche 230V blebox i działa to bardzo stabilnie wiec podjąłem decyzję że montuje na wszystkie grzejniki ale w wersji 24V. Oświetleniem u mnie zarządzają dimmery i switche (blebox.eu) - od 2 lat bez żadnych zwiech i awarii. Może raz jedno urzadzenie jak elektrownia sobie przez pół dnia dyskotekę u nas robiła. Do tego jest to taka inteligencja rozproszona wiec w przypadku awarii domoticza działa standardowo z wyłącznika. W tym tygodniu podłączam kolejnych kilkanaście urządzeń MySensors. Dotychczas mam ich kilka DHT22 + DS18B20 + czujnik poziomu węgla w zasobniku i tylko z Ds18B20 zanotowałem małe problemy - od czasu do czasu nie wysyłają danych. Potem wraca do normy. Zobaczymy czy zmiana softu coś pomoże. Do sterowania tanimi urzadzniami 433Mh używam RFLink . Miało byc tylko do zabawy a okazuje się ze rewelacyjnie się sprawdza. Również chińskie piry i kontraktony zasilane bateriami działają bardzo dobrze (używam ich do zabezpieczenia szaf i szafek z rzeczami osobistymi, drzwi wewnętrznych itp. Zobaczymy jak długo wytrzymają na bateriach. Wizualizacja i sterowanie oczywiście Imperihome. Do dzisiaj podałczone ponad 400 urzadzeń/odczytów i domoticz daje radę choć raz przez nadmierną zabawę musiałem postawić system od nowa. (czyt z obrazu karty i kopi danych) - 10 min pracy. Cały czas zastanawiam się nad kamerami IP co wybrać - byYoa czy masz coś przetestowanego? Mam w sumie podłączoną jakaś kamerę EURA 1,3mpix - działa z małymi zwiechami - podłączyłem do za słabego zasilacza. Do sterowania roletami proponuje rollershutter od blebox. Działają zdecydowanie pewniej niż z-wave. Nie wiem czy są już zintegrowane - jesli nie to w najbizszym czasie pewnie będą. Bardzo chętnie wysłucham o wszystkich twoich pomysłach i rozwiązaniach. Tez mam sporo zrobione ale w sumie nic odkrywczego o czym internet by nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 20.12.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Takiego czegoś właśnie szukam!Chcę opomiarować swoją pompę ciepła - temp. zasilania, powrotu, zużycie energii elektr., temp. zewnętrzna, wilgotność itd. i z tego co powoli czytam, to to wszystko bez problemu da się odczytać przy pomocy Domoticz + ImperiHome na iOS (iPhone/iPad).Wiadomo, że zacząć muszę od zakupienia Raspberry PI. A gdzie najlepiej kupować wszelakie czujniki? Czym czytać zużytą en. elektr.?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 20.12.2016 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Energię elektryczną można mierzyć czujnikiem światła na LM393, liczy on mignięcia diody w nowych licznikach energii elektrycznej, jest to opisane na stronie MySensors:https://www.mysensors.org/build/pulse_power Ja czujniki kupuje w sklepach Telmal, Propox lub na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 20.12.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Super, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr1982 12.04.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam forumowiczówOd 2 lat mieszkam w nowym domu i tyle również zastanawiam się na inteligentnym systemem i w końcu trafiłem tutaj.Elektryka jest poprowadzona tak, że wszystkie przewody od wyłączników prowadzone są do rozdzielni gdzie są połączone (nie ma puszek połączeniowych w ścianach), dodatkowo do każdego miejsca gdzie są puszki na wyłączniki poprowadzony jest równolegle przewód 4 żyłowy KNX.Skrętka komputerowa jest poprowadzona do miejsc przewidzianych na telewizor.Chciałbym w każdym pomieszczeniu najlepiej z miejsca gdzie są wyłączniki czytać temperaturę do sterowania siłownikami od podłogówki oraz ogrzewania ściennego oraz sterować oświetleniem. Proszę o jakieś sugestie od czego zacząć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr1982 12.04.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Zastanawia mnie czy przewód KNX posłuży jako szyna danych czy będę musiał korzystać z przewodów 3*1,5 od zwykłych wyłączników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts