Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani system automatyki domowej oparty na Rasberry Pi i Domoticz

Recommended Posts

Gdyby kogoś interesował tani system automatyki domowej oparty na Rasberry Pi i oprogramowaniu Domoticz, to prowadzę bloga na ten temat, pod adresem -> https://projektpimalina2.blogspot.com/

Staram się opisywać wszystko w prosty i czytelny sposób, tak aby każdy poradził sobie sam z wykonaniem tego systemu.

Koszt zakupu Rasberry Pi, to około 175 zł za Rasberry Pi2B, jest to serce systemu, na którym pracuje całość.

RPi pracuje na oprogramowaniu Domoticz, instalację opisałem w tym poście -> https://projektpimalina2.blogspot.com/2015/09/instalacja-domoticz.html

Systemem sterujemy z dowolnego miejsca na świecie z dostępem do internetu z przeglądarki internetowej.

Na telefon z androidem jest bezpłatna aplikacja Dromotica, a na tablet dobrze nadaje się aplikacja ImperiHome.

Możemy sterować zdalnie włączaniem oświetlenia po podłączeniu, bezpośrednio do Rpi przekaźników i zastosowaniu przełączników schodowych lub bezprzewodowo po zastosowaniu czujników MySensors.

Zapraszam do lektury :)

domoticz.jpg

ImperiHome.jpg

Edytowane przez romeok01

• 2 months później...
  • 1 month później...

Wkrótce oferta gotowych bramek MySensors na wykonanych na profesjonalnej płytce -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/09/oferta-gotowych-bramek-mysensors-w.html

Oraz gotowe odbiorniki -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/09/oferta-gotowych-odbiornikow-mysensors.html

Na zamówienie mogę zaprogramować i dodać dowolny czujnik temperatury, wilgotności,światła itd..

Zapraszam do śledzenia bloga -> http://projektpimalina.blogspot.com/

• 1 month później...

Nowe wpisy na blogu.

Test czujnika gazu, dymu i alkoholu -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/10/czujnik-mq-2-na-odbiorniku-mysensors.html

Test czujnika jakości powietrza -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/11/test-czujnika-jakosci-powietrza.html

I zaległy wpis, tym razem coś na Arduino - system automatycznego nawadniania małej szklarni -> http://projektpimalina.blogspot.com/2016/11/automatyczne-nawadnianie-szklarni-na.html

• 3 weeks później...

Nasza instalacja również oparta jest na Malinie i Domoticzu

15032148_1273612172689682_1363778656074336840_n-2.jpg

Rdzeń systemu:

Malina z Domoticz'em

Sterowanie oświetleniem:

Przyciski dzwonkowe + przekaźniki SSR (moduły po 8x 2A) sterowane przez Arduino mega z przerobionymi bibliotekami od Mysensors - wszystko po kablach - nie radiowo

Sterowanie większym kalibrem niż oświecenie:

Osobne przekaźniki SSR o obciążalności np 40A - można pod to podpiąć np. żelazko bez radiatora na przekaźniku (stąd wybrałem taki duży).

Sterowanie Bramami (garażowa, wjazdowa itp.):

Rozwiązałem to za pomocą modyfikacji standardowego pilota wraz z esp.

Ogrzewanie:

Ogrzewaniem steruje mi skrypt LUA kontrolowany za pomocą termostatu w Domoticz oraz przełącznika wirtualnego (gdzie ustawiam sobie opcje w stylu "dzień/noc/poza domem itp.)

Podłogówką steruje za pomocą siłowników, a kaloryferami za pomocą głowic Dunfossa na z-wave (generalnie z-wave jest do dupy i należy go unikać jak ognia - max do czego się sprawdza to właśnie takie głowice - do niczego innego NIE POLECAM ale o tym napiszę innym razem). Wahania temperatur utrzymują się w przedziale 0,2 stopnia także

Sterowanie Audio/TV:

Audio mam akurat firmy Marantz, więc da się taki amplituner elegancko kontrolować przez domoticza, łącznie z głośnością, ustawianiem poszczególnych stref, wejść/wyjść itp. Mam 2 strefy (salon, łazienka) i wszystko kontroluję bezpośrednio z domoticza.

TV mam na androidzie (a drugie z tv boxem androidowym), więc wszystko steruję za pomocą komórki lub pilota z żyroskopem, który działa jak myszka.

Alarm/kontrola ruchu itp.

Nie radzę tu stosowania tzw. multisensorów itp. Mogą kusić ze względu na stosunek ceny/wyglądu/teoretycznej bezproblemowości i plug and play. Otóż jest to badziew. Zarówno fibaro jak i aeon pełnią bardziej funkcje zabawki niż czegoś co ma mieć jakieś konkretne zastosowanie. Te czujniki się wieszają, przekłamują wartości, nie są wcale takie proste do zintegrowania - jest to spowodowane specyfiką samego protokołu z-wave jak i taniością wykonania. Są sprzedawane za 250zł tak więc koszt wykonania nie przekracza myślę 25zł... A jak wiadomo koszt skalibrowanego czujnika temperatury w chinach kosztuje +- 25zł... (nie mówię tu o nieskalibrowanych DHT22 czy 11, które są oczywiście tańsze). Dlatego dużo lepiej zmontować sobie samemu taki multisensor na bazie chociażby ESP i czujnika ruchu BOSCH'a - ja tak zrobiłem i działa to rewelacyjnie.

Monitoring rozwiązałem za pomocą kamer ip, a jako rejestrator serwer synology NAS. Działa to wszystko bardzo ok (mowa o NAS, bo same kamery to kolejna przeprawa)

Dodatkowe rzeczy, które mam w instalacji i cieszą :

-Automatyczne zamykanie zaworów wody w przypadku wykrycia zalania

- Kilka scenariuszy (np. automatyczne włączenie/wyłączenie głośników w przypadku włączenia/wyłączenia komputera, powiadamianie o aktywności w domu jeśli system nie wykryje wewnątrz żadnego z domowników - nawet jeśli alarm nie jest uzbrojony, czy chociażby automatyczne włączenie światełek małej mocy w drodze do łazienki w nocy...

Całość sterowana oczywiście zdalnie z telefonu logując się po VPN. Domem można sterować za pomocą www domoticza lub aplikacji ImperiHome. Tam też wstawione są kamery z monitoringu.

CO JESZCZE DO ZROBIENIA:

- Stacja pogodowa Obecnie kompletuje części. Będzie bazować na ESP wraz z czujnikami temp. wilgotności, ilości pyłów zawieszonych, uv i oświetlenia. Całość zasilana przez panel słoneczny. Obudowę wydrukuje na drukarce 3d według jednego z popularniejszych projektów na Thingiverse.

- Sterowanie żaluzjami. Nie mam na razie pomysłu jak się tym zająć, żeby to ładnie wyglądało

Na pewno jeszcze dużo rzeczy pominąłem. Jeśli ktoś jest zainteresowany jak działają poszczególne elementy i jak się sprawdzają na dłuższą metę i dlaczego tak, a nie inaczej, to chętnie napiszę.

Ze swojej strony dodam że domoticz świetnie dogaduje się z Satelem Integra również z temperaturami i roletami. U mnie działa na satelu 80 czujników na wejściach i 60 urządzeń na wyjściach. U mnie na ten moment Rolety sa bezobsługowe :) ale mające możliwość sterowania z panela TSG, tabletu i klamki w oknach w zależności od pory i zdarzenia.

Mam zintegrowany sterownik pieca na ekogroszek Recalart Multifun z czujnikiem żaru - jak ktoś musi mieć węglowy to polecam to rozwiązanie.

Sterowanie głowicami grzejników mam po wifi. Przez ostatnie 2 miesiące testowałem switche 230V blebox i działa to bardzo stabilnie wiec podjąłem decyzję że montuje na wszystkie grzejniki ale w wersji 24V.

Oświetleniem u mnie zarządzają dimmery i switche (blebox.eu) - od 2 lat bez żadnych zwiech i awarii. Może raz jedno urzadzenie jak elektrownia sobie przez pół dnia dyskotekę u nas robiła. Do tego jest to taka inteligencja rozproszona wiec w przypadku awarii domoticza działa standardowo z wyłącznika.

W tym tygodniu podłączam kolejnych kilkanaście urządzeń MySensors. Dotychczas mam ich kilka DHT22 + DS18B20 + czujnik poziomu węgla w zasobniku i tylko z Ds18B20 zanotowałem małe problemy - od czasu do czasu nie wysyłają danych. Potem wraca do normy. Zobaczymy czy zmiana softu coś pomoże.

Do sterowania tanimi urzadzniami 433Mh używam RFLink . Miało byc tylko do zabawy a okazuje się ze rewelacyjnie się sprawdza. Również chińskie piry i kontraktony zasilane bateriami działają bardzo dobrze (używam ich do zabezpieczenia szaf i szafek z rzeczami osobistymi, drzwi wewnętrznych itp. Zobaczymy jak długo wytrzymają na bateriach.

Wizualizacja i sterowanie oczywiście Imperihome.

Do dzisiaj podałczone ponad 400 urzadzeń/odczytów i domoticz daje radę choć raz przez nadmierną zabawę musiałem postawić system od nowa. (czyt z obrazu karty i kopi danych) - 10 min pracy.

Cały czas zastanawiam się nad kamerami IP co wybrać - byYoa czy masz coś przetestowanego? Mam w sumie podłączoną jakaś kamerę EURA 1,3mpix - działa z małymi zwiechami - podłączyłem do za słabego zasilacza.

Do sterowania roletami proponuje rollershutter od blebox. Działają zdecydowanie pewniej niż z-wave. Nie wiem czy są już zintegrowane - jesli nie to w najbizszym czasie pewnie będą.

Bardzo chętnie wysłucham o wszystkich twoich pomysłach i rozwiązaniach. Tez mam sporo zrobione ale w sumie nic odkrywczego o czym internet by nie pisał.

• 3 weeks później...

Takiego czegoś właśnie szukam!

Chcę opomiarować swoją pompę ciepła - temp. zasilania, powrotu, zużycie energii elektr., temp. zewnętrzna, wilgotność itd. i z tego co powoli czytam, to to wszystko bez problemu da się odczytać przy pomocy Domoticz + ImperiHome na iOS (iPhone/iPad).

Wiadomo, że zacząć muszę od zakupienia Raspberry PI. A gdzie najlepiej kupować wszelakie czujniki? Czym czytać zużytą en. elektr.?

Pozdrawiam.

• 3 months później...

Witam forumowiczów

Od 2 lat mieszkam w nowym domu i tyle również zastanawiam się na inteligentnym systemem i w końcu trafiłem tutaj.

Elektryka jest poprowadzona tak, że wszystkie przewody od wyłączników prowadzone są do rozdzielni gdzie są połączone (nie ma puszek połączeniowych w ścianach), dodatkowo do każdego miejsca gdzie są puszki na wyłączniki poprowadzony jest równolegle przewód 4 żyłowy KNX.

Skrętka komputerowa jest poprowadzona do miejsc przewidzianych na telewizor.

Chciałbym w każdym pomieszczeniu najlepiej z miejsca gdzie są wyłączniki czytać temperaturę do sterowania siłownikami od podłogówki oraz ogrzewania ściennego oraz sterować oświetleniem. Proszę o jakieś sugestie od czego zacząć. Pozdrawiam