Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzień dobry wszystkim

mam nadzieję, że w dobrym dziale piszę, jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu.

otrzymaliśmy WZ na działkę, którą chcemy kupić.

wyimki z WZ:

- max. wysokość budynku - 9 metrów (tego się spodziewaliśmy)

- kąt nachylenia dachu 30-50 stopni (tego się nie spodziewaliśmy)

chcemy zbudować taki lub podobny dom: http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-3

no i zaczyna się problem, bo zwiększenie kąta do 30 stopni z projektowych 25 stopni - oprócz tego, że zdefasonuje nieco bryłę to nie zmieści się wg. moich obliczeń na wysokość.

opcje jakie widzę:

1. podnieść dach, a nóż się zmieści :)

2. zmniejszyć podsufitkę, kąt się wtedy zwiekszy

3. zaprojektować dom od podstaw, nie korzystać z gotowca - powinno się udać.

4. zrobic skosy, ale tego bym bardzo nie chciał

np. ten dom: http://www.mgprojekt.com.pl/helios mieści się w 9m i 30 stopniach dachu - nie wiem skąd są te różnice, bo chyba wysokość pomieszczeń powinna być podobna, więc myślę, że jest to do zrobienia?

jeśli macie jakieś pomysły łącznie z tym jak to obejść na poziomie urzędu dajcie znać (może być PW).

pozdrawiam!

np. w tym

Witam,

a masz tam wymóg wysokości od poziomu terenu do poziomu dachu?

Ja też chciałem taki dom budować, ale w końcu zrezygnowałem na rzecz skosów (dużo tańszy dom)

Jakbym miał budować piętrowy to tylko z płaskim dachem, jak oglądałem na żywo domy typu Kasjopeja to wg Mnie domy z 30 stopniami nie podobały mi się.

22 - 25 stopni to max.

Helios ma wysokość pomieszczeń na piętrze 2,5 (trochę mało) jakbyś chciała trochę podwyższyć to wyjdziesz poza 9 m.

loot - kiedy dostaliście WZ? Jeśli przed 30 kwietnia to jest ok.

Nie przejmujcie się, możecie zbudować dom z dwuspadowym dachem, gdzie ścianka kolankowa jest wysoka tj. 2 m i wtedy spełnisz warunki dotyczące dachu i będziesz prawie pełne piętro. MI się podobają takie domy i są tańsze w budowie niż domy z wielospadowym dachem.

Chodzi o dom w tym stylu

9259_e008b791_main.jpg

Nie przejmujcie się, możecie zbudować dom z dwuspadowym dachem, gdzie ścianka kolankowa jest wysoka tj. 2 m i wtedy spełnisz warunki dotyczące dachu i będziesz prawie pełne piętro. MI się podobają takie domy i są tańsze w budowie niż domy z wielospadowym dachem.

Chodzi o dom w tym stylu

Niestety banki nie chcą udzielać kredytu nawet na działkach z rozpoczętą budową wszystko co jest gruntem rolnym podlega nowej ustawie o hipotekach i egzekucji z nich .

Chodzi o dom w tym stylu

WZ jest datowane na 4 maja a ten domek wygląda jakby miał więcej niż 9 metrów...

dom - tego nie wiem, ale tutaj możesz pokombinować i na pewno coś wymyślicie. Ja mam dom z poddaszem, mam ściankę kolankową 1,1 m, dach 38 stopni i wysokość domu jest 7,83 m więc mógłbym podwyższyć ściankę o 1 metr i byłoby poniżej 9 m. A jeszcze możesz z dachem kombinować,

Odnośnie kredytu - to z tego co czytam będą problemy z kredytem

Niby tak ale powstaje kolejne kuriozum,WZ niby ostateczne ale zgodnie z przepisami obowiązuje do momentu wejścia w życie MPZP wtedy traci moc,więc ktoś kupuje działkę taką z WZ nie rozpoczyna budowy i w międzyczasie wchodzi w życie MPZP który działkę pozostawia rolną wtedy jest problem dla banku przepisy jedno a szacowanie ryzyka drugie.