loot 14.05.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 dzień dobry wszystkim mam nadzieję, że w dobrym dziale piszę, jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu. otrzymaliśmy WZ na działkę, którą chcemy kupić. wyimki z WZ: - max. wysokość budynku - 9 metrów (tego się spodziewaliśmy) - kąt nachylenia dachu 30-50 stopni (tego się nie spodziewaliśmy) chcemy zbudować taki lub podobny dom: http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-3 no i zaczyna się problem, bo zwiększenie kąta do 30 stopni z projektowych 25 stopni - oprócz tego, że zdefasonuje nieco bryłę to nie zmieści się wg. moich obliczeń na wysokość. opcje jakie widzę: 1. podnieść dach, a nóż się zmieści 2. zmniejszyć podsufitkę, kąt się wtedy zwiekszy 3. zaprojektować dom od podstaw, nie korzystać z gotowca - powinno się udać. 4. zrobic skosy, ale tego bym bardzo nie chciał np. ten dom: http://www.mgprojekt.com.pl/helios mieści się w 9m i 30 stopniach dachu - nie wiem skąd są te różnice, bo chyba wysokość pomieszczeń powinna być podobna, więc myślę, że jest to do zrobienia? jeśli macie jakieś pomysły łącznie z tym jak to obejść na poziomie urzędu dajcie znać (może być PW). pozdrawiam! np. w tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.05.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam, a masz tam wymóg wysokości od poziomu terenu do poziomu dachu?Ja też chciałem taki dom budować, ale w końcu zrezygnowałem na rzecz skosów (dużo tańszy dom)Jakbym miał budować piętrowy to tylko z płaskim dachem, jak oglądałem na żywo domy typu Kasjopeja to wg Mnie domy z 30 stopniami nie podobały mi się.22 - 25 stopni to max.Helios ma wysokość pomieszczeń na piętrze 2,5 (trochę mało) jakbyś chciała trochę podwyższyć to wyjdziesz poza 9 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 15.05.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 chciałabym mieć wymóg dla dachu 30-50st. :/ u nas 40-45, a ja chciałam parterówkę pójdziemy jeszcze rozmawiać, cyz jest szansa na odstępstwo i zgodę na dach 30st - wtedy będzie parter, jak sie nie zgodzą będziemy musieli budować poddasze ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.05.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 no tak to jest w Polsce, chyba z 5% lokalizacji pozwala na budowę domu piętrowego z płaskim dachem, mi udało się zmienić pierwotną decyzję o WZ (draft) po rozmowie z urbanistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 15.05.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 U nas nie ma WZ jest uchwalony MPZP wiec zobaczymy czy uda sie cos zmienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.05.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Jeśli planujecie zakup działki lub budowę na kredyt to http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248780-odmowa-przyznania-kredytu-na-budowę-nowa-ustawa-o-gruntach&p=7143649#post7143649 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 16.05.2016 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 dzięki czyli w sumie - ciężko będzie zbudować coś podobnego do tego co chcemy, a nawet prawdopodobnie nic na razie nie zbudujemy, bo nie dostaniemy kredytu... normalnie wow, i do mnie dobra zmiana dotarła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 16.05.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 loot - kiedy dostaliście WZ? Jeśli przed 30 kwietnia to jest ok. Nie przejmujcie się, możecie zbudować dom z dwuspadowym dachem, gdzie ścianka kolankowa jest wysoka tj. 2 m i wtedy spełnisz warunki dotyczące dachu i będziesz prawie pełne piętro. MI się podobają takie domy i są tańsze w budowie niż domy z wielospadowym dachem. Chodzi o dom w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 loot - kiedy dostaliście WZ? Jeśli przed 30 kwietnia to jest ok. Nie przejmujcie się, możecie zbudować dom z dwuspadowym dachem, gdzie ścianka kolankowa jest wysoka tj. 2 m i wtedy spełnisz warunki dotyczące dachu i będziesz prawie pełne piętro. MI się podobają takie domy i są tańsze w budowie niż domy z wielospadowym dachem. Chodzi o dom w tym stylu Niestety banki nie chcą udzielać kredytu nawet na działkach z rozpoczętą budową wszystko co jest gruntem rolnym podlega nowej ustawie o hipotekach i egzekucji z nich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 16.05.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 bejaro, czyżby na pewno? Czytałem ustawę i jasno jest napisane, że z ustawy wyłączone są grunty rolne które prze 30 kwietnia uzyskały ostateczną decyzję WZ http://warunki-zabudowy.com.pl/grunty-rolne-ustawa-uchwalona/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 16.05.2016 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 loot - kiedy dostaliście WZ? Jeśli przed 30 kwietnia to jest ok. Nie przejmujcie się, możecie zbudować dom z dwuspadowym dachem, gdzie ścianka kolankowa jest wysoka tj. 2 m i wtedy spełnisz warunki dotyczące dachu i będziesz prawie pełne piętro. MI się podobają takie domy i są tańsze w budowie niż domy z wielospadowym dachem. Chodzi o dom w tym stylu WZ jest datowane na 4 maja a ten domek wygląda jakby miał więcej niż 9 metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 16.05.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 dom - tego nie wiem, ale tutaj możesz pokombinować i na pewno coś wymyślicie. Ja mam dom z poddaszem, mam ściankę kolankową 1,1 m, dach 38 stopni i wysokość domu jest 7,83 m więc mógłbym podwyższyć ściankę o 1 metr i byłoby poniżej 9 m. A jeszcze możesz z dachem kombinować, Odnośnie kredytu - to z tego co czytam będą problemy z kredytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Niby tak ale powstaje kolejne kuriozum,WZ niby ostateczne ale zgodnie z przepisami obowiązuje do momentu wejścia w życie MPZP wtedy traci moc,więc ktoś kupuje działkę taką z WZ nie rozpoczyna budowy i w międzyczasie wchodzi w życie MPZP który działkę pozostawia rolną wtedy jest problem dla banku przepisy jedno a szacowanie ryzyka drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts