Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu w domku letniskowym.

miq11

Recommended Posts

Cześć.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem domku letniskowego, niestety ma on nieocieplony dach. W chwili obecnej mam krokwie o przekroju 5x15 cm pokryte płytami OSB o grubości 15 mm, na które jest nałożona papa. Docelowo na papie chcę położyć gont bitumiczny. Szczeliny miedzy dachem a ścianami wyłożyłem aluminiową siatką na robale i gryzonie.

Wykonawca domku doradza mi wyłożenie dachu od spodu folią nieprzepuszczalną, następnie w przestrzeń pomiędzy krokwiami włożenie wełny mineralnej 15 cm, na to folia paroprzepuszczalna i na to płyta GKP. Powinno to wyglądać jak na rysunku poniżej:

dach.jpg

Pytania mam następujące:

- Czy takie rozwiązanie w ogóle się sprawdzi? Czy nie będzie problemu z kondensacją pary w którymś miejscu?

- Czy jeżeli krokwie mają 15 cm i wlożę tam 15 cm wełnę to czy przestrzeń pomiędzy folią nieprzepuszczalną a płytą OSB nie będzie za mała jak na wentylowanie dachu pod gontem?

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź, nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu :(

Moim zdaniem jedyne słuszne rozwiązanie to tak:

1. Między krokwie dać wełnę 12cm, tak aby między wełna w OSB była wyraźna szczelina. Jeżeli za mało wełny to można dać dodatkowa warstwę prostopadle do krokwi. Na ta wełnę od środka folia PAROIZOLACYJNA i dopiero płyty g-k.

2. Przy tym rozwiązaniu niezbędne jest stworzenie wlotu powietrza w okolicach rynny tak aby powietrzne śmiało mogło wlatywac w tą przestrzeń między wełna a OSB. W kalenicy musi byś wylot tego powietrza.

Wydaje mi się że jest to jedyne rozwiązanie pozwalające Twój dach.

Dziękuję CI za opinię.

Miejsce na szczelinę w okolicach rynny jest przygotowane, pisałem o nim, że obijałem je siatką. Nie byłem tylko pewien jak duża musi być przerwa między watą a OSB. Czyli wg Ciebie folia nieprzepuszczalna miedzy watą a OSB nie ma sensu? BYłoby to o tyle dobre, że woda która mogłaby się kondensować na OSB mogłaby spływać na dół a nie moczyłaby wełny.

Ta szczelina między OSB w wełna jest po to zeby właśnie para wodna się nie skraplala. Cieple powietrze ma większą pojemność "wodna" i w momencie kiedy to ciepłe powietrze napotka zimne OSB nastąpi skroplenie. Aby tego uniknąć należy stworzyć droższa szczelinę wentylacyjna, wtedy to ciepłe powietrze hmm... Wyrowna swoje ciśnienie z zimnym i zostanie wywiane przez kalenice. Przy tym rozwiązaniu o którym piszesz, moim zdaniem na 100% para wodna będzie się skraplac na tej foli między wełna a OSB co doprowadzi do zawilgocenia wełny.

Podobnie rzecz ma się z garnkiem. Jeżeli nalejesz do garnka wody i zaczniesz ja gotować a garnek będzie miał przykrywke, bo będziesz naocznie widział jak para wodna się skrapla na zimnej pokrowce. Wystarczy że uniesiesz pokrywkę na 2-3 cm a efekt się wyraźnie zmniejszy. Oczywiście w domu nie panują aż takie temperatury ale zasada jest podobna.

Ostatnio miałem taki przypadek gdzie dach był oplytowany a wykonawca ocieplenia nie zostawił szczeliny wentylacyjnej( mimo że był informowany). Położyli wszędzie płyty g-k, efekt był taki że po rozbiórce kawałka OSB po 2 miesiącach już było zagrzybiale.