Mateo_ 15.05.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Hej moja ciocia ma problem z ogrzewaniem, dzięki z góry za pomoc! "Mieszkam w budynku wielorodzinnym, większość udziału ma urząd miasta, ja jestem współwłaścicielem. Aktualną instalacją grzewczą w budynku w moim mieszkaniu jest kominek na drzewo+węgiel do tego bojler z możliwością grzania na prąd. Kominiarz stwierdził, że kominy są nieszczelne i nie powinno się palić w tam budynku takim kominkiem ponieważ ten budynek był przystosowany do palenia przez piece kaflowe. Stan aktualny jest taki, że niedługo zabronią palić tym kominkiem a aktualne szyby dymowe chcą przekształcić na wentylację. Budynek jest pod nadzorem konserwatora zabytków. Nie pozwala on na wybudowanie nowego komina z mojego mieszkania na piec gazowy. Jedynym wyjściem jakim mi zaproponowano to grzanie na prąd. Czy jedynym wyjściem jest tylko prąd, co polecacie jak ten temat ugryźć? Czym zastąpić kominek i grzejniki od kominka? Czy mogę domagać się jakiegokolwiek odszkodowania za takie decyzje? Budowa kominka plus w tamtym roku były dokładane nowe grzejniki i instalacja " Osobiście dla mnie jest to chore za takie idiotyczne pomysły, z sezonu na sezon zmiana planów o 180stopni, zabronią a człowiek ma się martwić sam co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.05.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Hej moja ciocia ma problem z ogrzewaniem, dzięki z góry za pomoc! " Mieszkam w budynku wielorodzinnym, większość udziału ma urząd miasta, ja jestem współwłaścicielem. Aktualną instalacją grzewczą w budynku w moim mieszkaniu jest kominek na drzewo+węgiel do tego bojler z możliwością grzania na prąd. Kominiarz stwierdził, że kominy są nieszczelne i nie powinno się palić w tam budynku takim kominkiem ponieważ ten budynek był przystosowany do palenia przez piece kaflowe. Stan aktualny jest taki, że niedługo zabronią palić tym kominkiem a aktualne szyby dymowe chcą przekształcić na wentylację. Budynek jest pod nadzorem konserwatora zabytków. Nie pozwala on na wybudowanie nowego komina z mojego mieszkania na piec gazowy. Jedynym wyjściem jakim mi zaproponowano to grzanie na prąd. Czy jedynym wyjściem jest tylko prąd, co polecacie jak ten temat ugryźć? Czym zastąpić kominek i grzejniki od kominka? Czy mogę domagać się jakiegokolwiek odszkodowania za takie decyzje? Budowa kominka plus w tamtym roku były dokładane nowe grzejniki i instalacja " Osobiście dla mnie jest to chore za takie idiotyczne pomysły, z sezonu na sezon zmiana planów o 180stopni, zabronią a człowiek ma się martwić sam co dalej. I bardzo dobrze że zakazują syfic powietrze i za to syfienie chciałbyś jeszcze odszkodowanie ? Ja mieszkałem do nie dawna w mieszkaniu 52m2 i od X lat za ogrzewanie miejskie placilem 2000zl rocznie czyli tyle ile za 5 lat grzania w obecnym domu 2,5x większym od mieszkania i jakoś nie narzekalem. Niestety czasy PRL-u minęły chociaż PIS chce powrotu tej epoki i nie ma nic za darmo. Pakuj tam prąd,przejdź na taryfę G12W i będzie nie dużo więcej niż gdybyś grzal te mieszkanie gazem ziemnym. Jak Ci nie pasuje to sprzedaj mieszkanie i kupuj takie gdzie jest ogrzewanie miejskie to zapłacisz znacznie więcej albo lepianka i jako pustelnia w lesie. Edytowane 15 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 16.05.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Hej moja ciocia ma problem z ogrzewaniem, dzięki z góry za pomoc! " Mieszkam w budynku wielorodzinnym, większość udziału ma urząd miasta, ja jestem współwłaścicielem. Aktualną instalacją grzewczą w budynku w moim mieszkaniu jest kominek na drzewo+węgiel do tego bojler z możliwością grzania na prąd. Kominiarz stwierdził, że kominy są nieszczelne i nie powinno się palić w tam budynku takim kominkiem ponieważ ten budynek był przystosowany do palenia przez piece kaflowe. Stan aktualny jest taki, że niedługo zabronią palić tym kominkiem a aktualne szyby dymowe chcą przekształcić na wentylację. Budynek jest pod nadzorem konserwatora zabytków. Nie pozwala on na wybudowanie nowego komina z mojego mieszkania na piec gazowy. Jedynym wyjściem jakim mi zaproponowano to grzanie na prąd. Czy jedynym wyjściem jest tylko prąd, co polecacie jak ten temat ugryźć? Czym zastąpić kominek i grzejniki od kominka? Czy mogę domagać się jakiegokolwiek odszkodowania za takie decyzje? Budowa kominka plus w tamtym roku były dokładane nowe grzejniki i instalacja " Osobiście dla mnie jest to chore za takie idiotyczne pomysły, z sezonu na sezon zmiana planów o 180stopni, zabronią a człowiek ma się martwić sam co dalej. Dowiedz się czy możesz gdzieś powiesić (ściana) lub postawić (grunt lub dach) jednostkę zewnętrzną od pompy ciepła (wygląda jak klimatyzator). Jeżeli będzie zgoda konserwatora to masz kolejną opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts