krzysiek_g 15.05.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam,Dawno temu został wybudowany dom na działce. Sytuacja wymusiła podział domu na pół oraz podział*działki na dwie. Osią podziału jest ściana działowa biegnąca przez *środek domu. W tym momencie sąsiad chce przebudować i rozbudować*swoją*część. Moje obawy budzi fakt, że po rozebraniu swojej części mogą pojawić*się problemy ze stabilnością*ściany leżącej w granicy. zbudowana została z wątpliwej jakości materiałów typu pustaki żużlowe i pewnie na lichym fundamencie.Czy ja będę miał coś*do powiedzenia w tym temacie? czy mogę*to w jakiś*sposób oprotestować?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.05.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Będziesz stroną postępowania na każdym etapie. Jeśli nie ma MPZP to na etapie WZ też. Możesz w ustawowym terminie złożyć wnioski oraz w Urzędzie jesteś uprawniony do wglądu do dokumentów. Zabezpieczenie budowy i bezpieczeństwo Twojego budynku jest obowiązkiem inwestora,musi mieć dokumenty potwierdzające stan budynku oraz zakres prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_g 15.05.2016 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 czy musi zrobić jakieś*badania techniczne potwierdzające, że obydwu budynkom nic nie grozi a zwłąszcza mojemu. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Musi mieć inwentaryzację budynku określenie zakresu oddziaływania zamierzenia budowlanego zakres prac określony przez upoważnione osoby konstruktora projektanta.Do PNB w tym przypadku rozbudowy niektóre gminy wymagają badan gruntu,a czasem sam konstruktor nie podpisze projektu bez tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_g 16.05.2016 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 dzięki za szybką odpowiedźczy jest na to jakiś przepis, na który będę mógł się powołać odpisując do UM chodzi mi szczególnie to ten fragment :Musi mieć inwentaryzację budynku - jak rozumiem całego a nie tylko jego części... bo o swojej części coś napisał ale nie zająknął się nawet o wspólnej ścianieokreślenie zakresu oddziaływania zamierzenia budowlanego - jak rozumiem na cały budynek? zakres prac określony przez upoważnione osoby konstruktora projektanta. będę wdzięczy za odpowiedź bo UM wyznaczył mi tylko 7 dni na odpowiedź a to mija w środę Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Oddziaływanie na działkę sąsiednią nie tylko na sam budynek. Nie wiem czego zawiadomienie dotyczy pozwolenia czy wniosku o WZ masz MPZP ? na podstawie tych dokumentów jednego z nich określa się czy w ogóle jest możliwa rozbudowa przebudowa i na jakich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_g 16.05.2016 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 zawiadomienie dotyczy zapoznania się z projektem budowlanym i złożeniem ewentualnych uwag. na tym terenie jest MPZP.Mam wrażenie ten projekt i opis celowo omija ważne dla mnie tematy już od samego początku opisując tą część domu jako 1/2 bliżniaka, nie wspominając o ścianie granicznej itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 zawiadomienie dotyczy zapoznania się z projektem budowlanym i złożeniem ewentualnych uwag. na tym terenie jest MPZP. Mam wrażenie ten projekt i opis celowo omija ważne dla mnie tematy już od samego początku opisując tą część domu jako 1/2 bliżniaka, nie wspominając o ścianie granicznej itp No to teraz musisz się zapoznać z tym projektem wizyta w urzędzie nieunikniona,bo tylko tam są wszystkie informacje, samo zawiadomienie tego nie zawiera,idź wnieś na razie uwagi do protokołu ustnie,nie ucieknie termin. Wg bezpiecznie jednak będzie aby te dokumenty przejrzał prawnik lub architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_g 20.05.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 facet w projekcie ma "ocenę*stanu technicznego istniejącego budynku mieszkalnego zlokalizowanego... na jego działce. Nie ma ani słowa o drugiej części budynku i wpływie rozbiórki i przebudowy na drugą*część. Powyższa ocena składa się*z kilku zdań na bardzo żenującym poziomie. Czy możemy zwrócić*się*z wnioskiem o powołanie niezależnego eksperta do oceny stanu technicznego całego domu oraz wpływu projektowanych prac na kondycję*budynku? niestety moja mama zamieszkująca nie może sobie pozwolić*na to aby zapłacić*za eksperta kilka tysięcy złotych. Dodatkowo pewnie byłoby to podważone przez drugą*stronę jako ocena nieobiektywna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts