Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod ławy fundamentowe

Cren212

Recommended Posts

Pytanie dotyczy tego czy i jak wykonać podkład pod ławy fundamentowe.

Wymiar ławy to 60x40cm. Czy prawidłowym będzie następujące postępowanie? Wykonać wykop szerszy o powiedzmy 15 cm, następnie ustawić szalunki o wysokości 40cm wbite w grunt po czym podkopać już w gotowym szalunku dodatkowo 10 cm i wylać chudy beton do wysokości dołu deski.

Ewentualnie może zastosować od razu szalunek o wysokości 50 cm i w niego zalac najpierw chudy beton pozniej ustawic zbrojenie i zalać ławy?

Nie wiem czy podkład z chudego betonu pod ławę musi być odpowiednio szerszy poza obrys ławy? Jeśli tak to poprzednie opcje raczej odpadają.

Można by wtedy wykonać szalunek pod sam chudy beton a dopiero na nim ustawiać szalunki pod ławy. Takie rozwiązanie wydaje mi się jednak nie najlepsze gdyż nie ma wtedy mozliwosci zakotwienia szalunku ław w gruncie a na dodatek nie ma tez mozliwosci dokładnej korekcji poziomu ławy.

Spędziłem dziś cały dzien na przeszukiwaniu tego forum i nie tylko. Przeczytałem mnóstwo tematów i zgłupiałem.

Jeżeli taki temat już był to proszę o wyrozumiałość. Zachęcam do dzielenia się swoimi doświadczeniami.

Chudy beton powinien być szerszy od szerokości ławy. Ze względu na to iż nie ma posiada on jakiś konstrukcyjnych właściwości, a służy głownie wyrównaniu/ uzyskaniu odpowiedniej otuliny itp. moim zdaniem może być równy ławie. Ja na Twoim miejscu zrobił bym po prostu szalunek ławy wyższy o te 5-10 cm, i użył go dwukrotnie. Raz wylewając te 5-10 cm chudego betonu, a następnie jak zwiąże to robić ławę.

Chciałbym podpiąć się pod temat chudziaka pod ławy fundamentowe.

Czy można wykonać chudy beton bez żwiru (tylko piasek cement i woda)? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

Ławy będą wykonywane z betonu towarowego, ale chudziaka chciałem zrobić we własnym zakresie (mając piach, cement i betoniarę), żeby nie gonić gruszki z 1 m3 betonu.

maniutekg

Chudy beton powinien być szerszy od szerokości ławy. Ze względu na to iż nie ma posiada on jakiś konstrukcyjnych właściwości, a służy głownie wyrównaniu/ uzyskaniu odpowiedniej otuliny itp. moim zdaniem może być równy ławie. Ja na Twoim miejscu zrobił bym po prostu szalunek ławy wyższy o te 5-10 cm, i użył go dwukrotnie. Raz wylewając te 5-10 cm chudego betonu, a następnie jak zwiąże to robić ławę.

Czyli mówisz ,że chudy powinien być szerszy ale jak wyleje w jeden szalunek to też krzywda się nie stanie? :D

Regius

Chciałbym podpiąć się pod temat chudziaka pod ławy fundamentowe.

Czy można wykonać chudy beton bez żwiru (tylko piasek cement i woda)? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

Ławy będą wykonywane z betonu towarowego, ale chudziaka chciałem zrobić we własnym zakresie (mając piach, cement i betoniarę), żeby nie gonić gruszki z 1 m3 betonu.

tutaj masz temat w którym myślę że znajdziesz odpowiedź http://forum.muratordom.pl/showthread.php?77852-zamawia%C4%87-B10-czy-robi%C4%87-samemu

Ja bym się nie bawił w mieszanie na budowie. Myślę ,że bez problemu znajdziesz kogoś kto ci na jakiejś wywrotce taki beton przywiezie w plastycznej konsystencji i go sobie tylko porozrzucasz. No a co do twojego pytania to myślę ,że żadnego żwiru nie potrzeba gdybyś się jednak zdecydował na mieszanie na miejscu.

Zachęcam innych do dzielenia się doświadczeniami z chudziakiem. :)

Czyli mówisz ,że chudy powinien być szerszy ale jak wyleje w jeden szalunek to też krzywda się nie stanie? :D

Chudy beton ma za zadanie ustabilizowanie podłoża na czas wykonania ławy. Jeżeli wykonałeś szalunki pod ławę zanim spały deszcze i "zniszczyły" podłoże to lej ławę bez podkładu, ale pamiętaj o większej otulinie od dołu min 7cm. A jak masz w wykopie glinę i dopiero planujesz szalunki to kop szerzej i lej chudy beton na szerokość wykopu.

Chudy beton ma za zadanie ustabilizowanie podłoża na czas wykonania ławy. Jeżeli wykonałeś szalunki pod ławę zanim spały deszcze i "zniszczyły" podłoże to lej ławę bez podkładu, ale pamiętaj o większej otulinie od dołu min 7cm. A jak masz w wykopie glinę i dopiero planujesz szalunki to kop szerzej i lej chudy beton na szerokość wykopu.

Ok. Czyli gdyby wystąpiła taka sytuacja ,że deszcz spadł i rozmył dno wykopu jak szalunki były ułożone to wtedy wybranie z szalunków warstwy 10cm gruntu,zalanie tego chudym a następnie lanie ław było by okej?

Na avatarze widze ładny domek :) Jak to było u ciebie? Dawałeś chudy czy lałeś prosto w grunt?

Ok. Czyli gdyby wystąpiła taka sytuacja ,że deszcz spadł i rozmył dno wykopu jak szalunki były ułożone to wtedy wybranie z szalunków warstwy 10cm gruntu,zalanie tego chudym a następnie lanie ław było by okej?

Na avatarze widze ładny domek :) Jak to było u ciebie? Dawałeś chudy czy lałeś prosto w grunt?

Trochę inaczej, chudy beton zabezpiecza wykop na czas szalowania, jeżeli spadnie deszcz po szalunku trzeba wybrać miękki grunt ale wg mnie nie ma sensu wtedy chudziak, zrobiłbym wyższą ławe z docelowego betonu.

Dzięki, domek od czasu zdjęcia sporo uległ zmianie, ale ławy w szalunku bez chudziaka. Mam suchy piaskowy grunt więc nawet deszcz nie mógł zepsuć podłoża.

Spadły deszcze czy też grunt może podciągnąć wodę z mieszanki czy też za głęboko wykopała koparka i wyrównaliście kilka cm czy też za głęboko zębami łyżka sięgnęła i rozluźniła grunt. To są nie wszystkie ale takie najczęściej spotykane możliwości występowania na budowie momenty które uzasadniają chudy beton.

Regius to jest chudy beton on nie ma zadania konstrukcyjnego wiec na spokojnie możesz samemu go wykonać, bez żwiru, wystarczą chęci/sprzęt/czas.

Jeśli chodzi o zwiększanie wysokości ławy (łączenie ława+chudy beton) to tak średnio bo to oznacza umieszczanie prętów zbrojenia ławy wyżej w przekroju co trochę tak niezbyt "prawidłowo to wygląda" bo w przekroju wszytko ma swoje odpowiednie miejsce :) ale nie zawali się, a nie takie rzeczy ludzie robią na budowach od lat i to stoi.