Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja pod PC PW

bassior

Recommended Posts

witam,

robie aktualnie instalacje wod-kan w domu, mam troche pytan odnosnie instalacji pod PC PW

cos o moim domku: powierzchnia po podlogach 200m2/uzytkowego okolo 150m2, silka e24, ocieplenie 25cm zew/podloga 20cm/dach 30-40cm, Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4744W +CWU 4-5osoby

mysle o pompie ciepla panasonic 9kw 3fazy

1) jakiej szerokosci rurka jest najodpowiedniejsza do doprowadzenia instalacji od PC do rozdzielaczy - głównie chodzi mi o fi wewnetrzne - chlopak który robi mi instalacje wodna w domu dał fi 32 zew czyli fi 20 wew - wydaje mi sie ze chyba troche za mało

2)podłaczenie PC do klimakonwektorów - chodzi mi gł,ównie oto zeby PC poprzez KK chłodziła mi pomieszczenia w lato - trzeba doprowadzic rurki do klimakonwektorów jak? - przed rozdzielaczem jakoś wpiac na osobnym obiegu, bo raczej do rozdzielacza nie wtedy chlodziło by mi rowniez podloge całą

3)jaki rozstaw rurek jest najodpowiedzniejszy do ogrzewania podlogowego pompą ciepła - 10cm może wiecej?

4) czy pompki przy rozdzielaczach podłogówki są wymagane aby usprawnic prace PC

5) sprzęgło/bufora - czy jest ono naprawde az tak wymagane?

co tu mogłbym sie jescze spytac hmmm... pewnei cos sie jescze znajdzie ale to jak sobie przypomne

PS: pisałem do paru kolegów z tego forum te same pytania - jakos nie dostałem jescze odpowiedzi - wiec pisze je w tym wątku - pewnie przyda sie komuś jescze

dzieki z góry za odpowiedzi

pozdrawiam

Michał

(...)

PS: pisałem do paru kolegów z tego forum te same pytania - jakos nie dostałem jescze odpowiedzi

Nie dziw się - roboty jeszcze więcej niż w zeszłym roku, nie ma czasu nawet się wyspać... A co dopiero siedzieć na forum i odpowiadać na dziesiątki wiadomości. Z mojej strony jest mi przykro ale nie daję rady "na kilku frontach" - ale być może któryś z instalatorów się jeszcze nudzi to może Ci odpisze...

Wszystko o co pytasz, powinien wiedzieć Twój instalator. Jeżeli nie wie - cóż... Może to jakiś sygnał do zmiany fachowca???

Wszystko o co pytasz, jest ogólnie dostępne na tym forum. Wystarczy poczytać.

Pozdrawiam.

W celu uzyskania precyzyjnych informacji polecam kontakt z naszymi fachowcami: [email protected] lub TEL: 889 711 253

-----------------------------------------

1. To zależy. My przeważnie dajemy miedziane 28. Jednakże to wszystko zależy i musi współgrać z innymi elementami.

2. Takie szczegóły techniczne to niestety tylko nasi inżynierowie na e-mail lub tel.

3. OZC by tutaj pomogło. Jak zrobisz co 10cm to się nic nie stanie, ale może się okazać, że wystarczy co 20? Kwestia przeliczenia.

4. W naszych instalacjach nie są wymagane i ich nie stosujemy (chociaż może się okazać, że w jakimś konkretnym przypadku powinny być).

5. Nie trzeba. Szkoda pieniędzy. Nie stosujemy.

W razie innych pytań chętnie pomożemy.

1. Zależy od odległości i materiału, jeżeli masz daleko dużo kolan, i jeszcze nie daj Boże PEX to i 32 będzie za mało bo PEX ma bardzo duże opory hydrauliczne.

To trzeba dobrać oglądając instalację, instalator powinien to policzyć, a czy w ogóle umie to policzyć to inna kwestia.

2. Instalacja chłodnicza musi być zupełnie inaczej wykonana bo będzie pojawiać się skroplina na rurach i rozdzielaczach dlatego projekt musi być pod to osobno zrobiony, klimakonwektora nie wpina się jak zwykłego grzejnika.

3. co 10cm jest drożej, ale beton szybko się rozgrzewa tylko wtedy, trzeba dobrać odpowiednio pompę obiegową która pchnie wodę przez 2x dłuższą rurę z odpowiednią prędkością, to też trzeba policzyć.

4. to wiąże się z powyższym ale też ze sterowaniem strefowym, jak ma być sterowanie dokładniejsze to po jednej na rozdzielacz.

5. 9kW 3 Faz ma 2 tryby rozmrażania, prądo żerny bez sprzęgła, lub dużo oszczędniejszy z odladzaniem ze sprzęgła/bufora.

• 2 weeks później...
dzieki Panowie za odpowiedz, troche mi to rozjasniło - pora szukac pompy ciepla i instalatora blisko mnie

pozdrawiam

Polecam skorzystać z naszej oferty i z usług firm partnerskich Viessmann!

Doradztwo, sprzedaż, instalacja i serwis klienta są realizowane wyłącznie przez partnerów branżowych współpracujących z firmą Viessmann, regularnie przez nas szkolonych i doskonale znających nasze produkty.

Skorzystaj z obszernego zakresu usług naszych partnerów branżowych

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

TUTAJ znajdziesz najbliższego partnera

Polecam skorzystać z naszej oferty i z usług firm partnerskich Viessmann!

Doradztwo, sprzedaż, instalacja i serwis klienta są realizowane wyłącznie przez partnerów branżowych współpracujących z firmą Viessmann, regularnie przez nas szkolonych i doskonale znających nasze produkty.

Dlaczego Wasi serwisanci nie potrafią naprawić pompy ciepła przy dość poważnej awarii?

Przecież są "regularnie szkoleni i znający (itd)"?

Ta cała gadka marketingowa tutaj na forum w zderzeniu z rzeczywistością wydaje się być kpiną.

Dlaczego Wasi serwisanci nie potrafią naprawić pompy ciepła przy dość poważnej awarii?

Przecież są "regularnie szkoleni i znający (itd)"?

Ta cała gadka marketingowa tutaj na forum w zderzeniu z rzeczywistością wydaje się być kpiną.

Bardzo proszę o wiadomość prywatną z problemem z którym się Pan zmaga, a postaram się zainterweniować w tym temacie jak najszybciej.

Pozdrawiam!

Bardzo proszę o wiadomość prywatną z problemem z którym się Pan zmaga, a postaram się zainterweniować w tym temacie jak najszybciej.

Zainterweniował ktoś inny, pompa została naprawiona w dosłownym znaczeniu tego słowa.

Serwis V. zaproponował WYMIANĘ modułu chłodniczego za jakieś 20 kawałków....

I nic tu konsultant nie pomoże.