Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego dom z bali ?

kaeres

Recommended Posts

Dzień dobry.

Zakwitła mi w głowie myśl aby zamiast kredytu na większe mieszkanie iść w wybudowanie domku.

Mam dwa typy do wyboru bo tylko takie mi się podobają.

Drewniane lub z szybkiej płyty (nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa - stawiają domki w pół roku)..

W tym temacie zgodnie z forum pytam o drewniane domki.

Jestem typem, który potrafi się zaangażować w coś ale w dostępnych w danej chwili możliwościach czy umiejętnościach.

Czyli nie wybuduję domku własnymi rękami bo raz tego nie potrafię i sam nie dam rady a dwa, nie mam znajomych, którzy by pomogli.

W grę wchodzi tylko i wyłącznie wynajem konkretnej firmy, która to zrobi za mnie.

Od zawsze podobały mi się domy z bali (ogólnie drewniane). Projekty zawarte na tym forum niektóre fajne, niektóre mniej potwierdzają iż jestem jak najbardziej za budową takiego domu.

Pytanie w tytule tematu mógłbym pozostawić do otwartej dyskusji ale pragnę poznać odpowiedź na nurtujące mnie konkretne pytania.

1. Jak jest z kosztem budowy domku z bali w porównaniu do tradycyjnej cegły, ew. w porównaniu do wspomnianej przeze mnie "szybkiej płyty" ?

2. Jakie są plusy drewnianych domków ?

3. Jakie są minusy drewnianych domków ?

Serdecznie pozdrawiam.

Krystian.

• 2 weeks później...

Na pewno plusami są takie rzeczy jak szybkość budowy czy domy są "większe" - przez to że ściany są chudsze niż tradycyjne. Na minus jest kwestia temperatur - tak samo jak szybko się nagrzewają, to równie szybko się wychładza pomieszczenie przy wyłączonym ogrzewaniu.

na pewno na forum pojawiło się wielokrotnie odpowiedzi na twoje pytania, przejrzyj ten temat.

kaeres - na standardy nie licz. Nawet w drogich firmach budujących do stanu deweloperskiego. Bez urazy dla takich osób, ale w takich firmach, które mają piękne biurowce, właściciele jeżdżą furami na 0,5 mln zł, chodzą w garniakach od Armaniego, też pracują kiepsko opłacani pracownicy fizyczni, którzy mają głęboko ... twój dom. Niestety takie są polskie realia. Szukaj na forum są firmy godne zaufania, choć i z nimi pewnie zdarzają się przeboje, jak to na budowie.

Szybka płyta to pewnie dom szkieletowy, takie jak buduje się w USA, Nowergii, Kanadzie, Australii???

Co do twoich pytań w pierwszym poście:

1. Koszty budowy zależą przede wszystkim od materiałów z jakich będziesz budował i nie mam na myśli rozgraniczenia między murowanym a drewnianym, tylko na jakości drewna, jeżeli drewniany, albo z jakiej cegły/pustaka gdy murowany.

Ale ogólnie rzecz biorąc kolejność wyglądają następująco: z bala>murowany>szkieletowy = 130%>100%>80%

2. Plusy drewnianych:

- szybkość budowy - dobra ekipa postawi do stanu deweloperskiego szkieletowy bez problemu w 3 m-ce,

- izolacja takiego domu - czyli mniejsze koszty ogrzewania,

- podane powyżej koszty dla szkieletowego o ok. 20% mniejsze od murowanego,

- dom szkieletowy ma o ok. 10% większą powierzchnię użytkową od domu murowanego - mniejsza grubość ścian przy i tak lepszej izolacji,

- łatwość przebudowy, remontu, itp.

Nieprawda z tym wychładzaniem. Jeżeli dom jest przede wszystkim szczelny, a w szkielecie o to łatwo (każda przegroda zewnętrzna ma paroizolację, która daje szczelność), wentylacja tylko mechaniczna z odzyskiem ciepła, to taki dom wcale się nie wychładza szybko. Poza tym zawsze możesz dać bufor ciepła w postaci np. ogrzewania podłogowego.

3. Minusy drewnianych:

- mówią, że mniej trwałe, ale w USA bez problemu znajdziesz dom szkieletowy w doskonałym stanie z lat 20 XX wieku. Czyli mają blisko 100 lat. A górale w domach z bala na Podhalu to mieszkają niektórzy z dziada pradziada. Poza tym kto dziś buduje dom żeby stał 300 lat albo więcej jak kamienice w centrach miast?? Po co?

- dla mnie minusem i chyba największym jest akustyka stropu nad parterem. Ale to jest tylko jakaś tam uciążliwość. To nie jest mieszkanie w bloku, że sąsiad ci stuka po głowie do 1 w nocy. Jak idziesz spać to masz ciszę, jak to w domu.

- innym minusem w szkieletowym jest to, że na etapie budowania musisz przewidzieć gdzie chcesz wieszać coś ciężkiego, żeby dać w tym miejscu OSB, no chyba że wszędzie dasz OSB to masz po problemie, ale to większe koszty, w domu z bala nie ma tego problemu.

- w domu z bala wnętrze może się z czasem znudzić, a nie wiele z tym zrobisz, no chyba, że zakryjesz wszystko płytami GK, ale to się chyba mija z celem.