Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka pompa i od kogo ??? wybór pompy P-W

adam8111

Recommended Posts

Witam

proszę o pomoc w wyborze pompy oraz sprawdzonej ekipy która mi ją zamontuje.

podam kilka przydatnych danych:

OZC zrobione

Projektowe obciążenie cieplne budynku -5300 W

Zapotrzebowanie na ciepło -8100kWh/rok

Kubatura 370m3

powierzchnia 140m2

100% podłogówka

brak dodatkowych żródeł ogrzewania

brak kominów

wentylacja mechaniczna z rekuperatorem

proszę o opinie i namiary na sprawdzone ekipy które mi to wszystko mogą zrobić .

oczywiście udzielających się fachowców również zapraszam. :yes:

pozdrawiam Adam

Witam

OZC zrobione

Kubatura 370m3

powierzchnia 140m2

100% podłogówka

brak kominów

proszę o opinie i namiary na sprawdzone ekipy które mi to wszystko mogą zrobić .

pozdrawiam Adam

Panie Adamie a jaka lokalizacja?

Zawiercie tak jak i reszta kraju jest w naszym rejonie działania więc zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą.

W naszej ofercie mamy 8 producentów pomp ciepła dzięki czemu jesteśmy w stanie zaoferować urządzenie idealnie dobrane do budynku oraz preferencji klienta.

Dobór pompy ciepła to tak jak z butami, nie tylko rozmiar się liczy, ale musi też dobrze leżeć ;-)

Zapraszam do naszej bardzo bogatej oferty.

Witam

OZC zrobione

Kubatura 370m3

powierzchnia 140m2

100% podłogówka

brak kominów

pozdrawiam Adam

Witam, polecam naszych specjalistów!

Skorzystaj z obszernego zakresu usług serwisowych naszych partnerów branżowych

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

TUTAJ znajdziesz najbliższą firmę partnerską!

W razie pytań służę pomocą!

Witam, polecam naszych specjalistów!

Skorzystaj z obszernego zakresu usług serwisowych naszych partnerów branżowych

[...

[*]Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta

....

W razie pytań służę pomocą!

Wykonujecie bezpłatne obliczenia OZC?,jak szacujecie dokładnosc tych obliczeń

Wykonujecie bezpłatne obliczenia OZC?,jak szacujecie dokładnosc tych obliczeń

W moim poście nie napisałem że OZC robią bezpłatnie.

Jeśli jesteś zainteresowany, proszę o kontakt z naszymi partnerami - wyjaśnią wszystkie szczegóły.

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...
Witam

OZC zrobione

Kubatura 370m3

powierzchnia 140m2

100% podłogówka

brak kominów

pozdrawiam Adam

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej powietrznej pompy ciepła wraz z montażem proponuję zapoznać się z ofertą marki Buderus. Powietrzna pompa ciepła Logatherm WPL AR dostępna jest w zakresie mocy 6-14kW oraz występuje w czterech rozwiązaniach do wyboru:

- z wbudowanym 184 litrowym zasobnikiem c.w.u. z wężownicą solarną

- z wbudowanym 190 litrowym zasobnikiem c.w.u bez wężownicy

- w wersji naściennej do samodzielnej pracy

- w wersji naściennej do współpracy z innym urządzeniem grzewczym.

W celu pomocy z doborem odpowiedniej wielkości urządzenia oraz montażu polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

W razie dalszych pytań, postaram się pomóc.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 2 weeks później...

Witam

Jakiej mocy powinnam miec pompe ,skoro ozc na potrzeby ogrzewania pokazuje az... 18,106kW. :confused: Kubatura 1212,38 m kw.,powierzchnia ogrzewana 260mkw.W projekcie mam podlogowke wodna laczona z grzejnikami,gdyz powierzchnia podlog na poddaszu jest niewielka (uzytkowa 49 m kw.,po podlodze 89m kw.,brak scianki kolankowej)wsadzono mi tam grzejniki,ale bedziemy zamieniac na podlogowke.Jest komin od kominka ,od kotlowni wyprowadzony do stropu....i nastapilo zatrzymanie,bo dopadly nas watpliwosci co do pieca na groszek .Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem .W projekcie ocieplenie 14cm,chcemy jednak polozyc 20 cm .Lokalizacja budynku w 1 strefie wiatrowej i sniegowej,glebokosc przemarzania hz=0,8m .Lokalizacja lubuskie ,gmina Slawa.Jest sens wedlug Was myslec o pompie pow-woda przy takiej kubaturze budynku?Myslalam o Panasonic All In One lub Panasonic T-CAP, KIT ,tylko ,czy wydoli 16kW,bo to sa chyba najmocniejsze z tych modeli.

Edytowane przez vze

Witam

Jakiej mocy powinnam miec pompe ,skoro ozc na potrzeby ogrzewania pokazuje az... 18,106kW..

Jestes pewien tych obliczeń ozc, to absolutnie niemozliwe aby przy takich parametrach budynku i I strefie było tak duze projektowe obciązenie cieplne bydynku. 18 kW to mogą miec budynku stare, słabo lub w ogole nieocieplone.

Tez sie zastanawiam ,czy to aby nie blad.Tak mam w projekcie i rozmawialam dzisiaj z architektem ,ktory to potwierdzil.Ale nadal mi cos tu nie gra,chyba bede musiala zrobic jednak niezalezne OZC,lub kupic te pompe Panasonica 16kW,gdzies czytalam,ze lepiej mocniejsza niz na pograniczu.

Kochani mozecie mi wytlumaczyc czym sie roznia te Panasonici Aquarea T-CAPSXC,KIT ,All In One, HIGH PERFORMANCE itd Zalezy mi na ogrzewaniu ,chlodzeniu i cieplej wodzie.Czy 1 fazowe zasilanie ,czy 3 fazowe?

Na pewno odpada system monoblok.