Salah 16.05.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 jaka powinna być podbudowa pod ścieżki wokół domu i pod taras 80m2 ?- grunt rodzimy to glina - kostka PICCOLA pastello libet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 16.05.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 jaka powinna być podbudowa pod ścieżki wokół domu i pod taras 80m2 ? - grunt rodzimy to glina - kostka PICCOLA pastello libet u mnie bylo 35cm pod podjazd i 25cm pod sciezki, od dolu tluczen podajze 5-35, pozniej jakis drobniejszy, na to maczka, zageszczane warstwami, i na to maczka ktora byla wyrownywana po rurkach pod kostke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 21.05.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 dziś spotkałem się z dwoma wykonawcami. Otrzymałem od jednego i drugiego informację że gruzu lepiej nie dawać tylko piasek i suchy beton i bądź tu mądry :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.05.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Oczywiście, że można sypnąć gruz ... tyle, że wykonawcom nie chce się z nim męczyć. Na początku budowy wybrałem humus i wsypałem przekruszoną cegłę - bardzo dobrze służyła jako podbudowa. Kawałki gruzu i cegły, dobrze się klinują. Inaczej auta topiły by się w glinie. Ta podbudowa została na zawsze... na to poszedł kliniec 5-32 mm, na kliniec pójdą kolejne warstwy, ale to była podbudowa pod podjazd... Pod taras na resztki gruzu dałbym tłuczeń 0-32, zagęszczany mechanicznie, na to dopiero mączka i kostka... tylko że wykonawcom wygodniej sypnąć piasek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 22.05.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 mnie też czeka brukowanie ale jedne co mnie interesuje co to jest takie czerwone sypkie coś a jak to ubiją zagęszczarka to wygląda to jak asfalt czerwony potem na to kładli kostkę , widziałem to rok temu jak firma kładła kostkę i nie daje mi to spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 22.05.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 piotrek0m dziś przyjechał kolejny wykonawca i mówi że gruz na podjazd musi być, ale pod ścieżki i taras, wejście już nie. Można dać gruz nic nie stoi na przeszkodzie jednak nie ma takiej potrzeby. Tak sie zastanawiam czy gdybym miał czas i chęci to czy sam bym nie był w stanie ułożyć sobie kostki w teorii nie wygląda to ciężko bo: - złapać poziomy [ mam laser ] - wybrać humus [ mam dostęp do minikoparki, ziemi nie trzeba wywozić, zostaje na działce ] - wymurować obrzeża z kostki granitowej - nawieźć piasek i go ubić - zamówić beton lub samemu w betoniarce - ułożyć podobijac poucinać itp w teorii wygląda to nieskomplikowanie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.05.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 w teorii wygląda to nieskomplikowanie - Po pierwszej "spiepszonej" robocie człowiek nabiera doświadczenia, zacznij od sąsiada potem rób u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.05.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Raczej tak jak przedmówca napisał ... zacznij od prac u sąsiada Jeżeli masz własny gruz to najprościej go wsypać pod taras, jak nie masz to przecież nie będziesz kupował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 22.05.2016 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 sąsiad już ma kostkę no ale co można spartolić ? jak się robi powoli i dokładnie to powinno jakoś wyjść. Nie mówię że sam będę robił, ale zbytniej trudności w układaniu kostki nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.05.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 sąsiad już ma kostkę no ale co można spartolić ? jak się robi powoli i dokładnie to powinno jakoś wyjść. Nie mówię że sam będę robił, ale zbytniej trudności w układaniu kostki nie widzę Jestem na tym samym etapie... wykorytowałem zlecając kaparkowemu, sam wysypałem podbudowę 5-32. Kostkę brukową kupie też sam, bo dużo taniej... czekam tylko na brukarzy ... sąsiad sam układał, widziałem jak dalszy też sam układał.... granitową... pamiętam, że dosyć długo to robili, popołudniami... na piasku. Kostka granitowa się trzyma, nierówności nie widać. Jednemu z nich porasta bardzo mchem, wg. opinii brukarzy szczeliny wysypał czymś innym niż powinien... Czy warto za 60 złotych /m2 samemu się brać za taką robotę ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 31.05.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Jestem na tym samym etapie... wykorytowałem zlecając kaparkowemu, sam wysypałem podbudowę 5-32. Kostkę brukową kupie też sam, bo dużo taniej... czekam tylko na brukarzy ... sąsiad sam układał, widziałem jak dalszy też sam układał.... granitową... pamiętam, że dosyć długo to robili, popołudniami... na piasku. Kostka granitowa się trzyma, nierówności nie widać. Jednemu z nich porasta bardzo mchem, wg. opinii brukarzy szczeliny wysypał czymś innym niż powinien... Czy warto za 60 złotych /m2 samemu się brać za taką robotę ?! Zależy czy masz dużo czasu i czy koszt Twojej godziny pracy nie jest wyższy niż pracy brukarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 31.05.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 mnie też czeka brukowanie ale jedne co mnie interesuje co to jest takie czerwone sypkie coś a jak to ubiją zagęszczarka to wygląda to jak asfalt czerwony potem na to kładli kostkę , widziałem to rok temu jak firma kładła kostkę i nie daje mi to spokoju Czerwony łupek powęglowy, tani i dobry na podbudowę pod kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 31.05.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Całość samemu. Bez wcześniejszej praktyki. Łącznie ok 300m2. Lewa strona tylko na klińcu (betonowym) i podypkach piaskowo-żwirowych, trzyma się już lat 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 17.06.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 ładnie to wygląda ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 22.06.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 temat powrócił. Zgłosił się do mnie wykonawca który mówi że 15 cm chudego betonu wystarcza na ścieżki i taras ,że nie ma sensu dawać tłucznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts