menelki 16.05.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Witajcie.Jestem na etapie zmiany mojej obecnej instalacji CO z piecem typu "śmieciuch" na ogrzewanie systemowe - miejskie.Aktualnie buduję swój węzeł cieplny, do którego chcę zastosować nową pompę obiegową do CO.Przechodząc do rzeczy:budynek 3 kondygnacyjny + piwnica. Instalacja przez lata pracowała jako grawitacyjna (grube stare "piony"), ale ostatnio kilka ogrzejników zostało przerobionych, i zostały podłączone do pionów rurkami miedzianymi lub PEX. Przy pompie mam licznik ciśnienia wody, który pokazuje 0,07 czy 0,08MPa (piszę z głowy, mogę to sprawdzić jutro)Aktualnie mam pompę Grundfos 32-60,ale nie wiem czy nie jest ona za duża ( obecnie pompa działa na I biegu).Stara pompa jest nieekonomiczna i zastanawiam się nad zastosowaniem nowoczesnej pompy z Leszna: epco 25/40-70.Czy będzie ona dobra? Edytowane 16 Maja 2016 przez menelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts