Petroniusz 26.07.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Bardzo proszę o poradę wszystkich szanownych forumowiczów... ludzie kochani ...niech mnie drzwi ścisną , z ilu warstw mam postawić ściany w swoim domu ??? dwu warstwowe 24 BK i ocieplenie czy trzywarstwowe ze styropianem w środku??? czy ktoś może doradzić coś rozsądnego???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.07.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 to zalezy z czego bedzie elewacja: jesli Cie stac to 3warstowe z welna w srodku (na wierzchu np kamien albo klinkier)- jesli chcesz oszczedzac dwuwarstwowe ze styropianem i tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 26.07.2004 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Z pewnością od rana będziesz dostawał oczekiwane rady. Wątpię jednak, czy pomogą Ci w podjęciu decyzji. Możliwości są dwie.......albo zostaniesz odesłany do wyszukiwarki, bądź dostaniesz całe spektrum rozwiązań od czego Cie głowa rozboli a problem i tak nie będzie rozwiązany ). Jest jeszcze trzecia możliwość. Sam spróbujesz poczytać o właściwościach różnych materiałów budowlanych i na tej podstawie dojdziesz do rozwiązania swojego dylematu. Unikniesz w ten sposób sytuacji w której wątpliwości i niepokój bedą Tobą targały podczas każdej rozmowy na tematy budowlane. I nikt nie zachwieje Twojej wiary w słuszność dokonanych wyborów. Pozdrawiam i życzę zdecydowanych decyzji inwestycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.07.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Ilu piszących tyle rad. Ja budowałem ścianę trzywarstwową. To co zdecydowało o tym wyborze to bardzi delikatna warstwa tynku na styropianie. Problem z zamontowaniem czegokolwiek na ścienie zewnętrznej np lampy zewnętrzne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.07.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Z pewnością od rana będziesz dostawał oczekiwane rady. Wątpię jednak, czy pomogą Ci w podjęciu decyzji. Nie wiem co już masz (jaki projekt, jakie fundamenty). Przejście z jednowarstwowej do 3 warstwowej gdy gotowy jest już fundament nie jest takie proste Ale... Każda technologia ma swoje wady i zalety. Bez ich zrozumienia Twój wybór będzie tyle wart co rzucenie monetą. Z drugiej strony pocieszę Cię, żadna technologia nie wyraźnie gorsza albo zdecydowanie lepsza więc co byś nie wybrał jeśli budowlańcy tego nie spaprzą będzie OK. IMHO pozbieraj sobie wady i zalety różnych technologii, np.: 1 warstwowa - nietolerancyjna na błedy w czasie budowy i o ograniczonym wsp.U ale twarde ściany po dwu stronach i szybka budowa (stawiasz mur, tynkujesz i już). 2 warstwowa - łatwa do postawienia (wiekszośc błędów można łatwo naprawić), łatwo możesz uzyskać prawie dowolny wsp.U, niedroga, ale z miękką (łatwą do uszkodzenia elewacją) - no i budowa troche dłuższa bo po wybudowaniu trzeba ocieplać. 3 warstwowa - w zasadzie zalety obu poprzednich tyle, że jeśli chcesz oblicować czymś ładnym (klinkier, kamień) to się robi droga. No i wykonanie żmudniejsze. Potraktuj to jako punkt wyjściowy. Pozbieraj oferty materiałów i robocizny na wykonanie domu w różnych technologiach. I wybierz takie na jakie Cię stać.. Lepiej zrób taki mur jaki jesteś w stanie (finansowo) zrobić dobrze niż taki, przy którym będziesz kombinował z materiałm lub robocizną (byle taniej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 28.07.2004 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Ja mam ścianę trójwarstwową: suporeks 24 + styropian 12 + suporeks 12 = tynk tradycyjny. Nie wiem czy to zasługa tej ściany, ale okazało się, że przez zimę ( pierwszą0 zużyliśmy b. mało gazu z butli - 1500l przez cały rok co + cw. W domu było ciepło, a teraz w gorące dni ( bylo kilka tego lata ) panuje przyjemny chłodek. W projekcie była ściana dwuwarstwowa, ale z powodów wymienionych wyżej ( delikatna elewacja na styropianie itp...) dodaliśmy trzecią ścianę, co specjalnie nie podrożyło domu. Jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.07.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Petroniuszy, tyś jest przecie hedonista, czy jakoś tak po takiemu co ja nierozumiem. Pokalkuluj ile za co, jak i dlaczego ma pozostać pewna ilość zasobów gotówkowych zamienionych na sok z winnej latorośli. A tak na poważnie to pomocnym może być sondaż z głosowaniem na pewno taki znajdziesz w sondażach i pooglądasz sobie statystyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 29.07.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 ja zbudowałem trójwarstwową suporex 24, styropian 8, suporex 12, plusy tego to:-bez problemu wbijam każdego gwoździa wewnątrz nai martwiąc się że wpadnie w puste miejsce tak jak w porotermie-od zewnątrz mam twardą warstwę tynku, a nie styropian przykryty tynkiem, w który jak mi jakiś dzieciak kopnie to mi wywali dziurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts