Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Własnie sie dowiedziałem u "żródła", że Lechma dopuszcza pracę w systemie zamknietym. Usłyszałem, że 90% klientów montuje ich kominki w ten sposób. Nie mieli z tego powodu zadnych reklamacji, itd. itp. etc. :D
  • Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drizzt, nieładnie, nieładnie. Zresztą w Lechmie nie bardzo jest z kim rozmawiac, jedyny instalator co cokolwiek wie, jest w terenie, mozna do niego dzwonic na komórkę. 8) Za duże poswięcenie, przecież i tak rady nie posluchasz.
Żebym miał pewność o czym mówimy...

Znaczy się, że nawet jeśli producent dopuszcza sprzętowo pracę kominka w układzie zamkniętym to i tak znaczy się że dobrze jest aby kominek ten mimo wszystko w tym zamkniętym układzie nie pracował??

Czy też, chodzi o to, że jeśli źródłem zasilania ma być/jest paliwo stałe i nawet jeśli kominek jest zaopatrzony w odpowiedni sprzęt i autoamtykę do obsługi tegoż źródła to i tak ze względu na polskie przepisy nie powinno się stosować kominków w układzie zamkniętym??

Czy też, bez znaczenia czy przepisy są takie czy inne to tym którzy optują za ukł. zamk. chodzi o to, że po prostu taki wkład jest i bezpieczniejszy i ma dłuższą żywotność??

Czy też chodzi o to, aby nie stosować wkładów które nie są dedykowane do pracy w ukł. zamkn. ?? właśnie w ukł. zamkniętym??

W Polsce producent nie ma prawa dopuścić do obrotu takiego urządzenia.

Polskie prawo tego wprost zabrania. Nie ma czegoś takiego jak"nie powinno się stosować w układzie zamkniętym". Tego robić nie wolno!!!!!!!

Jak widać dla niektórych przepisy nie mają żadnego znaczenia. Nabierają znaczenia jak stanie się nieszczęście.

Niezależnie od tego jakie bzdury wypisuje producent chcąc mieć nabywców na swój towar, kominek z płaszczem wodnym nie może pracować w układzie zamkniętym. Mało tego. Instalator musi znać także przepisy. Stwierdzenie w DTR urządzenia grzewczego na paliwa stałe, że może pracować toto w układzie zamkniętym, nie zwalnia instalatora od odpowiedzialności karnej w przypadku nieszczęścia. Instalator musi znać prawo w dziedzinie w której wykonuje usługi!!!! Producent wyprze się błędem w druku. Zapomniał przecież napisać słowa "nie". Fajna sztuczka, nieprawdaż? Tak jak w aferze Rywina.

Widzę, że moralność niektórych producentów, dystrybutorów i instalatorów sięgnęła dna.

To ja dodam 3 grosze.

Rozmawiałem niejednokrotnie z instalatorem z Lechmy - rzeczywiście sugeruje połączenie w układzie zamkniętym, ale od razu zastrzega się, że jest to wbrew PN. Kominki podobno pracują w takim układzie w Niemczech.

Swoją drogą zastanawiam się jak to jest możliwe, że w jednym kraju normy dopuszczają układ zamknięty, a w drugim nie.

Gość 1950
u nas na dziś normy nie dopuszczają układu zamkniętego w kotłach na paliwo stałe, gdzie indziej tak ale przy zachowaniu szczególnych rozwiązań. ale tak na zdrowy chłopski rozum wystarczy poczytać posty na temat zabezpieczeń kotłów na paliwo stałe i zobaczyć ilu "ulepszaczy" chwali się swoimi "osiągnięciami" w tej dziedzinie, włos się jeży na głowie i może właśnie dlatego tego typu rozwiązania nie są u nas dopuszczone. napewno znalazło by sie wielu nowych dobromirów którzy i tak by ulepszyli to co dopuszcza prawo, obnosząc się dumnie jak paw tym że oni są lepsi. cóż z tego że oni chcą tak a ja i tak postawię na swoim, czy to paląc z głową i pod kontrolą czy też z zupełnie innych powodów. przecież każdy powód jest dobry by pokazać innym że inni są głupi i tak oczywistych rozwiązań nie widzieli i że ja jestem najlepszy co tam doświadczenie, co tam prawo, czy wreszcie co tam fizyka to ja tak jestem EINSTEINEM a inni się na mnie nie poznali
Dlaczego w Niemczech to jest dopuszczone a w Polsce nie? Czy dzięki temu konsumenci niemeccy są bardziej narażeni na awarie niż konsumenci polscy?

Podaj normę niemiecką, która dopuszcza takie rozwiązanie. Pewnie słyszałeś, że tak wolno. Jak większość.

Tyle zrobiło się niejasności i niedorzeczności wokół tej sprawy, że zakładam nowy wątek.

a ludzie lubią sobie pokomplikować, zatracają podstawowy sens budowania kominka funkcję relaksująco - dogrzewczą. Robienie z kominka pieca - ale po co? przecież od tego mamy piec "właściwy". Czy to nie aby przesada?
Sz.P. Witek P . Forum podobno jest dla wymiany doswiadczeń . Oczywiście można budować kominki i całe domy jak sie komu podoba , dachem do dołu , bez fundamentów , bez ogrzewania , bez okien z kominkami co w układzie zamknietym. Od lat buduje kominki i jeśli ktos w dobrej wierze uczy mnie czegoś nowego ,czego jeszcze niewiedziałem to z ochotą przyjmuje taka wiedze. Forum odwiedza wiele osób ,dla jednych jest to wymiana doswiadczeń , dla innych żródło wiedzy, jeszcze inni traktują swój pobty na forum jako okazje do wypowiadania sie na tematy o ktrych maja niewiele do powiedzenia.
jeszcze inni traktują swój pobty na forum jako okazje do wypowiadania sie na tematy o ktrych maja niewiele do powiedzenia.

Hahahaha ciekawa końcówka...Ale uważaj kij ma dwa końce :-)

cóż nie wiem dlaczego zostałem wywołany ale nerwowość Twojej wypowiedzi świadczy o braku opanowania byc może o przecenianiu swojej wiedzy albo o innych problemach byc może innej natury...
Właśnie czytam instrukcje NIEMIECKIEJ firmy jak zainstalować kominek c.o. Ukłasd zamkniety zasilany z kominka c.o. przez wymiennik ze sporym zasobnikiem na wode 50 litrów na 1 kW mocy kotła . Cześć kominkowa w układzxie otwartym... Cały układ z solarem + piec gazowy +kominek c.o. Materiały na temat kominka ze szkolenia w Bawarii z lutego br. Firma organizująca szkolenie { płatene } posiada doswiadczenie w produkcji wkładów kominkowych z płaszczem wodnym i posiada w ofercie kilka gotowych rozwiązań np. kominki tylko c.o. , kombinowane 40% c.o. reszta powitrzne.
Właśnie czytam instrukcje NIEMIECKIEJ firmy jak zainstalować kominek c.o. Ukłasd zamkniety zasilany z kominka c.o. przez wymiennik ze sporym zasobnikiem na wode 50 litrów na 1 kW mocy kotła . Cześć kominkowa w układzxie otwartym... Cały układ z solarem + piec gazowy +kominek c.o. Materiały na temat kominka ze szkolenia w Bawarii z lutego br. Firma organizująca szkolenie { płatene } posiada doswiadczenie w produkcji wkładów kominkowych z płaszczem wodnym i posiada w ofercie kilka gotowych rozwiązań np. kominki tylko c.o. , kombinowane 40% c.o. reszta powitrzne.

O, ciekawe. Bedziesz moze to oferowal? Czekamy na wiecej info...

Niemiecka norma DIN 4751 dotycząca zabezpieczeń kotłów na paliwa stałe. Jest bardzo restrykcyjna. Bardziej niż PN-91/B-02413. Proszę o podanie normy DIN dopuszczającej praktyki o których piszecie. Instrukcje producentów włóżmy między bajki.

Czekam na niemiecką DIN, a nie stwierdzenia typu, że można. Można? Normę poproszę.