bmajerczyk 17.05.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Witam serdecznie wszystkich Mam taki dylemat i od razu zaznaczę że szukałem podobnych postów, ale nie znalazłem na moje pytanie odpowiedzi. Mianowicie w czwartek jesteśmy umówieni u notariusza na przepisanie(darowizna od rodziców żony) działki rolnej z wydanymi warunkami zabudowy, o które staraliśmy się wraz z żoną.W takim wypadku czy działka ta podlega już jako działka budowlana? Czy notariusz chce na nas zarobić i wziąć większą część "taksy notarialnej".Czy możemy działkę nadal traktować jako działkę rolną? Nadmienię że dziłka ma dostęp do drogi publicznej, na działce znajduje się wodociąg oraz w bliskiej odległości od działki słup energetyczny.Z wyliczeń notariusza wyszło że będę musiał zapłacić około 1000 złotych podatku. Z góry dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 17.05.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Zgodnie z nową ustawą o ustroju rolnym każda działka, która nie ma planu zagospodarowania jest działką rolną, bez względu na to, co widnieje w ewidencji gruntów. Może tym się podeprzecie? Tylko taka sprawa: nie wiem, czy teściowie mogą przekazać działkę Wam obojgu. Zgodnie z ustawą o ustroju rolnym darowizna bez prawa pierwokupu przez ANR jest możliwa tylko przy osobach najbliższych i nie pamiętam, czy "zięć" również się tu zaliczał... Najwyżej możecie przekazać działkę jedynie żonie do jej majątku odrębnego i poszerzyć wspólność majątkową o tę działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmajerczyk 17.05.2016 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedź!Dodam tylko, że działka ma pow. 15 arów, także "nowe" przepisy, z tego co udało mi się doczytać, nie obowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts