Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tania pompa bufor jako zasobnikc.w.u

Art74

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Wybudowałem dom letniskowy 100m2 dobrze ocieplony , chciałem zamontować kocioł gazowy lecz brak gazu ziemnego zmusił mnie do innego rozwiązania.

Zastanawiam się nad zakupem pompy ciepła woda powietrze Lumen Splitter 5kw lub 9kw , i moje pytanie jest takie , czy można instalację zrobić tak że pompa będzie grzała wodę w buforze 300l ( 1 wężownice ) a pod drugą wężownice podłączona będzie podłogówka z siłownikami i własną pompą ,a bufor będzie pełnił rolę bojlera ?

Edytowane przez Art74

Witam Wszystkich

Wybudowałem dom letniskowy 100m2 dobrze ocieplony , chciałem zamontować kocioł gazowy lecz brak gazu ziemnego zmusił mnie do innego rozwiązania.

Zastanawiam się nad zakupem pompy ciepła woda powietrze Lumen Splitter 5kw lub 9kw , i moje pytanie jest takie , czy można instalację zrobić tak że pompa będzie grzała wodę w buforze 300l ( 1 wężownice ) a pod drugą wężownice podłączona będzie podłogówka z siłownikami i własną pompą ,a bufor będzie pełnił rolę bojlera ?

Witam, wszystko zależy jak często będzie używany domek, jeżeli latem weekendowo to montaż PC powietrze woda może okazać się nie opłacalny.

Czasem lepiej użyć systemu powietrze powietrze. Jeżeli zimą interesuje Pana tylko podtrzymanie temperatury a w okresie pośrednim użytkowanie domu i w okresie letnim to lepiej pompy powietrze woda nie montować. Jest to oszczędność miejsca oraz pieniędzy.

W takim wypadku polecam klimatyzację z pompą ciepła, która działa do -27st.C na zewnątrz, zimą ma funkcje dla zminimalizowania kosztów podtrzymywania temperatury 8st.C wewnątrz budynku.

Zdjęcia z takiej instalacji:

https://www.facebook.com/PompyMeeting/posts/1003885676362798

Taka klimatyzacja z montażem to kwota około 3600zł netto za 3,5kW, do Pana domu polecałbym dwie takie.

Ciepła woda to jeżeli zużycie jest bardzo małe to przepływowy podgrzewacz wody lub jeżeli będzie większe zużycie to pompa ciepła do CWU, koszt od 4700zł brutto za 230L.

Takie rozwiązanie zapewni niskie koszty instalacji, skuteczne ogrzewanie ale też i chłodzenie oraz ciepłą wodę użytkową.

Skoro instalacja jest już przygotowana to fakt PC powietrze - woda, teraz kwestia bufora, nie zagrzeje on Panu tak wody musiałby być zbiornik tgzw. higieniczny z bardzo dużą wężownicą Tyle że takie zbiorniki mają się ni jak do pomp ciepła ponieważ zabijają całą ich sprawność.

Trzeba by zrobić to na dwóch zbiornikach, ostatnio udało nam się to tak zrobić:

https://www.facebook.com/PompyMeeting/photos/a.1041833825901316.1073741847.441956679222370/1041833845901314/?type=3&theater

zajmowana powierzchnia w kotłowni to około 1mkw, to jest na pompie Panasonic SDC 9kW 1 faza. To rozwiązanie zapewnia ciepłą wodę 200L oraz jest sprzęgło 100L dla pompy ciepła dzięki czemu nie ma problemu z ogrzewaniem strefowym.

Instalacja do zobaczenia w Sobieszewie.

To rozwiązanie zapewnia ciepłą wodę 200L oraz jest sprzęgło 100L dla pompy ciepła dzięki czemu nie ma problemu z ogrzewaniem strefowym.

Instalacja do zobaczenia w Sobieszewie.

Tylko po co tak duży zbiornik, który robi jedynie za sprzęgło.

Edytowane przez _John