rallykozi 18.05.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Witam serdecznie mam pytanie odnośnie wymiany gruntu już wewnątrz budynku między ławami.Ziemia docelowo ma być wybrana pod ławy na 1m głębokości i zgodnie z prawem budowlanym to co w środku też , czy ktoś zamiast wybierać cały metr ziemi wybrał tylko humus do tzw "celiny" czyli zółtej nie organicznej ziemi zasypał i utwardził ?Tak mi ludzie podpowiadają , że bezsensu jest wybierać żółtą nie org. ziemie skoro nie siądzie i nic nie urośnie gdyż jest nie organiczna ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Witam serdecznie mam pytanie odnośnie wymiany gruntu już wewnątrz budynku między ławami. Ziemia docelowo ma być wybrana pod ławy na 1m głębokości i zgodnie z prawem budowlanym to co w środku też , czy ktoś zamiast wybierać cały metr ziemi wybrał tylko humus do tzw "celiny" czyli zółtej nie organicznej ziemi zasypał i utwardził ? Tak mi ludzie podpowiadają , że bezsensu jest wybierać żółtą nie org. ziemie skoro nie siądzie i nic nie urośnie gdyż jest nie organiczna ... pozdrawiam Możesz podać gdzie w prawie budowlanym to wyczytałeś? Zakres koniecznej wymiany jest określony przez projektanta po badaniach gruntu. W większości przypadków (jeżeli nie budujesz na torfowisku na nasypie etc. nie wybiera sie rodzimego gruntu w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.05.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 To trzeba kopać do Celiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cren212 18.05.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Moim zdaniem zbierasz humus plus warstwę do górnej wysokości ław fundamentowych. Następnie robisz wykop pod ławy, zalewasz, murujesz ściany fundamentowe i zasypujesz na końcu piaskiem pamiętając o warstwowym zagęszczeniu. Takie jest moje zdanie ale może niech wypowie się jeszcze ktoś bardziej doświadczony bo ja mam to dopiero przed sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rallykozi 19.05.2016 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Moim zdaniem zbierasz humus plus warstwę do górnej wysokości ław fundamentowych. Następnie robisz wykop pod ławy, zalewasz, murujesz ściany fundamentowe i zasypujesz na końcu piaskiem pamiętając o warstwowym zagęszczeniu. Takie jest moje zdanie ale może niech wypowie się jeszcze ktoś bardziej doświadczony bo ja mam to dopiero przed sobą. Dzięki Cren o to właśnie mi chodziło i już wszystko w temacie. Co do poprzedniego postu to półtora sztycha humusu a potem "piękna" żółta twarda po naszemu celina . Dzięki za info pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts