izus1000 18.05.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Za kilka tygodni czeka mnie kupno okien dachowych. W projekcie mamy ich aż 9 sztuk!Nie mamy okien zwykłych na górze ze względu na umiejscowienie budynku. Wiem jaki to koszt i ciągle zastanawiamy się czy:- zmniejszyć ilość okien np po jednym ale większym w danym pokoju- zakup tańszych okien ( ale to tak niechętnie)- albo rzeczywiście montowanie wszystkich okien według planu Tutaj pytanie do Was:- jakie okna wybrać chodzi o rodzaj, termo? Wiem, że są jakieś 3 szybowe, uchylne, otwieralno-uchylne.Wszystkie wątki, które tutaj przeczytałam o firmach są już dosyć archiwalne.Myśleliśmy o fakro, ale ceny mają dosyć spore. Znacie jakieś tańsze, ale dobre okna? Jakie firmy brać pod uwagę?A może nie warto szukać tańszych?Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.05.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Za kilka tygodni czeka mnie kupno okien dachowych. W projekcie mamy ich aż 9 sztuk! Nie mamy okien zwykłych na górze ze względu na umiejscowienie budynku. Wiem jaki to koszt i ciągle zastanawiamy się czy: - zmniejszyć ilość okien np po jednym ale większym w danym pokoju - zakup tańszych okien ( ale to tak niechętnie) - albo rzeczywiście montowanie wszystkich okien według planu Tutaj pytanie do Was: - jakie okna wybrać chodzi o rodzaj, termo? Wiem, że są jakieś 3 szybowe, uchylne, otwieralno-uchylne. Wszystkie wątki, które tutaj przeczytałam o firmach są już dosyć archiwalne. Myśleliśmy o fakro, ale ceny mają dosyć spore. Znacie jakieś tańsze, ale dobre okna? Jakie firmy brać pod uwagę? A może nie warto szukać tańszych? Będę wdzięczna za pomoc. W projekcie miałem 11 sztuk. Zamontowałem 9, gdyż w dwóch miejscach będę zabudowywał szafy. Wybrałem Velux MK10 Standard Plus Termo Technology rozmiar okien to 78x160 cm. Dwie szyby: hartowana i klejona, system górnego otwierania przy 6-ciu sztukach i dolnego przy 3-ech, wszystkie obrotowe. Pozdrawiam. Edytowane 18 Maja 2016 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 18.05.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Jak pisałem w sąsiednim wątku, jeśli dawać okno połaciowe do tylko porządne: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177521-Okno-po%C5%82aciowe-dawa%C4%87-nie-dawa%C4%87&p=7146001&viewfull=1#post7146001Dodatkowo w Twoim przypadku weź pod uwagę, że wielkość okna jest często dobierana pod konstrukcję więźby dachowej i nie zawsze łatwo jest zmienić (zwłaszcza zwięszyć) wymiar okna połaciowego. Rozważ koniecznie możliwość zamontowania przesłon, najlepiej, gdybyś doprowadził kable do każdego z okien, wtedy w przyszłości będziesz mógł zainstalować rolety (drogie niestety). Sposób otwierania powinien być dobrany między innymi do wysokości okna od podłogi.No i cóż, jeśli chcesz mieć lepsze drogi, system edukacji i zdrowotny, to wspieraj dobrych, rodzimych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.05.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Jak pisałem w sąsiednim wątku, jeśli dawać okno połaciowe do tylko porządne: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177521-Okno-po%C5%82aciowe-dawa%C4%87-nie-dawa%C4%87&p=7146001&viewfull=1#post7146001 Dodatkowo w Twoim przypadku weź pod uwagę, że wielkość okna jest często dobierana pod konstrukcję więźby dachowej i nie zawsze łatwo jest zmienić (zwłaszcza zwięszyć) wymiar okna połaciowego. Rozważ koniecznie możliwość zamontowania przesłon, najlepiej, gdybyś doprowadził kable do każdego z okien, wtedy w przyszłości będziesz mógł zainstalować rolety (drogie niestety). Sposób otwierania powinien być dobrany między innymi do wysokości okna od podłogi. No i cóż, jeśli chcesz mieć lepsze drogi, system edukacji i zdrowotny, to wspieraj dobrych, rodzimych producentów. "...rodzimych producentów", a oni ulokują pieniądze w rajach podatkowych. Hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 18.05.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Witam, Keestia wyboru wersji okien dachowych to ważna sprawa. Temat był już omawiany na forum ale pozwolę sobie powtórzyć kilka kluczowych spraw: Dokonując wyboru wersji okien dachowych warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Pierwsza sprawa to dobór odpowiedniej wersji do konkretnych pomieszczeń. W przypadku pomieszczeń o podwyższonym poziomie wilgoci stosujemy okna aluminiowo-tworzywowe lub drewniane malowane lakierem poliuretanowym. W pozostałych pomieszczeniach dobieramy okna wedle własnych upodobań i preferencji czyli drewno lub PVC. W zależności od wysokości montażu okien należy dobać odpowiedni system otwierania czyli okno obrotowe lub uchylno- obrotowe ewentualnie wersję o podwyższonej osi obrotu: Kolejnym aspektem będą wymagania związane z termoizolacją okien. W naszej ofercie dostępne są rozwiązania standardowe (np. FTS, FTS-V U2), enerooszczędne (np. FTP-V U5, FPP-V U5, FYP-V U5) jak również pasywne (FTT U6, FTT U8 ). Niezależnie od wybranej wersji konieczny jest prawidłowy montaż i izolacja okna - proponuję zastosowanie zestawu XDP oraz kołnierzy standardowych lub z dodatkową izolacją w wersji EHV-AT Thermo. W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z naszą ofertą produktową służę pomocą. Pozdrawiam serdecznie Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 18.05.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mam dach 38 stopni, ścianka kolankowa 105 cm na gotowo, okno połaciowe zaczyna się na wysokości 150 cm. Jaki system otwierania wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.05.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mam dach 38 stopni, ścianka kolankowa 105 cm na gotowo, okno połaciowe zaczyna się na wysokości 150 cm. Jaki system otwierania wybrać? Wyboru w zasadzie nie ma. Do górnej listwy otwierania raczej będzie za wysoko. A jak długie okno? Ja przy górnym otwieraniu mam dolną krawędź okna na wysokości ok 85 cm. Okna dłg 160 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 19.05.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Czyli dolna listwa ale obrotowe czy uchylno obrotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.05.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Czyli dolna listwa ale obrotowe czy uchylno obrotowe? Jeśli dolne otwieranie to klamka a jeśli górne to listwa. Uchylno - obrotowe będą sporo droższe. Ja mam obrotowe, ale jeśli chodzi o mycie to można je obrócić o 180 stopni i zablokować. Tak jest w przypadku moich Velux-ów ale raczej inni producenci też tak robią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapatom 12.06.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Za kilka tygodni czeka mnie kupno okien dachowych. W projekcie mamy ich aż 9 sztuk! Nie mamy okien zwykłych na górze ze względu na umiejscowienie budynku. Wiem jaki to koszt i ciągle zastanawiamy się czy: - zmniejszyć ilość okien np po jednym ale większym w danym pokoju - zakup tańszych okien ( ale to tak niechętnie) - albo rzeczywiście montowanie wszystkich okien według planu Tutaj pytanie do Was: - jakie okna wybrać chodzi o rodzaj, termo? Wiem, że są jakieś 3 szybowe, uchylne, otwieralno-uchylne. Wszystkie wątki, które tutaj przeczytałam o firmach są już dosyć archiwalne. Myśleliśmy o fakro, ale ceny mają dosyć spore. Znacie jakieś tańsze, ale dobre okna? Jakie firmy brać pod uwagę? A może nie warto szukać tańszych? Będę wdzięczna za pomoc. Dobrym zamiennikiem Fakro jest Dakea, ale w wersji Ultima. Proponuję też rozważyć zamianę na Roto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts