Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna połaciowe 9 sztuk, jaka firma, na co zwrócić uwagę?

izus1000

Recommended Posts

Za kilka tygodni czeka mnie kupno okien dachowych. W projekcie mamy ich aż 9 sztuk!

Nie mamy okien zwykłych na górze ze względu na umiejscowienie budynku. Wiem jaki to koszt i ciągle zastanawiamy się czy:

- zmniejszyć ilość okien np po jednym ale większym w danym pokoju

- zakup tańszych okien ( ale to tak niechętnie)

- albo rzeczywiście montowanie wszystkich okien według planu

Tutaj pytanie do Was:

- jakie okna wybrać chodzi o rodzaj, termo? Wiem, że są jakieś 3 szybowe, uchylne, otwieralno-uchylne.

Wszystkie wątki, które tutaj przeczytałam o firmach są już dosyć archiwalne.

Myśleliśmy o fakro, ale ceny mają dosyć spore.

Znacie jakieś tańsze, ale dobre okna? Jakie firmy brać pod uwagę?

A może nie warto szukać tańszych?

Będę wdzięczna za pomoc.

Za kilka tygodni czeka mnie kupno okien dachowych. W projekcie mamy ich aż 9 sztuk!

Nie mamy okien zwykłych na górze ze względu na umiejscowienie budynku. Wiem jaki to koszt i ciągle zastanawiamy się czy:

Tutaj pytanie do Was:

- jakie okna wybrać chodzi o rodzaj, termo? Wiem, że są jakieś 3 szybowe, uchylne, otwieralno-uchylne.

Będę wdzięczna za pomoc.

W projekcie miałem 11 sztuk. Zamontowałem 9, gdyż w dwóch miejscach będę zabudowywał szafy. Wybrałem Velux MK10 Standard Plus Termo Technology rozmiar okien to 78x160 cm. Dwie szyby: hartowana i klejona, system górnego otwierania przy 6-ciu sztukach i dolnego przy 3-ech, wszystkie obrotowe. Pozdrawiam.

Edytowane przez wg39070

Jak pisałem w sąsiednim wątku, jeśli dawać okno połaciowe do tylko porządne: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177521-Okno-po%C5%82aciowe-dawa%C4%87-nie-dawa%C4%87&p=7146001&viewfull=1#post7146001

Dodatkowo w Twoim przypadku weź pod uwagę, że wielkość okna jest często dobierana pod konstrukcję więźby dachowej i nie zawsze łatwo jest zmienić (zwłaszcza zwięszyć)

wymiar okna połaciowego. Rozważ koniecznie możliwość zamontowania przesłon, najlepiej, gdybyś doprowadził kable do każdego z okien, wtedy w przyszłości będziesz mógł zainstalować rolety (drogie niestety). Sposób otwierania powinien być dobrany między innymi do wysokości okna od podłogi.

No i cóż, jeśli chcesz mieć lepsze drogi, system edukacji i zdrowotny, to wspieraj dobrych, rodzimych producentów.

Jak pisałem w sąsiednim wątku, jeśli dawać okno połaciowe do tylko porządne: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177521-Okno-po%C5%82aciowe-dawa%C4%87-nie-dawa%C4%87&p=7146001&viewfull=1#post7146001

Dodatkowo w Twoim przypadku weź pod uwagę, że wielkość okna jest często dobierana pod konstrukcję więźby dachowej i nie zawsze łatwo jest zmienić (zwłaszcza zwięszyć)

wymiar okna połaciowego. Rozważ koniecznie możliwość zamontowania przesłon, najlepiej, gdybyś doprowadził kable do każdego z okien, wtedy w przyszłości będziesz mógł zainstalować rolety (drogie niestety). Sposób otwierania powinien być dobrany między innymi do wysokości okna od podłogi.

No i cóż, jeśli chcesz mieć lepsze drogi, system edukacji i zdrowotny, to wspieraj dobrych, rodzimych producentów.

"...rodzimych producentów", a oni ulokują pieniądze w rajach podatkowych. Hehe

Witam,

Keestia wyboru wersji okien dachowych to ważna sprawa. Temat był już omawiany na forum ale pozwolę sobie powtórzyć kilka kluczowych spraw:

Dokonując wyboru wersji okien dachowych warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Pierwsza sprawa to dobór odpowiedniej wersji do konkretnych pomieszczeń. W przypadku pomieszczeń o podwyższonym poziomie wilgoci stosujemy okna aluminiowo-tworzywowe lub drewniane malowane lakierem poliuretanowym. W pozostałych pomieszczeniach dobieramy okna wedle własnych upodobań i preferencji czyli drewno lub PVC.

W zależności od wysokości montażu okien należy dobać odpowiedni system otwierania czyli okno obrotowe lub uchylno- obrotowe ewentualnie wersję o podwyższonej osi obrotu:

wersje.jpg

Kolejnym aspektem będą wymagania związane z termoizolacją okien. W naszej ofercie dostępne są rozwiązania standardowe (np. FTS, FTS-V U2), enerooszczędne (np. FTP-V U5, FPP-V U5, FYP-V U5) jak również pasywne (FTT U6, FTT U8 ). Niezależnie od wybranej wersji konieczny jest prawidłowy montaż i izolacja okna - proponuję zastosowanie zestawu XDP oraz kołnierzy standardowych lub z dodatkową izolacją w wersji EHV-AT Thermo.

W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z naszą ofertą produktową służę pomocą.

Pozdrawiam serdecznie

Konsultant FAKRO

Mam dach 38 stopni, ścianka kolankowa 105 cm na gotowo, okno połaciowe zaczyna się na wysokości 150 cm.

Jaki system otwierania wybrać?

Wyboru w zasadzie nie ma. Do górnej listwy otwierania raczej będzie za wysoko. A jak długie okno? Ja przy górnym otwieraniu mam dolną krawędź okna na wysokości ok 85 cm. Okna dłg 160 cm.

Czyli dolna listwa ale obrotowe czy uchylno obrotowe?

Jeśli dolne otwieranie to klamka a jeśli górne to listwa. Uchylno - obrotowe będą sporo droższe. Ja mam obrotowe, ale jeśli chodzi o mycie to można je obrócić o 180 stopni i zablokować. Tak jest w przypadku moich Velux-ów ale raczej inni producenci też tak robią. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Tutaj pytanie do Was:

Będę wdzięczna za pomoc.

Dobrym zamiennikiem Fakro jest Dakea, ale w wersji Ultima. Proponuję też rozważyć zamianę na Roto.