Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza wentylowanego stare budownictwo drewniany strop

niepek

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zwracam się z prośbą o pomoc przy podjęciu decyzji. Otóż mieszkamy w starym domku (płaski dach) i chciałbym ocieplić dach. Strop drewniany nadbudowany zatem można wejść między "stary dach a nowy przestrzeń malejąca od ok. 1metra do ok. 40cm wysokości). Na starym dachu zostawiono papę tak jak była i podniesiono konstrukcję do budowy nowego dachu płaskiego drewnianego pokrytego także papą.

Dach sufit w domu wykonany jest w postaci legarów do których przybito deski i na to (prawdopodobnie trzcina i tynk) ja na to dałem jeszcze płytę KG niestety nie mogłem zrobić zabudowy i dać wełny od środka ponieważ i tak było 2.30m wysokość w domu na piętrze gdzie mieszkam.

Wszedłem dziś na dach chciałem rozpocząć ocieplenie tj. kupiłem styropian dach podłoga, pod to chciałem dać folię budowlaną 0.2 mm i na to styropian na przekładkę. Jednak moim oczom jak wszedłem czego wcześniej nie widziałem był otwór przy kominie dobudowanym ileś la temu gdzie mogłem zobaczyć jak wyglądaja legary i stare ocieplenie " Polepa" i zacząłem się zastanawiać czy mój pomysł na ocieplenie ma sens. Między starym ociepleniem i legarami jest ok. 25-30cm przerwy powietrznej co widać na zdjęciu. Proszę o pomoc jak najlepiej wykorzystać zakupiony już styropian i ocieplić ten sufit. Teść podpowiedział mi żeby nie zrywał starych desek bo stara papa to też jakaś izolacja wodna tylko szczelnie zamknąć te poduszkę ze starą polepą i na to dać styropian ale nie wiem czy takie zastosowanie cokolwiek pomoże. Proszę o pomoc. W załączeniu kilka zdjęć.

DSC_0367[1].jpg

DSC_0370[1].jpg

DSC_0373[1].jpg

Jeżeli przy montażu płyt KG od dołu stropu nie dałeś folii paroizolacyjnej to układając od góry styropian na drewnianym stropie doprowadzisz do powstania zawilgocenia warstw i ewentualnego zagrzybienia. Na zdjęciach widać, że w ten strop jest suchy ale wystarczy go "nawodnić" i podgrzać a zacznie się rozwój różnych mikroorganizmów , jak np. bakterie, sinice, glony, grzyby pleśniowe. Taki strop został wymyślony jako przegroda otwarto dyfuzyjna więc nie polecam przykrywania go folią paroizolacyjną i mało paroprzepuszcalnym styropianem. Zdecydowanie lepszym ocieplenie przy tak nierównym podłoży jak te stare deski są maty z wełny mineralnej, które praktycznie nie wpłyną na przepływa pary przez strop z dolnego pomieszczenia.