regan18 19.05.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Witam wszystkich.Mam pewien dylemat. Zabieram się do ocieplenia domu który zakupiłem. Ściany są wymurowane z pustaków ceramicznych i maja grubość 45 cm. Chciałem użyć do ocieplenia styropianu EPS 040 o grubości 8cm. Natomiast mam dostęp do taniego Polyestyrenu XPS o grubości 3 i 4 cm o przenikalności 0,034W/mK. Czy taki XPS wystarczy do ocieplenia czyy niestety grubości tej pianki jest za mała?Dodam że sciany są murowane cegła kratówka 38cmZ góry dziękuje Edytowane 19 Maja 2016 przez regan18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 19.05.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Kup ten tani XPS i odsprzedaj z zyskiem -klientów na to zawsze znajdziesz.... a za zarobione pieniądze, dołóż i kup grafit 031 mn.10cm...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
regan18 19.05.2016 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 sprzedaż jest jakimś rozwiązaniem ale nie oto pytam. Troche tego XPS mam w róznych grubościach ale najwięcej 3 i 4cm. trochę czasu potrzeba na znalezienie kupca a zalezy mi na czasie. Pytanie czy taka grubośc wystarczy skoro mur jest dość gruby czy kupować Fasade EPS 040? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 19.05.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Dołóż tego ocieplenia, przecież koszt styropianu to nic w porównaniu z robocizną i resztą materiałów. Policz sobie ile potrzebujesz narożników, siatki, ile dasz za klej, grunt, kołki do styropianu, tynk. Przecież dla 4 cm. nie opłaca się robić całej reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.05.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Też mam mur u rodziców do izolacji .. w tym roku przynajmniej jedną ścianę - grubość wyjściowa 42,5cm i tylko 30-40 grafitowego EPS"a jak się robi to konkretnie. Pytanie czy taka grubośc wystarczy skoro mur jest dość gruby przeliczeniowo - ten gruby mur to jest jakieś 1,25 R czyli m2K/W daje 1/1,25 m2K/W = 0,8 W/m2K * powierzchnia np 100m2 mamy 80 W/K. i to jest tyle co 5cm izolacji naprawdę klękajcie ludy i narody... Prosty rachunek .. mając ścianę U 0,1 W/m2K masz stratę przy 0 st = 200 wat .. a jeśli masz tego golasa to 1,6 kW.. przy -20 to jest 400 wat i 3,2 kW .. proste dwa grzejniki gratis. Grzejnik o mocy 1,2 kW nie jest tani.. a gdzie reszta domu ? ile można uzbierać niewydanych pieniędzy na grzejniki. Balkony, źle osadzone okna, nieciągłości izolacji itp .. gdzieś musi się uzbierać te ~25 kW mocy strat... Równie dobrze można - a niech cieknie ten kran .. Edytowane 19 Maja 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER_ 30.05.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Witam, Jeżeli zależy Panu dodatkowo na bardzo dobrej izolacji akustycznej oraz przeciwpożarowej swojego budynku, to polecam panu produkty z wełny mineralnej w płytach firmy Isover o parametrach zbliżonych do podanego przez Pana Polyestyrenu np. Isover Polterm Max Plus i Isover Panel-Płyta Plus o współczynniku przewodzenia ciepła 0.035W/mK oraz produkty o jeszcze niższym parametrze przewodzenia ciepła np. Isover Super Vent-Plus o lambdzie 0.031W/mK oraz Isover Multimax 30 o współczynniku przewodzenia ciepła 0.030W/mK Poniżej załączam odnośniki do wyżej opisanych produktów. http://www.isover.pl/produkty/polterm-max-plushttp://www.isover.pl/produkty/panel-plyta-plushttp://www.isover.pl/produkty/isover-super-vent-plushttp://www.isover.pl/produkty/isover-multimax-30 PozdrawiamOlek Malinowski ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts